Πώς να γίνετε πιο παραγωγικοί στη δουλειά!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Πώς να γίνετε πιο παραγωγικοί στη δουλειά…!Όσο πιο παραγωγικό χρόνο σπαταλάτε στην εργασία σας… τόσο πιο ελεύθερο χρόνο θα έχετε στη ζωή σας! «Ο χρόνος είναι χρήμα» για τις επιχειρήσεις, γεγονός που πιέζει τους υπαλλήλους να εργαστούν πιο σκληρά. Πολλές επιχειρήσεις ή εταιρείες απαιτούν υψηλή παραγωγή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Και όμως δεν χρειάζεται να γεμίζετε άγχος, αρκεί να ακολουθήσετε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να εργαστείτε «εξυπνότερα»…

 Περιορίστε τη χρήση των gadget εν ώρα εργασίας!

Η υπερβολική χρήση των ψηφιακών συσκευών και της τεχνολογίας υπερφορτώνει τον εγκέφαλό σας. Μελέτη έδειξε ότι μια ομάδα περικυκλωμένη από μέσα τεχνολογίας λειτουργεί κατά 45% λιγότερο από μια άλλη που βρίσκεται στην έρημο χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές για τρεις ημέρες. Ελέγξτε το email σας κάθε δύο ή τρεις φορές την ημέρα και όχι κάθε δύο λεπτά. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε την υπηρεσία, ώστε να προγραμματίζει την παράδοση των email κάθε τρείς ώρες… Ωστόσο, είναι καλύτερο από θέμα χρόνου να επικοινωνείτε μέσω email παρά μέσω τηλεφώνου, ειδικά όταν πρόκειται για μια μικρή συνομιλία.

Κρατήστε μόνο τα χρήσιμα αντικείμενα στο γραφείο σας

Ένα ανοργάνωτο γραφείο μπορεί σίγουρα να μειώσει την παραγωγικότητά σας. Αν πρέπει να χάνετε χρόνο, ψάχνοντας για έγγραφα ή σημαντικά αρχεία, τότε σίγουρα θα καθυστερήσετε υπερβολικά. Απαλλαγείτε από όλους τους περιττούς φακέλους και από email που δεν χρειάζεστε πια, ώστε να βρίσκετε πάντα γρήγορα όσα επιθυμείτε…

Πώς να γίνετε πιο παραγωγικοί στη δουλειά…!Βάλτε προτεραιότητες στην εργασία σας…

Ο καθένας μπορεί να βάλει απλές προτεραιότητες στη δουλειά του, αλλά λίγοι γνωρίζουν το πώς θα γίνουν πιο παραγωγικοί μέσα από αυτές! Οι υποχρεώσεις είναι δεκάδες, αλλά η σωστή κατανομή τους πρέπει να γίνει μέσα από συγκεκριμένα τεχνάσματα. Αν σας αρέσουν τα χρονοδιαγράμματα, δημιουργήστε ένα ημερολόγιο σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Αν προτιμάτε τις λίστες, τότε δημιουργήστε μια λίστα με τις προτεραιότητες της ημέρας ανάλογα με το χρονικό περιορισμό τους. Έτσι, θα μπορέσετε να διασφαλίσετε ότι μέχρι το βράδυ δεν θα έχετε «χαθεί» μέσα στις υποχρεώσεις σας και δεν θα αφήσετε κανέναν παραπονεμένο…

Κερδίστε ψυχικά αποθέματα μέσα από τη διασκέδαση

Ακόμα και μια ταινία, ένα βιβλίο ή ένα ποτήρι κρασί με την παρέα σας μπορεί να «καθαρίσει» το μυαλό σας από το άγχος της δουλειάς και να σας προσφέρει τη δύναμη να ξαναρχίσετε την καινούρια εβδομάδα. Η διασκέδαση προσφέρει τα απαραίτητα ψυχικά αποθέματα, ώστε να κάνετε πραγματικότητα τους στόχους σας και να πηγαίνετε στο γραφείο με περισσότερη όρεξη. Βέβαια, απαραίτητος κρίνεται και ο βραδινός ύπνος, ο οποίος ορίζεται από επτά μέχρι εννιά ώρες. Αν νιώσετε κάποιο σημάδι εξάντλησης, πάρτε μερικές ημέρες άδεια, ώστε να επιστρέψετε ανανεωμένοι.

