Περιγεννητικό πένθος: το μωρό που δεν ήρθε ποτέ…

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Λένε ότι η μεγαλύτερη απώλεια στη ζωή είναι όταν μια μητέρα χάνει το παιδί της. Τι γίνεται όμως, όταν η μητέρα δεν προλαβαίνει καν να γνωρίσει το παιδί της; Το περιγεννητικό πένθος ως ορολογία είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, ωστόσο αφορά καταστάσεις απόλυτα συνηθισμένες στην πραγματική ζωή. Η απώλεια ενός μωρού που δε γεννήθηκε ποτέ ή πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του είναι άλλο ένα θέμα-ταμπού της κοινωνίας, δε συζητιέται εύκολα, ενώ ο περίγυρος την υποβιβάζει, θεωρώντας ότι εκείνοι που τη βιώνουν οφείλουν να την ξεπεράσουν γρήγορα και να συνεχίσουν τη ζωή τους…

Μια εγκυμοσύνη μπορεί να διακοπεί αναγκαστικά για ιατρικούς λόγους που αφορούν τη μητέρα ή το έμβρυο, ακόμα κι όταν αυτό πεθάνει μέσα στη μήτρα. Η συναισθηματική κατάσταση που βιώνει η μητέρα και κατ’ επέκταση μαζί με το σύντροφό της σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται περιγεννητικό πένθος. Τα συναισθήματα είναι ακριβώς τα ίδια όταν έχουμε και μία αποβολή, προβλήματα στειρότητας ή υπογονιμότητας ή ακόμα όταν το μωρό γεννηθεί κανονικά, αλλά πεθάνει μέσα σε 28 μέρες από τη γέννησή του.

Τα συναισθήματα

Θυμός που φτάνει τα όρια της οργής, απέραντη θλίψη, σύγχυση και φόβος για το μέλλον, άμυνα αλλά και ταυτόχρονα εναντίωση στην ψυχρή συχνά στάση των άλλων, ιδιαίτερα όταν δεν καταλαβαίνουν τη οδύνη των γονιών και δε συμπάσχουν, είναι λίγα μόνο από τα συναισθήματα που ακολουθούν ένα τόσο θλιβερό συμβάν.

Επιπρόσθετα, η μητέρα αισθάνεται ενοχή πιστεύοντας ότι εκείνη έφταιξε για ό,τι δεν πήγε καλά στην εγκυμοσύνη, αποτυχία και ντροπή απέναντι στον σύζυγό της και τους οικείους της. Αν δεν αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη λεπτότητα όλα αυτά προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες, για το ζευγάρι μπορεί να ξεκινήσει μια αντίστροφη μέτρηση που ίσως φέρει κάποια στιγμή και το τέλος της σχέσης. Ενώ ετοιμάζονταν να γίνουν γονείς αναλαμβάνοντας με χαρά και προσμονή το νέο τους ρόλο, οι δυο τους πέφτουν σε ένα βαθύ κενό, χάνουν τους εαυτούς τους, αμφιβάλλουν για τους ίδιους και τη σχέση τους, ενώ ταυτόχρονα πενθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…