Πλαστικές επεμβάσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Τα σύγχρονα πρότυπα oμορφιάς κατακλύζουν καθημερινά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και όλα τα social media, προωθώντας μία παγιωμένη εικόνα γυναικείας αισθητικής, η οποία περιλαμβάνει καλλίγραμμο σώμα, επίπεδη κοιλιά, πλούσιο και στητό στήθος και φυσικά πρόσωπο φρέσκο και λαμπερό χωρίς κανένα σημάδι χρόνου χαραγμένο επάνω του. Με αυτόν τον τρόπο, όλο και περισσότερες γυναίκες προσπαθούν να ανταποκριθούν στα στερεότυπα αυτά, χρησιμοποιώντας πολλές φορές επικίνδυνες για την υγεία τους μεθόδους, όπως εξαντλητικές ή χημικές δίαιτες, υπερβολική σωματική άσκηση και αμφιβόλου προελεύσεως τεχνικές καλλωπισμού.

Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της προβολής των νέων προτύπων ομορφιάς έχουν οδηγήσει πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες, στη λύση της πλαστικής επέμβασης προκειμένου να βελτιώσουν κάποιες «ατέλειες» της εξωτερικής τους εμφάνισης και να πλησιάσουν ένα βήμα περισσότερο στην αψεγάδιαστη εικόνα των δημοφιλών προσώπων που συναντάμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι όμως η πλαστική επέμβαση η λύση που χρειαζόμαστε; Κρύβει απειλές για την υγεία μας και κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευθούμε τον πλαστικό μας χειρουργό; Οι επιστήμονες πάντως προειδοποιούν πως, καμία χειρουργική επέμβαση ή μέθοδος δεν είναι άμοιρη κινδύνων και συνιστούν στους υποψήφιους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι νέες εξελίξεις

Με την πάροδο των χρόνων, οι εξελίξεις στον τομέα της αισθητικής επέμβασης είναι ραγδαίες, με έμφαση να έχει δοθεί στην ανάπτυξη μεθόδων που προσφέρουν ένα φυσικό αποτέλεσμα, απαιτούν λιγότερο χρόνο στο χειρουργείο και έχουν μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. Για την κοσμητική χειρουργική σώματος, χαρακτηριστικές περιπτώσεις νέων εφαρμογών είναι η λιποαναρρόφηση με λεπτή κάνουλα ή με υπέρηχους, ή η subfacsial τεχνική αυξητικής μαστού. Επίσης, πολλοί χειρουργοί συνδυάζουν περισσότερες από μία επεμβάσεις σε ένα χειρουργείο, πράγμα που για τον ασθενή σημαίνει μικρότερη ταλαιπωρία και μόνο μία γενική νάρκωση. Επιπλέον, η τεχνική του laser φαίνεται ότι έχει μπει για τα καλά στον κόσμο των αισθητικών επεμβάσεων, ειδικότερα σε περιπτώσεις αναγέννησης των κυττάρων του προσώπου αλλά και τριχοφυίας, κυτταρίτιδας και τοπικού πάχους.

Κίνδυνοι

Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και τα χειρουργεία για λόγους αισθητικής κρύβουν αρκετούς κινδύνους, οι οποίοι ποικίλουν ανάλογα με το είδος της επέμβασης που επιλέγει να κάνει ο καθένας. Παρακάτω εμφανίζονται οι ιδιαίτερες επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν με βάση το είδος της πλαστικής:

Αυξητική στήθους

Mερικές από τις πιθανές επιπλοκές μίας αυξητικής στήθους είναι το αιμάτωμα, η λοίμωξη και η δημιουργία κάψας (σκλήρυνση της θήκης) γύρω από το ένθεμα, που μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε είδους ένθεμα. Αν υπάρχουν εμφανείς φλέβες πάνω στο στήθος, αυτές μπορεί να φαίνονται πιο έντονα μετά την επέμβαση. Τέλος, η δημιουργία πτυχών μπορεί να εμφανιστεί σε συγκεκριμένα ενθέματα σιλικόνης και είναι συνηθέστερη σε ασθενείς με πτωτικούς μαστούς, ενώ κάποιες φορές μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή στην αισθητικότητα της θηλής. 

