Ποιες αλλαγές να κάνετε στη μαγειρική σας για να γίνει πιο υγιεινή

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Αν θέλετε να μαγειρέψετε υγιέστερες εκδόσεις των αγαπημένων συνταγών σας χωρίς να χάσετε τη γεύση τους μην φοβάστε να δοκιμάσετε εναλλακτικές υγιεινές λύσεις. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε τις αγαπημένες σας συνταγές για να μειώσετε το λίπος, τη ζάχαρη, το αλάτι, τις θερμίδες και να αυξήσετε τις ίνες χωρίς να αλλάξετε ριζικά τη φυσιολογική διατροφή σας.

Κόψτε τα λίπη.

Εάν  τηγανίζετε το κρέας σας, χρησιμοποιήστε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι. Μην χρησιμοποιήσετε λάδι για να μειώσετε μέχρι και 45 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού στο γεύμα σας. Εάν το φαγητό σας στεγνώσει, μην προσθέτετε περισσότερο λάδι, προσθέστε λίγο νερό. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να βάλε λάδι χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο και προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο από την συνταγή.

Κόψτε το αλάτι.

Οι περισσότερες συνταγές δείχνουν ότι πρέπει να προσθέσετε αρκετό αλάτι. Αντικαταστήστε το αλάτι με εναλλακτικά καρυκεύματα όπως πιπέρι, βότανα, μπαχαρικά, χυμό λεμονιού, ξίδι ή μουστάρδα.

Κόψτε τη ζάχαρη.

Πειραματιστείτε χρησιμοποιώντας λιγότερη ζάχαρη όταν ψήνετε, τα γλυκά σας. Μπορείτε να βάλετε στη συνταγή σας φρούτα  που δεν χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης, καθώς θα δώσουν τη γλυκύτητα που χρειάζεται.

Αυξήστε τις ίνες.

Χρησιμοποιήστε ολικής αλέσεως προϊόντα π.χ. ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε ίνες που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο γεμάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμη και το ολικής αλέσεως αλεύρι στις συνταγές  είναι πολύ καλύτερο.

Λίπη

Αφήστε το ζωμό στο κρέας ή τη σούπα να κρυώσει και απομακρύνετε το λίπος που συγκεντρώνεται στην κορυφή του υγρού.

Σάλτσες και βουτήματα.

Αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος, το πλήρες γάλα και την ξινή κρέμα με ημιαποβουτυρωμένο και αποβουτυρωμένο γάλα ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι. Το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ζεστά ή κρύα γλυκά αντί για κρέμα, διπλή κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι.

Τυριά

Χρησιμοποιήστε τυριά χαμηλών λιπαρών και αντικαταστήστε το τυρί κρέμας με χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος τυρί.

Μαγιονέζα

Αντικαταστήστε τη μαγιονέζα σε σαλάτες με φυσικό γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Όταν κάνετε σάντουιτς, επιλέξτε μαγιονέζα ή βούτυρο, όχι και τα δύο.

Κρέας

Κόψτε το λίπος από το κρέας και αφαιρέστε το δέρμα από τα πουλερικά πριν το ψήσιμο. Στη συνέχεια, ψήστε το στο φούρνο, αντί να το τηγανίσετε. Όταν το ψήνετε, τοποθετήστε το κρέας σε σχάρα, αυτό επιτρέπει στο λίπος να στάξει. 

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr