Πώς η ανησυχία επηρεάζει την υγεία μας;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Το να ανησυχούμε για τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας αλλά και για το μέλλον μας είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Όταν όμως το άγχος γίνεται ένας φαύλος κύκλος που υπερτερεί στην καθημερινότητά μας, τότε αλλάζουν τα πράγματα.

Πράγματι, στη σύγχρονη εποχή, το άγχος και η ανησυχία αποτελούν μεγάλο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, μιας και κατακλυζόμαστε συνεχώς από ένα σωρό ευθύνες, χρονοδιαγράμματα και διλήμματα. Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, το στρες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ψυχισμό του ατόμου, άλλα ελαφριά και άλλα περισσότερο σημαντικά. Τι συμβαίνει όμως όταν η υπερβολική ανησυχία «χτυπάει» στην υγεία μας; Μπορεί ο οργανισμός μας να μείνει ανεπηρέαστος από τα αρνητικά συναισθήματα; Η απάντηση είναι φυσικά, αρνητική. Ας δούμε πώς γίνεται η επίδραση αυτή.

Καρδιαγγειακό σύστημα

Το νευρικό σύστημα του ανθρώπου αποτελείται από τον εγκέφαλο, την σπονδυλική στήλη, τα νεύρα και τους νευρώνες. Όσο περισσότερο και σε βάθος χρόνου ανησυχούμε, εκκρίνονται ορμόνες του στρες, οι οποίες αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς αλλά και τις αναπνοές που πρέπει να παίρνουμε. Επιπλέον, αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και στέλνουν περισσότερο αίμα στα άκρα μας. Με τον καιρό, αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τους μύες, αλλά και άλλα συστήματα του οργανισμού.

Επίσης, αν η ανησυχία μας επιμένει, και δεν κάνουμε κάτι για να την διαχειριστούμε, σύντομα οι συνέπειες στην υγεία της καρδιάς μας θα γίνουν εμφανείς. Η αρτηριακή μας πίεση θα αυξηθεί, και ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό γίνεται μεγαλύτερος. Όσο περισσότερο παραμένουν οι ορμόνες του στρες σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα μας, θα υπάρξουν φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, όπως σκλήρυνση στα τοιχώματα των αρτηριών και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Μυϊκό σύστημα

Οι μύες μας, και ειδικά αυτοί που βρίσκονται στην περιοχή των ώμων και του λαιμού, σφίγγονται όταν αγχωνόμαστε, με αποτέλεσμα να παρατηρήσουμε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους αλλά και ημικρανίες. Οι πιο συνηθισμένες τεχνικές χαλάρωσης για αυτά τα συμπτώματα είναι η θεραπεία με μασάζ, οι ασκήσεις αναπνοής και η yoga.

Αναπνευστικό σύστημα

Όταν βιώνουμε συνέχεια έντονο στρες, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αναπνέουμε. Συγκεκριμένα, οι εισπνοές μας είναι πιο βαθιές ή πιο συχνές και μάλιστα, χωρίς να το καταλαβαίνουμε τις περισσότερες φορές. Αυτό συνήθως δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, αλλά αν είστε ήδη άτομο που πάσχει από αναπνευστικά προβλήματα, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

Αποθήκευση λίπους

Οι ορμόνες του στρες, δίνουν στον οργανισμό μια μικρή, αλλά δυνατή, δόση ενέργειας, ώστε να αντιμετωπιστεί ο «κίνδυνος» που ο εγκέφαλος πιστεύει ότι αντιμετωπίζουμε (τη στιγμή που ανησυχούμε έντονα). Αυτή η δόση ενέργειας αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα σάκχαρα αυτά, πιθανότατα δεν θα αξιοποιηθούν όπως πρέπει, καθώς το σώμα μας δεν βρίσκεται όντως σε κίνδυνο, συνεπώς αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους. Αν είστε υπέρβαροι ή πάσχετε από διαβήτη, οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες, αν τα επίπεδα άγχους αφεθούν ανεξέλεγκτα.

Μειωμένη άμυνα του οργανισμού

Όσο περισσότερο το σώμα μας επηρεάζεται από τα σωματικά συμπτώματα του στρες, τόσο πιο αδύναμη γίνεται και η δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευαίσθητοι σε κολλητικές ασθένειες, όπως η γρίπη.

Στομαχικά προβλήματα

Το στομάχι μας είναι ένα από τα όργανα που επηρεάζεται περισσότερο από τις ψυχολογικές διακυμάνσεις. Έτσι λοιπόν, όταν είστε ανήσυχοι και αγχωμένοι μπορεί να αισθάνεστε αυξημένη πίεση στα έντερα, πόνο, παλινδρόμηση και άλλα. Ακόμα, μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Σεξουαλική υγεία

Φυσικά, η σεξουαλική μας ζωή δε μένει ανεπηρέαστη από το άγχος. Για τους άνδρες, οι ορμόνες του στρες μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και την παραγωγή σπέρματος, αλλά μπορεί να προκαλέσουν και στυτική δυσλειτουργία. Στις γυναίκες που έχουν περάσει εμμηνόπαυση, οι ορμόνες του στρες επιδεινώνουν τις εξάψεις και την αϋπνία σε μεγάλο βαθμό.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…