Πώς να διαβάσουμε τις γενικές εξετάσεις αίματος

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου

Όλοι όσοι θέλουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και την υγεία μας κάνουμε κάθε χρόνο προληπτικές εξετάσεις αίματος έτσι ώστε να τεστάρουμε τον οργανισμό μας. Με τις γενικές εξετάσεις αίματος ανιχνεύονται μικροβιακές και ιογενείς λιμώξεις, πιθανότητα αναιμιών, αιμορραγιών ή θρομβώσεων και την πιθανότητα λευχαιμίας. Βλέπουμε τόσα πολλά με μία απλή εξέταση ρουτίνας.

Βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι από εμάς που αφού λάβουμε τα αποτελέσματα μας, ψάχνουμε άμεσα κάποιον να μας εξηγήσει κα να αξιολογήσει τα όσα έχουμε στα χέρια μας. Δεν είμαστε και ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το πώς να ερμηνεύσουμε τις τιμές των εξετάσεων. Κάνω λόγο για τιμές διότι στα αποτελέσματα έχουμε μετρήσεις ποσοτήτων. Στα χαρτιά μας θα υπάρχουν μετρήσεις και αποτελέσματα των δικών μας τιμών και σε μία στήλη δίπλα θα αναγράφονται οι φυσιολογικές και κανονικές τιμές. Με τον τρόπο αυτό διευκολυνόμαστε και κάνουμε μόνοι μας την σύγκριση. Βέβαια είναι λογικό κάποιες φορές να πανικοβληθούμε ιδιαίτερα εάν δούμε κάποια τιμή πολύ χαμηλή. Κυρίως αυτό συμβαίνει γιατί δεν ξέρουμε να εξηγήσουμε τι μετρά ο κάθε αιματολογικός όρος.

Με λίγη προσπάθεια απομνημόνευσης και κατανόησης θα μπορείτε πλέον πιο εύκολα να καταλάβετε τα περισσότερα, διότι θα σας μιλήσουμε για κάποιες τιμές εδώ.

Μην ξεχνάτε βέβαια ότι οι τιμές αυτές είναι καλύτερα για εσάς να εκτιμηθούν από έναν οικογενειακό παθολόγο, ο οποίος έχει την ολοκληρωμένη εικόνα για εσάς και τον οργανισμό σας.

Αιματολογικές και αποτελέσματα

Λευκά Αιμοσφαίρια: τα αιμοσφαίρια αυτά λειτουργούν για την καταπολέμηση τυχόν επιβλαβών ξένων για τον οργανισμό ουσιών. Αρχικά κάνουν επίθεση και εντέλει εξουδετερώνουν.

Ερυθρά Αιμοσφαίρια και Αιμοσφαιρίνη: με τα ερυθρά αιμοσφαίρια γίνεται ολόκληρη η διαδικασία μεταφοράς οξυγόνου στο εσωτερικό του οργανισμού μας διάμεσο της κυκλοφορίας του αίματος. Την αιμοσφαιρίνη την καταλαβαίνουμε όπως αναγράφεται με λατινικούς όρους Hb, όπου η τιμή αυτή είναι χαμηλή έχουμε αναιμία.

Για τον αιματοκρίτη υπάρχουν 3 διαφορετικές τιμές που μας αναφέρουν στην ουσία τον αριθμό, το σχήμα και την μορφολογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έπειτα συνδυαστικά με τις τιμές τις αιμοσφαιρίνης ο γιατρός μπορεί να καταλάβει πως διαχέεται το οξυγόνο στο αίμα και να προχωρήσει στη διάγνωση της αιτίας της αναιμίας.

Επιπλέον μπορούμε να βρούμε τις τιμές των αιμοπεταλίων. Συνήθως οι περισσότεροι γνωρίζουμε για την χρησιμότητα των αιμοπεταλίων καθώς είναι αυτά τα οποία βοηθούν στην πήξη του αίματος. Ο αριθμός των αιμοπεταλίων που είναι μικρός ή αντίθετα υπερβολικός μαρτυρά την ύπαρξη κάποιας μεγάλης αιμορραγίας ή θρόμβωσης  και στη χειρότερη των περιπτώσεων συνδέεται με τον μυελό των οστών (λευχαιμία).

Τα ουδετερόφιλα –Λεμφοκύτταρα, λειτουργούν βοηθητικά για την καταπολέμηση οποιασδήποτε λοίμωξης του ανθρώπινου οργανισμού.

Σίδηρος, είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και την δυναμική της λειτουργίας του, αλλιώς αντιμετωπίζουμε ζαλάδες, κούραση, υπνηλία, γενικότερη αδυναμία. Ο σίδηρος προσλαμβάνεται από την τροφή μας. Και η τιμή που τον προσδιορίζει στα λατινικά είναι η Fe. Με αυτή μετριούνται τα αποθέματα του στον οργανισμό μας και οι πολύ χαμηλές τιμές δείχνουν την έλλειψη και την αναιμία.

Πριν κάνει κάποιος γενική εξέταση αίματος το καλύτερο είναι να αποφεύγει τα λιπαρά γεύματα τα οποία μπορεί να αλλοιώνουν τα αποτελέσματα των τιμών.

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.