Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Η Παιώνια είναι ένα από τα ομορφότερα αυτοφυή βότανα του τόπου μας. Την συναντούμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με τις ονομασίες πηγουνία, παγώνι, ψηφακιά, παιώνια, ρόδο του βουνού. Είναι αυτοφυές σε Ασία, Νότια Ευρώπη και Βορειοδυτική Αμερική και εκτιμάται ότι υπάρχουν 25 έως 40 είδη του φυτού.

Φτάνει σε ύψος τα 50 έως 150 εκατοστά, με βαθιά, λοβωτά φύλλα και αρωματικά άνθη που ξεπερνούν τα 10 εκατοστά σε διάμετρο,  σε κόκκινο, λευκό ή κίτρινο χρώμα. Η μελέτη της χλωρίδας της Ελλάδας κατέγραψε 12 είδη Παιώνιας. Το πλέον διαδεδομένο είδος στη χώρα μας είναι η Παιώνια η αρσενική, γνωστή ως πηγουνιά.

Πώς να την φυτεύσετε

Η καλύτερη εποχή για να φυτεύσετε την παιώνια είναι νωρίς το φθινόπωρο. Ωστόσο, στο εμπόριο τα ριζώματα παιώνιας διατίθενται κυρίως την άνοιξη. Η φθινοπωρινή φύτευση βοηθάει τα φυτά να προσαρμοστούν από νωρίς στο έδαφος πριν έρθει ο χειμώνας.

Όταν τα φυτά είναι σε πλήρη ανάπτυξη φτάνουν σε διάμετρο το ένα μέτρο ίσως και περισσότερο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους εξασφαλίσετε αρκετό χώρο για να μεγαλώσουν και ν’ αναπτυχθούν. Το pH του εδάφους πρέπει να είναι ουδέτερο. Η τρύπα όπου θα φυτευτούν θα πρέπει να έχει το λιγότερο 45 – 50 εκατοστά βάθος και 45 – 50 εκατοστά διάμετρο.

  • Στο κάτω μέρος της τρύπας προσθέστε ένα στρώμα 10 περίπου εκατοστά πάχους ενός οργανικού υλικού όπως κομπόστα χώματος ή καλά χωνεμένη κοπριά.
  • Μισή κούπα από ένα καλό λίπασμα πλούσιο σε φωσφόρο, θα μπορούσε να αναμιχθεί με το πρώτο στρώμα.
  • Γεμίστε τη μισή τρύπα με ένα μίγμα χώματος κήπου και κομπόστας, και μετά τοποθετήστε το ρίζωμα με τρόπο ώστε τα μάτια να κοιτούν προς τα επάνω.
  • Απλώστε τις ρίζες προς τα έξω ομοιόμορφα.
  • Ποτίστε με επιμέλεια και βεβαιωθείτε ότι τα μάτια δεν θα βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο από 5 εκατοστά όταν θα έχει ολοκληρωθεί το φύτεμα γιατί αλλιώς η παιώνιά σας μπορεί να μην ανθίσει.
  • Αν πρόκειται να φυτέψετε παιώνιες που είναι μεγαλωμένες σε γλάστρα, φυτέψτε τις στο ίδιο βάθος όπως ήταν και στη γλάστρα.
  • Αφού τις φυτεύσετε, σκαλίστε το έδαφος γύρω από τις ρίζες και συμπληρώστε το με νέο χώμα μέχρι να γεμίσει η τρύπα.

Η παιώνια χρειάζεται ήλιο. Όσο περισσότερο την βλέπει ο ήλιος, τόσο πιο γρήγορα θα ανθίσει. Μην ξεχνάτε να τις ποτίζετε συχνά. Είναι ανθεκτικό φυτό και τα μυρμήγκια την αγαπούν.

Μην ψεκάζετε ποτέ τα μυρμήγκια καθώς τις βοηθούν να αναπτυχθούν. Μπορείτε να συνδυάσετε τα διαφορετικά χρώματα της παιώνιας και να γεμίσετε τον κήπο σας με κόκκινο, ροζ, λευκό και μπεζ χρώμα. 

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.