Πώς να μπείτε στον κόσμο των επιχειρήσεων

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Ο κόσμος των επιχειρήσεων είναι μαγικός και αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να γίνουν μέλη του. Για κάποιους είναι δελεαστική η ιδέα του ρίσκου. Επιθυμούν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους από την αρχή, να το δουν να αναπτύσσεται και να τους προσφέρει κέρδη. Η αρχή μία επιχείρησης έχει αρκετό στρες και απαιτεί πλήρη συγκέντρωση. Σίγουρα όμως είναι μία καλή επιλογή για καριέρα. Υπάρχουν εναλλακτικές για το πως μπορεί να ξεκινήσει κάποιος την δική του επιχείρηση. Παρακάτω  θα σας παρουσιάσουμε τα πιο βασικά βήματα για να φτιάξετε το δικό σας δημιούργημα.

1.Επινοήστε μία ιδέα. Κάντε μία έρευνα αγοράς για να βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο και στη συνέχεια ψάξτε να βρείτε πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

2. Φτιάξτε ένα επιχειρησιακό πλαίσιο, όπου θα καθορίζεται το κόστος λειτουργίας και η αγορά που θα αναπτυχθεί η επιχείρηση. Θα πρέπει ακόμα να προσδιορίσετε τα εμπόδια που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσετε και μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας μίας επιχείρησης. Αυτά μπορεί να είναι το φορολογικό σύστημα, κανονισμοί, νόμοι αλλά και ο ανταγωνισμός.

3. Σχεδιάστε ένα σχέδιο marketing. Αυτό θα περιέχει τα χρήματα που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε στη διαφήμιση της ιδέας σας, καθώς και τα βήματα υλοποίησής της από την παραγωγή μέχρι να φτάσει στον τελικό καταναλωτή..

4. Χρηματοδότηση. Αρχικά θα πρέπει να συζητήσετε με μία τράπεζα για το τι είδους δάνεια προσφέρονται σε ανερχόμενες επιχειρήσεις. Μπορείτε ακόμα να συνομιλήσετε και με τοπικούς επενδυτές όταν τα δάνεια δεν είναι αρκετά. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν τα κεφάλαια και το κίνητρο να σας βοηθήσουν. Όταν τα δύο παραπάνω αποτύχουν απευθυνθείτε στο κοντινό σας περιβάλλον και ζητήστε από φίλους και συγγενείς που πιστεύουν στις προθέσεις σας να συνεισφέρουν. Αυτοί είναι πάντα μία λύση.

5. Διαλέξτε όνομα για την επιχείρηση. Επιλέξτε έξυπνο όνομα και ελέγξτε αν είναι νόμιμο στην χώρα σας. Διασφαλίστε άδειες και την ασφάλεια.

6. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία των υποδομών της επιχείρησης. Θα χρειαστείτε ένα χώρο από τον οποίο θα διοικείται την επιχείρηση. Αυτός μπορεί να είναι ένα γραφείο στο σπίτι χωρίς άλλους εργαζομένους, ένα εργαστήρι κ.α. Πολλά πανεπιστήμια ενοικιάζουν σε χαμηλές τιμές χώρους για νεοσύστατες επιχειρήσεις. Επίσης σιγουρευτείτε πως ο χώρος που θα εργάζεστε είναι νόμιμος. Τέλος αγοράστε τον εξοπλισμό για την παραγωγή. Μπορείτε να επιλέξετε και τη λύση των coworking spaces που μειώνουν συντριπτικά τα λειτουργικά σας κόστη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το ξεκίνημά σας.

7. Πολύ σημαντικό βήμα πριν την ολοκλήρωση της δημιουργίας μίας επιχείρησης είναι και η δημιουργία βάσης πελατών. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από την δικτύωση που έχει ο καθένας, από την διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις, αλλά και από το διαδίκτυο με την δημιουργία ιστοσελίδας ή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

8. Τελικό στάδιο είναι η πληρωμή απ’ τους πελάτες. Απαιτήστε οι πληρωμές να γίνονται μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε πιστωτική.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνούς Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης η Ελλάδα δεν έχει καθόλου άσχημη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τους τομείς της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα στην λίστα για το 2016 η χώρα μας καταλαμβάνει την 45η θέση παγκοσμίως και την 27η μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, δείχνοντάς μας το υψηλό επίπεδο της χώρας και της ηπείρου. Καλά είναι και τα ποσοστά για την Ελλάδα στις ευκαιρίες που δίνει για νέες επιχειρήσεις αφού συγκεντρώνει 0,46 σε σχέση με 0,44 παγκοσμίως και 0,55 στην Ευρώπη. Εκεί που συναντάμε εξαιρετικούς δείκτες είναι στην ικανότητα των Ελλήνων να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις! Η Ελλάδα έχει δείκτη 0,95 σε σχέση με 0,42 σε παγκόσμια κλίμακα και 0,60 σε ευρωπαϊκή.

Η αύξηση στην επιχειρηματικότητα στην χώρα μας οφείλεται στους νέους ηλικίας 25-34 που είναι αφοσιωμένοι στο να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση. Το 2012 πάνω από 160.000 Έλληνες έγιναν επιχειρηματίες, δηλαδή 9% περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά. Οι αριθμοί αυτοί εννοείται πως αυξάνονται με πολλές νέες ελληνικές επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν και στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

Για να επιτύχει οποιαδήποτε νέα επιχείρηση χρειάζεται θάρρος, τόλμη και πάνω από όλα πίστη στην ιδέα και σε αυτό που χτίζεται. Και μην ξεχνάτε, δώστε χρόνο και χώρο σε ωραίες ιδέες να «ανθίσουν».

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.