Πάρος: Μια ξεχωριστή πασχαλινή εμπειρία

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Στο άκουσμα της λέξης «Πάρος», αυτόματα το μυαλό πλημμυρίζει με γαλάζιο, θάλασσα, χαμόγελα, καλοκαιρινές μυρωδιές. Θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί τέτοια εποχή επιλέξαμε να σας ταξιδέψουμε μέχρι αυτό το κυκλαδίτικο νησί, που στη συνείδηση όλων μας ταυτίζεται με το καλοκαίρι. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Η άνοιξη σηματοδοτεί άτυπα την έναρξη της τουριστικής περιόδου για την Πάρο. Το υπέροχο τοπίο και η φύση καλούν τον επισκέπτη να συμμετάσχει στη μαγεία. Το Πάσχα είναι κοντά, όσα συμβαίνουν στην Πάρο είναι μοναδικά, ικανά να προσφέρουν εμπειρίες ζωής σε όποιον βρεθεί στο νησί.

Το Πάσχα στην Πάρο

Το Πάσχα είναι μια πολύ ιδιαίτερη γιορτή για τους παριανούς και φροντίζουν να την γιορτάζουν με όλη τη μεγαλοπρέπεια και την κατάνυξη που απαιτείται, ώστε, στο τέλος, με την Ανάσταση, να εξέρχονται από τη Σαρακοστή αληθινά εξαγνισμένοι και λυτρωμένοι.

Οι μέρες του Πάσχα στην Πάρο εκτυλίσσονται στο απέριττο σκηνικό με τα ασβεστοβαμμένα πλακόστρωτα σοκάκια των παραδοσιακών οικισμών, τις ανθισμένες αυλές, τα φρεσκοβαμμένα σπίτια και τις πεντακάθαρες ακτές.

Μεγάλη Πέμπτη

Την Μεγάλη Πέμπτη, σε όλες τις εκκλησίες και τα εν λειτουργία μοναστήρια του νησιού, οι λειτουργίες δίνουν μια ξεχωριστή διάσταση στο νόημα της ημέρας και βοηθούν τον κόσμο να μπει για τα καλά στο νόημα της θυσίας του Θεανθρώπου, με τον τρόπο που θα πρέπει να τον βιώνει ο κάθε πιστός.

Μεγάλη Παρασκευή

Τη Μεγάλη Παρασκευή, η ακολουθία της Αποκαθήλωσης γίνεται με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, ενώ μοναδικά συναισθήματα προσφέρει η λειτουργία και στον Άι Γιώργη στο λόφο της Λαγκάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι κάτοικοι του χωριού Πρόδρομος κερνούν την παραδοσιακή τους ρεβυθάδα, ενώ το βράδυ, τη σκυτάλη παίρνουν οι νέοι της Μάρπησσας, των Μαρμάρων, του Προδρόμου, των Λευκών και του Άσπρου χωριού με τις αναπαραστάσεις των Παθών, με δρώμενα που προκαλούν δέος στα σημεία από τα οποία περνάει ο Επιτάφιος του χωριού. Την ίδια ώρα φαντασμαγορία, συνδυασμένη με μια υποβλητική ατμόσφαιρα χαρίζει η συνάντηση των Επιτάφιων που γίνεται τόσο στην Παροικιά όσο και στο λιμάνι της Νάουσας, με χιλιάδες πιστούς σε μια ενορχηστρωμένη σιωπηλή ακολουθία, που απογειώνει το συναίσθημα. Ιδιαίτερα κατανυκτική είναι και η περιφορά του επιταφίου στο χωριό Κώστος. Η Μεγάλη Παρασκευή ολοκληρώνεται με την εσωτερικότητα και τη βουβή θλίψη που απαιτεί η ημέρα, στις ολονυκτίες που γίνονται στα μοναστήρια των Αγίων Θεοδώρων και της Λογγοβάρδας.

Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο, η χαρά και η αγαλλίαση βιώνεται με ιδιαίτερο τρόπο, σε όλες τις εκκλησιές του νησιού, στις 12 τα μεσάνυχτα, στο “Χριστός Ανέστη”, το οποίο ακολουθεί, την Κυριακή του Πάσχα, το ξεφάντωμα στις εξοχές, με τον παραδοσιακό οβελία και τους τοπικούς χορούς. Η αναβίωση του εθίμου «της κούνιας» περιμένει τους επισκέπτες στη Μάρπησσα. Παράλληλα οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία της Δεύτερης Ανάστασης, στη Νάουσα. Πρόκειται για ένα έθιμο που μας γυρίζει την εποχή των μπουρλοτιέρηδων. Αντιλαμβάνεται κανείς το τι γίνεται μπροστά στο λιμάνι από τους ήχους των μπουρλότων, την ώρα της περιφοράς της εικόνας της Παναγίας, στην πλατεία της Νάουσας, στον εσπερινό της Αγάπης.

Κυριακή του Πάσχα

Το γλέντι δεν σταματά την Κυριακή του Πάσχα, καθώς και την Δευτέρα, όπου μεγάλα πανηγύρια γίνονται στους Αηγιώργηδες της Πάρου, στην Αγκαιριά, τη Λαγκάδα και τη Νάουσα.

Στη Μάρπησσα, διοργανώνεται το γνωστό «Τραπέζι της Αγάπης» (στο γήπεδο της Μάρπησσας) όπου ολόκληρο το χωριό γιορτάζει με τον παραδοσιακό οβελία και άφθονο ντόπιο κρασί.
Για όσους δεν είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να δουν από κοντά το Πάσχα στις Κυκλάδες, η Πάρος με τα μοναδικά έθιμά της αποτελεί σίγουρα μια ξεχωριστή πρόταση για τις φετινές Άγιες Ημέρες.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…