Πονοκέφαλοι και ορμόνες: Ποια είναι η σχέση τους;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Πονοκέφαλοι και ορμόνες: Ποια είναι η σχέση τους;Η φύση προσέφερε απλόχερα στη γυναίκα κάποια πλεονεκτήματα για την υγεία. Όμως, τι γίνεται στην περίπτωση των πονοκεφάλων και ειδικότερα των ημικρανιών; Πολλοί παράγοντες δημιουργούν πονοκεφάλους, όπως το οικογενειακό ιστορικό και η ηλικία. Οι γυναίκες, ωστόσο, συχνά παρατηρούν κάποια σχέση μεταξύ των πονοκεφάλων και των ορμονικών αλλαγών. Ευτυχώς, υπάρχει βοήθεια.

Πιο ειδικά, οι ορμόνες των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσουν τον πονοκέφαλο που σχετίζεται με τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο. Τα σταθερά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να βελτιώσουν τους πονοκεφάλους, ενώ τα επίπεδα των οιστρογόνων που μειώνονται ή αλλάζουν μπορεί να τους επιδεινώσουν. Σε αυτήν την περίπτωση ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει με τη θεραπεία ή την πρόληψη των πονοκεφάλων.

Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως

Η πτώση των οιστρογόνων ακριβώς πριν την περίοδο μπορεί να συμβάλει σε συχνούς πονοκεφάλους. Πολλές γυναίκες με ημικρανίες αναφέρουν πονοκεφάλους πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Αντιμετώπιση

  • Εφαρμόστε πάγο. Κρατήστε ένα κρύο πανί ή ένα πακέτο πάγου στην περιοχή του πόνου στο κεφάλι ή τον λαιμό σας. Τυλίξτε το πακέτο πάγου σε μια πετσέτα για να προστατεύσετε το δέρμα σας.
  • Ασκήσεις χαλάρωσης. Δοκιμάστε ασκήσεις χαλάρωσης για να μειώσετε το στρες.
  • Βιοανάδραση. Η βιοανάδραση μπορεί να βελτιώσει τους πονοκεφάλους σας βοηθώντας παράλληλα να παρακολουθήσετε πώς το σώμα σας αντιδρά στο στρες.
  • Βελονισμός. Ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει τους πονοκεφάλους σας και να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
  • Πάρτε τριπτάνες. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει τριπτάνες, φάρμακα που μπλοκάρουν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Οι τριπτάνες συχνά μπορεί να απαλύνουν τον πόνο σας μέσα σε δύο ώρες, ενώ βοηθούν στον έλεγχο του εμετού.

Προληπτική θεραπεία

  • Πονοκέφαλοι και ορμόνες: Ποια είναι η σχέση τους;Αν έχετε πολλούς εξουθενωτικούς πονοκεφάλους τον μήνα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει προληπτική αγωγή με τριπτάνες, για παράδειγμα.
  • Αν ο έμμηνος κύκλος σας είναι φυσιολογικός, είναι συχνά πιο αποτελεσματικό να λαμβάνετε προληπτικά φάρμακα πονοκεφάλου ξεκινώντας λίγες ημέρες πριν από την περίοδό σας και συνεχίζοντας μέχρι και δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της περιόδου σας.
  • Αν έχετε ημικρανίες σε όλο τον έμμηνο κύκλο σας ή έχετε ακανόνιστη περίοδο, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να πάρετε προληπτικά φάρμακα κάθε ημέρα.
  • Κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μείωση του στρες και τακτική άσκηση μπορεί επίσης να μειώσουν τη συχνότητα, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των ημικρανιών.
  • Αντισυλληπτικά χάπια. Μερικές γυναίκες αντιμετωπίζουν τις ημικρανίες με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. Η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να αλλάξει την κατάσταση μερικές φορές προς το καλύτερο, μερικές φορές προς το χειρότερο ή μερικές φορές καθόλου. Εάν αντιμετωπίζετε ημικρανίες, ενώ παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται ραγδαία στην αρχή της εγκυμοσύνης και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε όλη την εγκυμοσύνη. Οι ημικρανίες συνήθως βελτιώνονται ή ακόμη και εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν βελτιώνονται, αφού δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές των ορμονών.

Μετά τον τοκετό, η απότομη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μαζί με το άγχος, τις μη φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους και πάλι.

Αντιμετώπιση

Πονοκέφαλοι και ορμόνες: Ποια είναι η σχέση τους;Αν παρουσιάσετε πονοκεφάλους, συζητήστε με τον γιατρό σας πριν μείνετε έγκυος για φάρμακα ή άλλες θεραπείες που μπορεί να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Πολλά φάρμακα κατά του πονοκέφαλου μπορεί να έχουν επιβλαβή ή άγνωστα αποτελέσματα για το αναπτυσσόμενο μωρό.

Αν και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το ποια φάρμακα μπορείτε να παίρνετε ενώ θηλάζετε, πιθανότατα θα έχετε περισσότερες επιλογές από ό, τι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει ποια φάρμακα μπορείτε να πάρετε ενώ θηλάζετε.

Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης

Για πολλές γυναίκες που πάσχουν από πονοκεφάλους που σχετίζονται με ορμονικές αλλαγές, οι ημικρανίες μπορεί να γίνουν πιο συχνές και σοβαρές κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης -τα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση- επειδή τα επίπεδα ορμονών αυξάνονται και μειώνονται άνισα. Αυτή η διακύμανση μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες.

Αντιμετώπιση

Για μερικές γυναίκες, οι ημικρανίες βελτιώνονται όταν σταματήσει η περίοδος. Αν, όμως, οι πονοκέφαλοι επιμένουν μετά την εμμηνόπαυση, μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας και να χρησιμοποιήσετε άλλες θεραπείες.

Η θεραπεία της ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους σε ορισμένες γυναίκες, να τους βελτιώσει σε άλλες ή να μην προκαλέσει καμία αλλαγή. Εάν παίρνετε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα δερματικό επίθεμα οιστρογόνων. Το επίθεμα παρέχει μια χαμηλή, σταθερή προμήθεια οιστρογόνων, το οποίο είναι λιγότερο πιθανό να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους.

Εάν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης επιδεινώνει πονοκεφάλους σας, ο γιατρός σας μπορεί να μειώσει τη δόση οιστρογόνων, να λάβετε μία διαφορετική μορφή οιστρογόνου ή να σταματήσετε τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Κάθε γυναίκα είναι μοναδική

Μερικές γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στις επιδράσεις των ορμονών. Αν οι πονοκέφαλοι διακόπτουν τις καθημερινές δραστηριότητες, την εργασία σας ή την προσωπική ζωή, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για βοήθεια.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…