Μιλήστε στο τηλέφωνο μόνο εκτός γραφείου!

Το τηλέφωνο μπορεί εύκολα να «κόψει στα δυο» τη συγκέντρωσή σας και να εκτροχιάσει ένα παραγωγικό έργο! Καλό είναι να τηλεφωνείτε μόνο όταν βρίσκεστε στο δρόμο προς το γραφείο ή στα διαλείμματα! Αλλάξτε τις συνήθειές σας, ώστε να καλείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα συγκεκριμένες ώρες την ημέρα, ακόμα και αν χρειάζεται κάποια στιγμή να σηκώσετε το τηλέφωνο στο γραφείο. Βέβαια, πάντα στο τέλος της ημέρας πάρτε τηλέφωνο κάθε σημαντικό πρόσωπο, ώστε να μην χρειαστεί να καθυστερήσετε το επόμενο πρωί.

Πώς να γίνετε πιο παραγωγικοί στη δουλειά…!Πείτε «όχι» στους τριγύρω πειρασμούς…

Η απόσπαση της προσοχής σας μπορεί να αποβεί μοιραία για την παραγωγικότητά σας. Αποφύγετε το κουτσομπολιό με τους συναδέλφους σας στο γραφείο, και σερφάρετε μόνο για 10 λεπτά στο διαδίκτυο το πρωί! Κλείστε το κινητό σας και χαλαρώστε μόνο στα διαλείμματα του γραφείου, στα οποία μπορείτε να πιείτε καφέ ή να δοκιμάσετε ένα υγιεινό σνακ για παραπάνω ενέργεια.

Συγκεντρώστε όλες τις πληροφορίες σε μια συσκευή

Μην σπαταλάτε το χρόνο σας, πηγαίνοντας από τον υπολογιστή στο e-mail inbox ή το smartphone σας. Χρήσιμο είναι να συγκεντρώνετε όλες τις σχετικές πληροφορίες σε μία προσβάσιμη πηγή. Δεν έχει σημασία η τοποθεσία των πληροφοριών αλλά η βεβαίωση ότι υπάρχει κάποιο αντίγραφο ασφαλεία.ς

Ορίστε συγκεκριμένη προθεσμία για κάθε υποχρέωση!

Αν γνωρίζετε ότι η δουλειά σας τελειώνει στις 6μ.μ., είναι πιθανό να εργαστείτε πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε προθεσμία θα σας κάνει με «μαγικό» τρόπο πιο παραγωγικούς. Αν όμως, θέσετε μια συγκεκριμένη ώρα για το τέλος της δουλειάς, δεν θα χρονοτριβείτε μέσα στην ημέρα και θα γνωρίζετε τη σημαντικότητα κάθε υποχρέωσης. Παράλληλα θα εργάζεστε με περισσότερη θέληση και ευτυχία, με αποτέλεσμα να είστε περισσότερο αποτελεσματικοί στη δουλειά σας.

Πώς να γίνετε πιο παραγωγικοί στη δουλειά…!Κάντε μια δουλειά μόνο τη φορά

Πειράματα έχουν δείξει ότι η παραγωγικότητα μειώνεται, όταν κάνουμε πολλά πράγματα το ίδιο χρονικό διάστημα. Όταν συζητάτε ή ακούτε ειδήσεις, ενώ ταυτόχρονα δουλεύετε, ο εγκέφαλός σας δίνει προσοχή σε δύο δραστηριότητες και χαμηλώνει την απόδοσή του. Ωστόσο, είναι δυνατό να ακούτε μουσική και να δουλεύετε παραγωγικά, καθώς η μουσική δημιουργεί έμπνευση και δεν απασχολεί το μυαλό σας.

Κυνήγι θησαυρού στο flowmagazine

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.