Φωτοβολταϊκά Συστήματα: Οι ειδικοί απαντούν

Συντάκτης: Βασίλης Γρηγοριάδης

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν μια ενδιαφέρουσα σύγχρονη επένδυση άκρως φιλική προς το περιβάλλον. Κάθε παραγόμενη κιλοβατώρα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης περίπου ενός κιλού, διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Στην Ελλάδα της συχνής και έντονης ηλιοφάνειας, τα φωτοβολταϊκά πάρκα ευδοκιμούν. Θέτουμε ερωτήματα στους ειδικούς για το πόσο εύκολη είναι η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, τι πρέπει να προσέξει κανείς και αν πρόκειται για μια επένδυση που αφορά όλους τους πολίτες.

Η Φαίη Νικολοπούλου, Sales Manager της εταιρείας DTS με έδρα το Ναύπλιο και ο Σπυρίδων Βλάχος, Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ. της Clockwork Energy με έδρα τη Θεσσαλονίκη, απαντούν για χάρη των αναγνωστών του http://www.flowmagazine.gr σε βασικά ερωτήματα για τη χρήση και την επενδυτική ευκαιρία που παρουσιάζουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Αν και στην Ελλάδα η προσπάθεια εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας κρατάει δεκαετίες, κυρίως με τη χρήση των ηλιακών θερμοσίφωνων, τα φωτοβολταϊκά αποτελούν τη νέα μόδα. Ο κ. Βλάχος διαπιστώνει πως: «η ηλιακή ενέργεια προέρχεται από ανεξάντλητη πηγή. Με την υπάρχουσα τεχνολογία και στο συγκεκριμένο νομικό περιβάλλον που προσφέρονται στον πολίτη δημιουργούνται πολύ καλές προϋποθέσεις οφέλους. Φυσικά αυτό μελετάται ανά περίπτωση». Το ζήτημα που προκύπτει για τους περισσότερους είναι αν η επένδυση στα συστήματα αυτά αφορά και συμφέρει μόνο μεγαλοεπενδυτές ή αν πραγματικά και ο απλός πολίτης μπορεί να επωφεληθεί από αυτή. Η κα. Νικολοπούλου τονίζει: «Η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, είναι υπόθεση όλων μας. Αφορά οποιονδήποτε επενδυτή, καθώς αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Πολλοί αναλογίζονται ότι όπως και οποιαδήποτε μορφή επένδυσης, χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες, γραφειοκρατία και αρκετή μελέτη. Ωστόσο στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών οι διαδικασίες μοιάζουν πιο τυποποιημένες. Η κα. Νικολοπούλου εξηγεί: «Για την υλοποίηση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου απαιτείται αρχικά αίτηση στο κατά τόπους κατάστημα της Δ.Ε.Η. Παράλληλα, γίνεται αίτηση για απαλλαγή από Ε.Π.Ο. προς την αρμόδια υπηρεσία της εκάστοτε περιφέρειας. Στη συνέχεια συνάπτεται η Σύμβαση Σύνδεσης και η Σύμβαση Αγοραπωλησίας με τη Δ.Ε.Η. και τον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. αντίστοιχα, αφού ληφθεί και η απαραίτητη άδεια εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία. Στην πορεία, ο επενδυτής είναι έτοιμος να υλοποιήσει το έργο». Οι περισσότερες εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μεσολαβούν για την χορήγηση του απαιτούμενου δανείου για τον πελάτη τους απλοποιώντας τη διαδικασία. Ένας πρόσφατος περιορισμός που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η νέα ρύθμιση που ορίζει ότι ο εξοπλισμός φωτοβολταϊκών και ηλιακών εγκαταστάσεων που πρόκειται να τοποθετηθεί σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα γήπεδα, δεν πρέπει να υπερβαίνει σε ύψος τα 2,5 μέτρα.

