Πετάνε τα αυτάκια μου. Αξίζει να τα φτιάξω;

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Σε μια κοινωνία όπου η εμφάνιση είναι το Α και το Ω και που προάγει την ομοιομορφία τα πεταχτά αυτιά δεν έχουν θέση. Ακριβώς αυτό, γιατί πετάνε. Αυτή φαίνεται να είναι η αντίληψη της κοινωνίας και ειδικά των «ειδικών» που ορίζουν τα πρότυπα ομορφιάς ανα εποχή. Δυστυχώς τα πεταχτά αυτιά είναι ένα στοιχείο που ποτέ δεν θεωρήθηκε trendy.

Έτσι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν με αυτή την ιδιαιτερότητα, καθώς είναι κληρονομική κατά κύριο λόγο, αναγκάζονται να ντρέπονται και να προσπαθούν να τα καλύπτουν για να μην δέχονται τα χλευστικά σχόλια των υπολοίπων. Πλέον έχουν και μια άλλη λύση, ανώδυνη και αποτελεσματική, που είναι η ωτοπλαστική. Να τα φτιάξουν δηλαδή στο γούστο τους με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής. Αξίζει όμως; Ποια είναι η διαδικασία και ποιοι οι κίνδυνοι;

Τι είναι τα πεταχτά αυτιά;

Τα πεταχτά αυτιά (ο επιστημονικός όρος είναι αφεστώτα ώτα) είναι στην ουσία μια δυσμορφία του πτερύγιου του αυτιού το οποίο προεξέχει από το κεφάλι περισσότερο από το κανονικό. Άλλη ιδιαιτερότητα πέρα από το πέταγμα, είναι μια διόγκωση του λοβίου του αυτιού ή οποιαδήποτε άλλη αισθητική διαφοροποίηση στην περιοχή των αυτιών. Το πώς δείχνει το αυτί ευτυχώς δεν επηρεάζει την ακοή του ατόμου, οπότε δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για επέμβαση. Επηρεάζει όμως τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή του, η οποία πλήττεται από τα κακόβουλα σχόλια των γύρω του.

Το πρόβλημα ξεκινάει από το σχολείο

Το 60% των ασθενών έχουν κληρονομικό ιστορικό και το «πρόβλημα» εμφανίζεται αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού. Αυτό επηρεάζει αρνητικά πρωτίστως τους γονείς που αισθάνονται άσχημα με την εικόνα. Τα ίδια τα παιδιά σε πρώτη φάση δεν νιώθουν τίποτα αρνητικό μέχρι να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδάκια στο σχολείο τα οποία τους επισημαίνουν το «πρόβλημα». Έτσι βλέπουμε τα παιδάκια στο σχολείο, στο παιχνίδι, να έχουν την κακή συνήθεια να φοράνε «ταμπέλες» στους συμμαθητές τους, με έμπνευση συνήθως κάθε διαφορετικότητα που αντιλαμβάνονται. Έτσι ανάμεσα στα «είσαι χοντρός», «είσαι νάνος» κ.α. θα έρθουν και τα «είσαι αυτιάς», «τα αυτιά σου είναι σαν ελέφαντα» κ.ο.κ. Από εκείνη τη στιγμή και σε όλη την πορεία το παιδί θα αρχίσει να νιώθει άσχημα για τα πεταχτά του αυτιά.

Η ενιλικίωση φέρνει τη «λύση»

Αυτό μπορεί να τα οδηγήσει επίσης και σε επιθετική ή αντικοινωνική συμπεριφορά με αντίστοιχη αδυναμία προσαρμογής στο σχολικό και φιλικό περιβάλλον. Το οποίο φυσικά συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα.

Οι ενήλικες προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα πίσω από μακριά μαλλιά, περίτεχνα χτενίσματα ή καπέλα. Ως πιο μόνιμη λύση τελικά αναζητάνε στην πλαστική χειρουργική. Και εδώ έρχεται η ωτοπλαστική, που δίνει την επιθυμητή εμφάνιση στους κατόχους των αυτιών και τους απαλλάσσει από το πρόβλημα.

Τι αξίζει να γνωρίζετε για την ωτοπλαστική;

  • Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση με τοπική αναισθησία.
  • Είναι ανώδυνη κι επιτυχημένη όταν πραγματοποιείται από τον ειδικό χειρουργό.
  • Η ουλή της επέμβασης δεν φαίνεται, αφού η τομή γίνεται στην οπίσθια επιφάνεια του αυτιού, σε σημείο μη ορατό.
  • Ο ασθενής πηγαίνει αμέσως στο σπίτι του εφόσον έχει τοποθετηθεί ελαστικός επίδεσμος.
  • Σε μια ή δυο μέρες γίνεται η πρώτη αλλαγή και ο επίδεσμος αφαιρείται συνήθως έπειτα από 5 ημέρες και τοποθετείται μόνο στον ύπνο για τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Τα οφέλη της

  • Οι ενήλικες που αποφασίζουν την ωτοπλαστική διασφαλίζουν διαφορετική ψυχολογία και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
  • Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση ανώδυνη, χωρίς προβλήματα
  • Έχει άμεσα και οριστικά αποτελέσματα
  • Αλλάζει σημαντικά όχι μόνο την εμφάνιση των αυτιών αλλά και την ψυχολογία του ασθενούς.
  • Δεν έχει παρενέργειες στον οργανισμό, ούτε απαιτείται αποχή από τις δραστηριότητες του ασθενούς.

Συμπερασματικά

Κατά συνέπεια είναι μια επέμβαση που αξίζει, εφόσον θα σας κάνει να νιώθετε καλύτερα με τον εαυτό σας. Δεν έχει ιδιαίτερο ρίσκο και προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μόνιμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι καμία επέμβαση δεν θα μας χαρίσει την αυτοπεποίθηση που πηγάζει από τη γνήσια αυτοεκτίμηση. Το να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και να τον αγαπάμε, ακριβώς όπως είναι. Όσοι το πετυχαίνουν αυτό, λατρεύουν τις ιδιαιτερότητές τους και δεν πτοούνται από τα αρνητικά σχόλια των υπολοίπων ώστε να οδηγούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις για να δείχνουν «όμορφοι».

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.