Λιποαναρρόφηση

Μερικές από τις επιπλοκές της λιποαναρρόφησης είναι οι ασυμμετρίες που μπορεί να προκληθούν μετά την επέμβαση και να χρειαστούν εκ νέου διόρθωση, καθώς και η χαλάρωση του δέρματος. 

Ρινοπλαστική

Η συνηθέστερη επιπλοκή είναι το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα να μην είναι αισθητικά καλό και να απαιτηθεί και δεύτερη επέμβαση. Μεγάλη αιμορραγία που δεν σταματά και απαιτεί επιστροφή στο χειρουργείο, μπορεί να παρατηρηθεί αλλά είναι πολύ σπάνια επιπλοκή. 

Ρυτιδοπλαστική

Στην περίπτωση της ρυτιδοπλαστικής, μετεγχειρητικά αναμένονται οιδήματα και μώλωπες, που συνήθως υποχωρούν σε διάστημα 10-15 ημερών. Οι πιθανές επιπλοκές είναι ελάσσονες και όχι συχνές ενώ μπορεί να περιλαμβάνουν αιμάτωμα, φλεγμονή, προσωρινή υπολειτουργία (πάρεση) των νεύρων της περιοχής, ουλές κ.λπ. 

Bλεφαροπλαστική

Η συχνότερα αναφερόμενη επιπλοκή μετά τη βλεφαροπλαστική είναι το αιμάτωμα, που μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά την επέμβαση ή και αρκετές ώρες αργότερα. Κάποιες φορές, προκύπτουν σπανιότερες επιπλοκές, όπως επιπεφυκίτιδα, πτώση του άνω βλεφάρου, λαγόφθαλμο ή εκτρόπιο. 

Ενέσιμα υλικά

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ενέσεις  botox ή υαλουρονικού οξέως και άλλων ουσιών, όπως το κολλαγόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιπλοκές περιλαμβάνουν ασυμμετρίες, προσωρινή παράλυση κάποιων μυών του προσώπου ή, σε περιπτώσεις εφαρμογής μόνιμων ενθεμάτων (τα οποία οι περισσότεροι γιατροί αποφεύγουν), ανεπιθύμητα εξογκώματα. Για το λόγο αυτό, ο επιστήμονας που θα κάνει τις εν λέγω επεμβάσεις πρέπει να είναι πολύ έμπειρος και να έχει άριστες γνώσεις ανατομίας.

Πώς να επιλέξω πλαστικό χειρουργό;

Αν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε κάποια από τις αναφερόμενες αισθητικές επεμβάσεις, θα πρέπει να επιλέξετε πολύ προσεκτικά τον γιατρό που πρόκειται να τις φέρει εις πέρας. Αν δεν έχετε κάποια πρόταση χειρούργου από το οικείο σας περιβάλλον, τότε η διαδικασία εύρεσης του κατάλληλου ίσως είναι αρκετά χρονοβόρα. Γενικά να έχετε υπόψιν πως, ο επιστήμονας στον οποίο θα εμπιστευτείτε το σώμα σας για αισθητικές επεμβάσεις, πρέπει να είναι έμπειρος, καταρτισμένος και αναγνωρισμένος. Έτσι λοιπόν, όταν επισκεφτείτε κάποιον πλαστικό, φροντίστε:

  • Να ζητήσετε να δείτε τα πτυχία του και τον τίτλο της ειδικότητάς του.
  • Να τον ρωτήσετε σε ποιες εταιρείες πλαστικής χειρουργικής είναι μέλος.
  • Να επικοινωνήσετε με τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο για να ζητήσετε πληροφορίες.
  • Να ζητήστε ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για τη δουλειά του (πόσα χρόνια χειρουργεί, πόσες επεμβάσεις έχει πραγματοποιήσει, αριθμό ασθενών κ.ά.).
  • Να ζητήσετε να δείτε φωτογραφίες της δουλειάς του (πριν / μετά).

Τέλος, μπορείτε να επισκεφθείτε περισσότερους από έναν πλαστικό χειρουργό. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε όχι μόνο τον καταλληλότερο γιατρό, αλλά και τον άνθρωπο που θα σας εμπνεύσει εμπιστοσύνη, για μία τέτοια λεπτή επέμβαση.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…