Παθήσεις της Καρδιάς και των Αγγείων – Παράγοντες Κινδύνου

Συντάκτης: Χρήστος Α. Μιχαλακέας, Καρδιολόγος

Influence:

Παθήσεις της Καρδιάς και των Αγγείων - Παράγοντες ΚινδύνουΟι παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων (καρδιαγγειακά νοσήματα) ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό απωλειών ζωής στην Ελλάδα. Στις παθήσεις αυτές κοινό στοιχείο αποτελεί η παρουσία αθηροσκλήρωσης στα αγγεία του σώματος. Όταν προσβάλλονται οι αρτηρίες του εγκεφάλου και του τραχήλου μπορεί να εμφανισθούν αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, όταν προσβάλλονται οι αρτηρίες της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) έχουμε την εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων (έμφραγμα μυοκαρδίου, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιος θάνατος), ενώ η προσβολή των αρτηριών των κάτω άκρων εκδηλώνεται με συμπτώματα περιφερικής αγγειοπάθειας (πόνος κατά τη βάδιση, γάγγραινα, ακρωτηριασμός σκέλους). Αυτές οι παθήσεις συχνά εμφανίζονται αιφνίδια, στην πραγματικότητα όμως έχουν μια μακροχρόνια πορεία χωρίς συμπτώματα. Αυτό το στοιχείο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πρόληψη της εμφάνισης των νοσημάτων αυτών στον πληθυσμό.

Παθήσεις της Καρδιάς και των Αγγείων - Παράγοντες ΚινδύνουΗ αθηροσκλήρωση των αγγείων δεν έχει ένα καθορισμένο αίτιο, υπάρχει, εντούτοις, μια σειρά παραγόντων κινδύνου που προάγουν τη νόσο. Άτομα που έχουν περισσότερους από έναν παράγοντες κινδύνου εμφανίζουν πολλαπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η πρόληψη λοιπόν των νοσημάτων αυτών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου του πληθυσμού, ώστε να ελαττωθεί η πιθανότητα εκδήλωσής τους. Με αυτό τον τρόπο ο καρδιολόγος μπορεί να κατευθύνει με κατάλληλες συμβουλές και παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής όταν χρειάζεται. Κάθε άτομο μπορεί να υποβληθεί σε εκτίμηση του κινδύνου που διατρέχει και να λάβει αναλυτικές και εξατομικευμένες οδηγίες από τον ιατρό του για το πώς θα περιορίσει τον κίνδυνο.

Οι παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων χωρίζονται σε μη τροποποιήσιμους, δηλαδή παράγοντες στους οποίους δεν μπορεί το άτομο και ο ιατρός να παρέμβουν (ηλικία, άρρεν φύλο, κληρονομικό ιστορικό κ.α.) και σε τροποποιήσιμους. Οι σημαντικότεροι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα είναι οι ακόλουθοι:

  1. Αρτηριακή υπέρταση. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων καρδιακών παθήσεων, όπως η κολπική μαρμαρυγή. Η κατάλληλη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης επιτυγχάνεται με υγιεινοδιαιτητικά μέτρα και, όταν αυτά δεν επαρκούν, με τη χορήγηση κατάλληλης αντιϋπερτασικής αγωγής.
  2. Παθήσεις της Καρδιάς και των Αγγείων - Παράγοντες ΚινδύνουΥπερλιπιδαιμία. Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση καρδιαγγειακών επιπλοκών. Η αντιμετώπιση της πάθησης στηρίζεται σε συνδυασμό υγιεινοδιαιτητικών μέτρων και κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.
  3. Σακχαρώδης διαβήτης. Οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη (αυξημένο σάκχαρο αίματος) θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων και χρήζουν ιδιαίτερης θεραπευτικής αντιμετώπισης.
  4. Χρόνια νεφρική νόσος. Παθήσεις των νεφρών που επηρεάζουν την ικανότητα αποβολής τοξικών ουσιών από τον οργανισμό επιταχύνουν την αθηροσκλήρωση των αγγείων και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  5. Κάπνισμα. Το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με όλες τις καρδιαγγειακές, καθώς και με άλλες παθήσεις (πνευμονοπάθειες, καρκίνος κλπ). Η διακοπή του καπνίσματος ελαττώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά το ήμισυ.
  6. Παχυσαρκία. Η επιδημία της παχυσαρκίας που καταγράφεται σήμερα στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες σχετίζεται ευθέως με την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους αποτελεί σημαντικό στοιχείο προστασίας από τις παθήσεις αυτές.
  7. Παθήσεις της Καρδιάς και των Αγγείων - Παράγοντες ΚινδύνουΚαθιστική ζωή. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η τακτικής αερόβιας άσκησης, συχνό φαινόμενο στη σύγχρονη Ελλάδα, έχει φανεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αθηροσκλήρωσης. Η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να προστατεύσει τα άτομα, ακόμα και όταν αφορά σε μισή ώρα βάδισης καθημερινά.

Η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους αυτοί αντιμετωπίζονται, είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς και των αγγείων.

Χρήστος Α. Μιχαλακέας, Καρδιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστήμιου Αθηνών

Συντάκτης: Χρήστος Α. Μιχαλακέας, Καρδιολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.