Πώς λειτουργούν οι ενυδατικές κρέμες στην επιδερμίδα μας;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Είναι γεγονός πως η σωστή ενυδάτωση είναι το Α και το Ω για σφριγηλό, απαλό και λαμπερό δέρμα, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο υπόλοιπο σώμα. Έτσι, δεν είναι καθόλου παράξενο πως η καθημερινή περιποίηση ανδρών και γυναικών περιλαμβάνει – τουλάχιστον μία- ενυδατική κρέμα. Με ποιο τρόπο όμως δουλεύουν τα συγκεκριμένα προϊόντα ομορφιάς και γιατί είναι τόσο πολύτιμα για την επιδερμίδα μας;

Ας γνωρίσουμε το δέρμα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και αποτελείται από πολλά διαφορετικά στρώματα. Το εξωτερικό στρώμα, γνωστό και ως stratum corneum, σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που το δέρμα διαχειρίζεται την υγρασία. Έτσι, τα κύτταρα του στρώματος αυτού, μπορούν είτε να συκρατήσουν νερό είτε να το χάσουν, ανάλογα με κάποιους εξωτερικούς παράγοντες. Όταν τα κύτταρα είναι γεμάτα με νερό, αισθανόμαστε το δέρμα μας μαλακό, λείο και ενυδατωμένο. Αντίθετα, όταν τους λείπει υγρασία και στεγνώνουν, προκαλούν την αίσθηση ξηρασίας και αφυδάτωσης.

Κάποιοι παράγοντες που μπορούν να κάνουν τα κύτταρα της εξωτερικής στοιβάδας να χάσουν υγρασία είναι ο ξηρός αέρας, η χρήση προϊόντων με αλκοόλ και η ελλιπής ή η ακατάλληλη ενυδάτωση. Φυσικά, η απώλεια νερού από την επιδερμίδα είναι μία καθόλα φυσιολογική διεργασία, καθώς καθημερινά εξατμίζονται από το δέρμα μας 300-400mL υγρασίας. Σε αυτό το σημείο έρχεται η δράση της ενυδατικής κρέμας, η χρήση της οποίας μειώνει σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα του νερού που φεύγει στο περιβάλλον από την επιδερμίδα μας.

Πώς λειτουργούν οι ενυδατικές κρέμες στην επιδερμίδα μας;

Τα χαρακτηριστικά της ενυδατικής κρέμας

Οι ενυδατικές κρέμες προσώπου είναι ένα μείγμα χημικών και φυσικών συστατικών, ειδικά φτιαγμένες έτσι ώστε να παρέχουν στις ανώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας περισσότερη απαλότητα, σφριγηλότητα και ευκαμψία. Ο κύριος ρόλος τους όμως είναι να παρέχουν στην επιδερμίδα του προσώπου περισσότερη «υγρασία», δηλαδή με άλλα λόγια να την ενυδατώνουν. Τα χημικά και φυσικά συστατικά που περιέχουν ποικίλουν από κρέμα σε κρέμα, για αυτό και η αποτελεσματικότητά τους είναι διαφορετική.

Οι περισσότερες ενυδατικές κρέμες προσώπου έχουν τις εξής τρεις κατηγορίες χημικών ουσιών. Τις υγροσκοπικές ουσίες, τις μαλακτικές ουσίες και τις συντηρητικές ουσίες. Οι υγροσκοπικές ουσίες όπως η γλυκερίνη,το άλφα υδροξύ, κ.τ.λ. βοηθούν στην απορρόφηση και την συγκράτηση της υγρασίας του αέρα στην επιδερμίδα του προσώπου. Οι μαλακτικές ουσίες όπως λανολίνη, βαζελίνη, κ.τ.λ. βοηθούν στην «συγκάλυψη» των κενών των κυττάρων του δέρματος, τη λίπανση και την εξομάλυνση της επιδερμίδας, ενώ οι συντηρητικές ουσίες εμποδίζουν στην ανάπτυξη βακτηριδίων μέσα στις κρέμες. Άλλα συστατικά που περιέχουν οι ενυδατικές κρέμες προσώπου είναι οι βιταμίνες, τα φυτικά εκχυλίσματα και τα αρώματα.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φτιάξτε τη δική σας ενυδατική κρέμα προσώπου

______________________

Πώς θα παραμείνετε ενυδατωμένοι;

Εάν θέλετε ενυδατωμένο δέρμα όλη μέρα, θα πρέπει να φροντίζετε την επιδερμίδα σας συνέχεια. Σίγουρα, η τοπική χρήση ελαίων σε βρεγμένο δέρμα μετά το ντουζ κάνει πολύ καλή δουλειά, όμως εάν θέλετε ενυδάτωση με διάρκεια είναι καλύτερα να προτιμήσετε  μια λοσιόν.

Στην καθημερινή σας ρουτίνα στο μπάνιο, χρησιμοποιήστε   ήπια σαπούνια, αποφύγετε το πολύ καυτό νερό, φορέστε χαλαρά και άνετα ρούχα και ποτέ μα ποτέ μην ξεχνάτε την ενυδατική σας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…