Υπολογισμός του κέρδους

Το βασικότερο ίσως ερώτημα που δέχονται οι εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ είναι το πώς μπορεί να υπολογίσει ο επενδυτής το κέρδος και τη διάρκεια της επένδυσης του. Ο κ. Βλάχος με την εμπειρία της δραστηριοποίησης στην περιοχή της Μακεδονίας είναι κατατοπιστικός: «Πολλαπλασιάζοντας την εγκατεστημένη ισχύ του συστήματός του (πχ 8kW) με τις εκτιμώμενες τιμές ενέργειας ανά kW (ρεαλιστικός μέσος όρος Mακεδονίας 1250kWh) και με την τιμή πώλησης προς το ΔΕΣΜΗΕ (0,55 Ευρώ ανά kWh). Συνεπώς 8x1250x0,55=5.500 ευρώ ετησίως. Από αυτά αφαιρούνται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που θα πληρώναμε ούτως ή άλλως». Στα παραπάνω πρέπει να υπολογίσει κανείς την ηλιοφάνεια (διάρκεια και ένταση) της περιοχής. Ο κ. Βλάχος συμβουλεύει για μονοκατοικίες που χτίζονται τώρα: «Το ιδανικό είναι να υπάρχει μία μεγάλη διαθέσιμη επιφάνεια προς το Νότο, χωρίς εμπόδια από καμινάδες. Προτιμήστε συνεπώς δίρριχτη στέγη».

Σε επενδύσεις μικρότερης κλίμακας για περιορισμένες επιφάνειες και περισσότερο για εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας από ιδιώτες σε κάποιο σπίτι που ήδη υπάρχει ο μηχανολόγος της Clockwork Energy διαπιστώνει: «Υπολογίστε εάν υπάρχουν «καθαρές» επιφάνειες που κοιτούν Νότο, ή ακόμη και Ανατολή- Δύση, χωρίς μόνιμες σκιάσεις. Για 10kW απαιτούνται περίπου 70m2».

Τι μπορεί να πάει στραβά;

Προσπαθούμε να βρούμε τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της επένδυσης και από ποια πράγματα θα πρέπει να προφυλαχθεί ο επενδυτής. Ο κ. Βλάχος εξηγεί: «Ένα πρόβλημα είναι η ανισοκατανομή των εσόδων. Το καλοκαίρι έχουμε πολύ μεγαλύτερα έσοδα από ό,τι το χειμώνα, που σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης πρέπει να το έχει υπόψη για υπολογισμούς πληρωμών λογαριασμών ΔΕΗ ή ενδεχομένως της δόσης του τραπεζικού δανείου.Πολλοί ρωτούν τι θα συμβεί εάν έχουν αγοράσουν το σύστημα με δανειοδότηση και αλλάξει κάποιος όρος στο συμβόλαιο. Το συμβόλαιο είναι διάρκειας 25 ετών και δε μεταβάλλεται». Ο κ. Βλάχος ωστόσο συνεχίζει παρατηρώντας πως ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για τον επενδυτή είναι:«να παρατυπήσει η ελληνική κυβέρνηση και να τροποποιήσει τη συμφωνία, μειώνοντας την τιμή πώλησης προς το δίκτυο, είτε να αυξήσει τη μονάδα αγοράς ρεύματος από τη ΔΕΗ. Στην περίπτωση αυτή θα καθυστερήσει ο χρόνος απόσβεσης».

Ένα άλλο σημείο στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην διαδικασία επιλογής του σωστού φωτοβολταϊκού συστήματος κατά την κα. Νικολοπούλου, Sales Manager της DTS είναι: «ο συνδυασμός μεγάλης απόδοσης, ασφάλειας και μέγιστης μακροζωίας. Με πιστοποιήσεις υλικών, κατασκευής και συντήρησης, εξασφαλίζεται το μέγιστο της παραγωγής και της απόδοσης της επένδυσής. Όλα τα προϊόντα πρέπει να είναι πιστοποιημένα με ISO 9001». Παράλληλα ο κ. Βλάχος προσθέτει πως: «είναι εξαιρετικά σημαντικό ο εγκαταστάτης να έχει τεχνογνωσία και ποιοτικό εξοπλισμό για γρηγορότερη απόσβεση της επένδυσης».

Αν και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η βιομηχανία των φωτοβολταϊκών δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας: «η εκτίμησή μας για το 2011 ξεπερνά κάθε προσδοκία. Εφόσον, ο ήλιος αποτελεί ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να επενδύει αστείρευτα σε αυτόν! Η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία, η προνοητικότητα και η τεχνογνωσία οδηγούν στις εξελίξεις» λέει η κ. Νικολοπούλου. Την ίδια άποψη ασπάζεται και ο κ. Βλάχος επισημαίνοντας πως: «Οι πολίτες βλέπουν τα φωτοβολταϊκά ως μία διέξοδο από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Πριν μερικούς μήνες υπήρχε μεγάλος δισταγμός, όμως φαίνεται πως βλέποντας την ικανοποίηση των πολιτών που αποτόλμησαν να δοκιμάσουν πρώτοι, συνεχώς και περισσότεροι το επιχειρούν».

Συντάκτης: Βασίλης Γρηγοριάδης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.