Πώς τα λεμόνια σχετίζονται με την Σικελική μαφία;

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Influence:

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε ακούσει να γίνεται λόγος για την επονομαζόμενη Κόζα Νόστρα, τη μεγάλη Σικελική Μαφία δηλαδή. Θα μπορούσατε ποτέ να σκεφτείτε ότι σχετίζεται κατά οποιοδήποτε τρόπο με την ζήτηση λεμονιών;

Τί είναι η μαφία;

Η Κόζα Νόστρα, που σημαίνει «δικό μας πράγμα, κτήμα μας» και που σύμφωνα με τους ίδιους τους μαφιόζους εμπεριέχει αξίες όπως οι παραδόσεις και οι αξίες, υπήρξε η πρώτη και πιο μεγάλη δύναμη της μαφίας σε ολόκληρη την Ιταλική χερσόνησο. Ως μαφία χαρακτηρίζεται σύμφωνα με το Ιταλικό λεξικό Devoto Oli, το σύμπλεγμα των μικρών και υπόγειων οργανώσεων οι οποίες φέρουν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Omerta (ή αλλιώς του κώδικα σιωπής) και ασκούν έλεγχο τόσο σε επιχειρηματικές δριαστηριότητες, όσο και στην διοίκηση καθαυτή της Σικελίας.

Με μια γρήγορη ματιά…

Οι απαρχές της Κόζα Νόστρα τοποθετούνται στον 19ο αιώνα. Σύμφωνα λοιπόν με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, οι μαφιόζοι εδραίωσαν την παρουσία στον στην τοπική κοινωνία, παρέχοντας υπηρεσίες «προστασίας» στις ντόπιες επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων, από το 1803 έως το 1835 δηλαδή, η ζήτηση των λεμονιών παρουσίασε ραγδαία αύξηση. Αυτό υπήρξε ως αποτέλεσμα της ανακάλυψης που λίγα χρόνια νωρίτερα είχε κάνει ο Σκωτσέζος γιατρός Τζέιμς Λιντ και που με βάση αυτήν τα εσπεριδοειδή βοηθούν στην θεραπεία από το σκορβούτο. Την εποχή εκείνη οι παραγωγοί είχαν μεγάλα έσοδα από τις πωλήσεις και τις εξαγωγές των λεμονιών τους και μέχρι και 1886 παρατηρήθηκαν αρκετοί φόνοι που σχετίζονταν με την παραγωγή αυτή των λεμονιών, αλλά και των πορτοκαλιών. Σε αυτό το σημείο είναι που εμπλέκονται οι μαφιόζοι.

Η  «λύση»!

Σε μια εποχή όπου ο νόμος και η αστυνόμευση υπολειτουργούσαν στην καλύτερη των περιπτώσεων και η κατακερματισμένη γη (εποχή Bourbon) αυξανόταν, εκδηλώθηκε μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία. Έτσι η μαφία εδραιώνεται και υποκαθιστά πολλές φορές την έννομη τάξη. Θεωρήθηκε ως ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν οι τοπικοί παραγωγοί και αγρότες από τους κλέφτες και το πλιάτσικο, αφού τα λεμόνια μετατράπηκαν σε πολύτιμα αγαθά μετά την ανακάλυψη του Τζέιμς Λιντ.

Αναγωγή σε υπερδύναμη!

Σήμερα η Σικελία θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές λεμονιών σε πανευρωπαϊκή κλίμακα και αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από εκείνη την μεταβατική και δύσκολη περίοδο για την γειτονική χώρα, η ύπαρξη της μαφίας συνεχίζει να υφίσταται. Ίσως δεν έχει πλέον την ίδια ισχύ ή ίσως δεν γνωρίζουμε πλέον και την ακριβή δυναμική της, ωστόσο δεν έχει εξαλειφθεί. Επεκτάθηκε μάλιστα μέχρι και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσω των μεταναστευτικών κυμάτων, δημιουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο και άλλα παρακλάδια.

Καταλήγοντας…

Η έρευνα αυτή φώτισε πτυχές, πολλές από τις οποίες ήταν άγνωστες ή δευτερευούσης σημασίας για τον μέσο άνθρωπο. Τα ευρήματά της παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υπογραμμίζουν την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων οργανώσεων και τα αίτια της δημιουργίας τους σε συνδυασμό και με λοιπές παραμέτρους. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί και δικαιολογία των όσων έχουν πράξει κατά καιρούς. Οδηγεί απλώς σε καλύτερη αντίληψη των γεγονότων. Να θυμάστε: «Έχει ο Θεός, αλλά πρέπει να έχεις κι εσύ μέχρι να δεηθεί να σε ελεήσει.»The Mafia Manager, εκδόσεις Περίπλους

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…