Πώς το κλάμα κάνει καλό στην υγεία μας;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων το κλάμα είναι συνυφασμένο με την ψυχική ανωριμότητα και συνήθως θεωρείται ως ένας τρόπος προβολής της αδυναμίας που μπορεί να κρύβει κάποιος. Επίσης, ορισμένοι πιστεύουν πως τα δάκρυα δρουν αποκλειστικά έως ένα μέσον για να τραβήξει κάποιος την προσοχή, να αναζητήσει συμπαράσταση και τελικά να αποφύγει τις ευθύνες του. Ωστόσο, το κλάμα είναι μία απολύτως φυσική λειτουργία του οργανισμού και μάλιστα έχει αναρίθμητα οφέλη για την υγεία μας, σύμφωνα με μελέτες. Ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι…

Γιατί κλαίμε;

Το κλάμα είναι η πρώτη σωματική λειτουργία που διεκπεραιώνει το ανθρώπινο σώμα τη στιγμή που γεννιέται. Με αυτό τον τρόπο, το βρέφος ξεκινά να αναπνέει μόνο του, χωρίς την υποστήριξη του ομφάλιου λώρου, μιας και το πρώτο κλάμα βοηθά τους πνεύμονες του μωρού να προσαρμοστούν στον έξω κόσμο. Έπειτα, το κλάμα είναι ο μοναδικός τρόπος που έχει το βρέφος για να εκφράσει τις ανάγκες του. Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως χωρίς αυτό η συνέχιση της ζωής θα ήταν πολύ δύσκολη.

Μεγαλώνοντας, το κλάμα αποτελεί το μέσον έκφρασης της στεναχώριας και άλλων άσχημων ψυχικών καταστάσεων. Μέσω αυτού, το σώμα αυτομάτως απελευθερώνει χημικές ουσίες που παίζουν τον ρόλο ενός φυσικού καταπραϋντικού, το οποίο βοηθάει την αντίληψή μας για τον πόνο. Στην πραγματικότητα, η πράξη του κλάματος ενεργοποιεί δυο ειδών ορμόνες, που ονομάζονται οπιοειδή και η οξυτοκίνη, οι οποίες κάνουν την αίσθηση του πόνου λιγότερο δυνατή. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν σαν ένα φυσικό αναισθητικό προσφέροντάς μας γαλήνη και λίγη ανακούφιση.

Με λίγα λόγια, το κλάμα είναι μια καλή άσκηση που μας βοηθάει να διατηρούμε την ψυχική μας υγεία σε πολύ καλά επίπεδα. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, είναι απαραίτητο να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να κλαίμε όταν είμαστε πιεσμένοι ή ανησυχούμε για κάτι. Όταν τα δάκρυα έρχονται, αυτό αποτελεί μια πολύ φυσική διαδικασία κι αφού κλάψουμε συνήθως έχουμε την τάση να νιώθουμε περισσότερη ανακούφιση.

Τα δάκρυα επίσης εκφράζουν συναισθήματα χαράς κι ενθουσιασμού, αλλά συνήθως εμφανίζονται κατά την διάρκεια άσχημων στιγμών σαν ένα σύμβολο αγωνίας κι έντονου πόνου. Ας δούμε όμως, τι άλλα οφέλη μπορεί να έχουν για την υγεία μας;

Κάνουν καλό στην όραση

Τα δάκρυα βοηθούν στην αποφυγή της αφυδάτωσης των βλεννογόνων μεμβρανών των ματιών, καθώς τις λιπαίνουν και τις ενυδατώνουν καλά κι έτσι τα μάτια σας διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Οι ειδικοί επίσης υποστηρίζουν ότι αν κάποιος δεν έχει την δυνατότητα να δακρύζει, η όρασή του μπορεί πολύ εύκολα να επηρεασθεί.

Δρουν ενάντια των μικροβίων

Τα δάκρυα έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν συγκεκριμένα βακτήρια μέσα σε λίγα λεπτά επαφής. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν ένα ισχυρό ένζυμο που ονομάζεται λυσοζύμη και έχει την ιδιότητα να «σπάει» τα κύτταρα των μικροοργανισμών. Έτσι, μας προστατεύει από τα μικρόβια που προκαλούν κρυολογήματα κι άλλες ασθένειες.

Μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν τη διάθεση

Τα δάκρυα που πέφτουν από τα μάτια μας έχουν παρόμοια σύσταση με την ουσία που εκκρίνεται από το σώμα όταν ιδρώνουμε. Και τα δύο αυτά «υλικά» αποτελούν καλούς τρόπους για την μείωση του υψηλού άγχους. Επιπλέον, όταν κλαίμε απελευθερώνονται  από τον  οργανισμό μεγάλες ποσότητες μαγγανίου. Αυτό έχει μια καταπραϋντική δράση, καθώς τα μεγάλα επίπεδα μαγγανίου στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν κούραση, ευερεθιστικότητα, κατάθλιψη, ανησυχία κι άλλες διαταραχές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την συναισθηματική ισορροπία του καθενός από εμάς.

Μην το περιορίζετε!

Τώρα που γνωρίζετε τα οφέλη του έντονου κλάματος στη συναισθηματική μας υγεία, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθείτε να συγκρατείτε τα δάκρυά σας. Η καταπολέμηση της τάσης για κλάμα μπορεί να βλάψει όλο το σώμα παρεμποδίζοντας  την απελευθέρωση των ανησυχιών και των αρνητικών συναισθημάτων, που γρήγορα συσσωρεύονται οδηγώντας σε χειρότερα προβλήματα.

Τέλος, να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι δεν πρέπει να φοβάστε  ή να ντρέπεστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας όταν νιώθετε ότι θέλετε να κλάψετε. Πρέπει να ρίξετε αυτά τα δάκρυα, επειδή καθώς πέφτουν, διώχνουν μακριά μερικά από τα προβλήματά μας, συμπεριλαμβανομένων μερικών που επηρεάζουν την υγεία μας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…