Περσικό (γαστρονομικό) Παραμύθι

Συντάκτης: Ελένη Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου

Influence:

Η περσική κουζίνα είναι ένα ποίημα που συνθέτουν ντελικάτες υφές, λεπτά αρώματα και ένα τόξο χρωματικών τόνων που ξεδιπλώνεται από το εκρηκτικό πορτοκαλοκόκκινο του σαφράν, ως το αχνοπράσινο των φρέσκων καρπών της φιστικιάς…

Για μια γνωριμία με την πλούσια γαστρονομική παράδοση του σημερινού Ιράν και τις πόλεις όπου αυτή κρατιέται ζωντανή –παντρεύεται με νέα υλικά, ψήνεται με μοντέρνες μεθόδους, αλλά διατηρεί ανόθευτη τη μαγεία της- σας συστήνουμε δύο (ελαφρώς πειραγμένες) παραδοσιακές συνταγές της χώρας: μια αλμυρή και μια γλυκιά, προς ικανοποίηση κάθε γούστου.

Καλή επιτυχία – καλή απόλαυση!

Από τη Σιράζ των ροδόκηπων

Χτισμένη σαν πέταλο γύρω από τη στροφή ενός ξεροπόταμου, η Σιράζ είναι κατάστικτη από θέρετρα και μαυσωλεία με γαλάζιους τοίχους και τυρκουάζ θόλους. Ανάμεσα σε ροδόκηπους και συστάδες κυπαρισσιών, η πόλη απλώνεται ολάνθιστη. Η εικόνα της, μαρτυρία μιας από τις αντιφάσεις του Ιράν: στο μέσο ενός άδεντρου, άνυδρου τοπίου, μια πόλη κομψής ομορφιάς.

Η σαγήνη της απλώνεται στα πιάτα. Ο συνδυασμός πουλερικού με αποξηραμένα φρούτα είναι γνωστός και αγαπητός σε πολλές κουζίνες και πολιτισμούς. Η μοναδικότητα αυτής της περσικής συνταγής κρύβεται ανάμεσα στις κλωστίτσες του σαφράν που βάφουν το φαγητό χρυσό….

«Χορέστι αλού» – Κοτόπουλο με δαμάσκηνα

Υλικά:

2–3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδο κοπανισμένη

6–8 τρυφερά κομμάτια κοτόπουλου σε κύβους

1 ή 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας

1⁄2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

αλάτι και πιπέρι, όσο αρέσει

1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού σαφράν (κρόκο)

1 κύβο ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό

1 έως 2 φλυτζάνια ζωμό κοτόπουλου

λίγα αποξηραμένα δαμάσκηνα (μουλιασμένα για 30 -60 λεπτά σ’ ένα φλυτζάνι ζεστό νερό)

Προετοιμασία:

  • Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεσαία με δυνατή φωτιά. Στο καυτό λάδι ρίχνετε τις κομμένες ροδέλες του κρεμμυδιού και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσουν.
  • Προσθέτετε το σκόρδο και αφήνετε τα δυο τους (σκόρδο και κρεμμύδι) να πάρουν το χρυσοκαφέ χρώμα της καραμέλας.
  • Ακολουθεί το κοτόπουλο: ανακατεύετε απαλά τους κύβους μες στο σκεύος, γυρνώντας τους απ’ όλες τις πλευρές, ώσπου να πάρουν ένα ελαφρά καστανό χρώμα.
  • Προσθέτετε τα δαμάσκηνα με το νερό και τον πελτέ της ντομάτας.
  • Σ’ ένα γουδί, κοπανάτε το σαφράν (κρόκο) μ’ ένα κύβο ζάχαρης, ώσπου να γίνουν μια πορτοκαλοκίτρινη σκόνη. Ρίχνετε το ζεστό νερό κι αφήνετε την σκόνη να το χρωματίσει.
  • Αλατοπίπερο και κύμινο πέφτουν μες στο χρωματισμένο από το σαφράν νερό κι όλο μαζί πάνω από το μείγμα του κοτόπουλου με τα δαμάσκηνα.
  • Προσθέτετε τον ζωμό του κοτόπουλου, σκεπάζετε και σιγοψήνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για μισή με μια ώρα.
  • Σερβίρετε σαν γαρνιτούρα πάνω από ρύζι με σαφράν.

«Νουσετζάν» / Καλή όρεξη!

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ελένη Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου,

Influence:

Οι ακαδημαϊκοί τίτλοι σπουδών της είναι στη νομική επιστήμη και η πολυετής επαγγελματική της εμπειρία στο λειτούργημα της δικηγορίας…