Περπάτημα στην Πάρνηθα (μέρος Α)

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Influence:

Περπάτημα σε μονοπάτια ορεινά, σε έλατα και καλντερίμια. Εξερεύνηση παρθένων περιοχών με υπέροχα δάση. Μία δραστηριότητα που οδηγεί σε νέες προορισμούς, χαρίζει υγεία και  εικόνες!

Η Πάρνηθα βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Έχει τις δικές της μοναδικές ομορφιές,  θαυμάσιες διαδρομές και δραστηριότητες. Κρύβει  την δική της γοητεία, που σίγουρα θα την ανακαλύψουμε, περπατώντας την.

Η πεζοπορία είναι πολύ αναπτυγμένη στην Πάρνηθα. Δύο ορειβατικοί σύλλογοι, αλλά και μεμονωμένοι ορειβάτες, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πάρνηθας, έχουν δημιουργήσει ένα πυκνό δίκτυο καλοδιατηρημένων μονοπατιών, το οποίο καλύπτει όλη την έκταση του βουνού. Πολλά από τα μονοπάτια περνούν μέσα από πηγές, πυκνά δάση και ξέφωτα. Υπάρχει πλήθος επιλογών ανάλογα με την υψομετρική διαφορά που μπορούμε να καλύψουμε (0-800μ.), την απόσταση (500-5.000 μ.) και τον χρόνο (30΄- 6 ώρες) που χρειαζόμαστε. Παράλληλα, στη διαδρομή παρατηρούμε διάφορες ζώνες βλάστησης: τα έλατα, τα πεύκα, τα πουρνάρια, τα κέδρα, τα πλατάνια, τα φρύγανα.

Τα σημαντικότερα μονοπάτια είναι σηματοδοτημένα είτε με απλά κόκκινα σημάδια στους βράχους και τα δέντρα, είτε με κόκκινες ταινίες ή τέλος με ειδικά σημάδια για κάθε μονοπάτι, όπως κόκκινο τρίγωνο, κόκκινο τετράγωνο, κίτρινος ρόμβος κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο, ακολουθώντας το ίδιο σχήμα και χρώμα, μπορεί ο ορειβάτης να βρει το μονοπάτι.

Επιπλέον, υπάρχουν δύο ορειβατικά καταφύγια, το ένα στη θέση Μπάφι που ανήκει στον ΕΟΣ Αθηνών και το άλλο στη θέση Φλαμπούρι που ανήκει στον ΕΟΣ Αχαρνών, όπου υπάρχει δυνατότητα για ξεκούραση και ύπνο.

Πληροφορίες: ΕΟΣ Αθηνών  τηλ.: 210-3238706 ΕΟΣ Αχαρνών τηλ.: 210-2464666.

Συνοπτικά οι διαδρομές που προτείνονται απεικονίζονται στο χάρτη. Οι σημαντικότερες διαδρομές είναι οι εξής:

ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ – ΣΚΙΠΙΖΑ- ΜΟΛΑ: Ξεκινάει από την Αγ. Τριάδα, ακολουθεί βόρεια πορεία και με ήπιες κλίσεις διασχίζει ολόκληρο το ελατοδάσος του Δρυμού. Διέρχεται από το ύψωμα του Λαγού (1.170μ), την πηγή της Σκίπιζας και καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγ. Πέτρου στη Μόλα. Εύκολη πορεία, υπό σκιάν στο μεγαλύτερο τμήμα της και με εξαιρετική θέα προς την δυτική Αττική και την Θήβα. Μέσος χρόνος διαδρομής 2 ώρες.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΠΑΦΙ – ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ –ΣΦΑΚΙΖΑ – ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ: Από το καταφύγιο Μπάφι με Ανατολική πορεία ακολουθούμε για 15 περίπου λεπτά τον περιφερειακό δρόμο προς Μόλα, στη συνέχεια κατηφορίζουμε προς τις πηγές Κανταλίδι και Κορομηλιά και με Νότια πορεία πλέον καταλήγουμε στους Θρακομακεδόνες. Κατά τη διαδρομή διασχίζουμε δάση ελάτης, μαύρης Πεύκης, Χαλεπίου Πεύκης και αειφύλλων πλατυφύλλων. Ποικιλία χρωμάτων και μορφών συνδυασμένη με εξαιρετική θέα προς Ευβοϊκό, Πεντέλη, και Σαρωνικό. Μέσος χρόνος διαδρομής 3 ώρες.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr