Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ο αέρας που αναπνέουμε σε εξωτερικούς χώρους βλάπτει την υγεία μας περισσότερο από ποτέ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από την παρατεταμένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μέχρι το 2050, θα έχουμε 6,6 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Η χρόνια έκθεση σε σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσημάτων, καθώς και στον καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των θανάτων κατά κεφαλήν σημειώθηκε στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, και ακολουθείται από την ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η ρύπανση του αέρα σε διάφορους τομείς

Οι κυριότεροι ρυπαντές (αερολύματα) περιλαμβάνουν το όζον και τα μικροσκοπικά σωματίδια των τοξικών χημικών ουσιών, που επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία σε βάθος χρόνου. Η καύση ξύλων στα σπίτια για μαγείρεμα και θέρμανση συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη αιτία στο πρόβλημα, θεωρούμενη υπεύθυνη για το ένα τρίτο περίπου (31%) των πρόωρων θανάτων διεθνώς και είναι η κύρια αιτία πρόωρης θνησιμότητας στην Ασία.

Με τη σύζευξη των δεδομένων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της εκάστοτε χώρας και τις στατιστικές υγείας του ΠΟΥ, οι ερευνητές ήταν σε θέση να μετρήσουν τη σχέση επίδρασης των διαφορετικών πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τους πρόωρους θανάτους.

Οι γεωργικές εκπομπές ήταν η κύρια αιτία πρόωρων θανάτων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ιαπωνία και την Κορέα, ακολουθούμενη από τις εκπομπές των οχημάτων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία, φυσικές πηγές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως η σκόνη της ερήμου, συνέβαλαν στην πρόωρη θνησιμότητα.

Εξετάζοντας τη συγκεκριμένη πηγή εκπομπών ρύπων ήταν μια σημαντική πτυχή αυτής της μελέτης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελείται από σωματίδια με διαφορετικά επίπεδα τοξικότητας. Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να γνωρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής τους για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Πράγματι, μία άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμη και οι μικροσκοπικές αυξήσεις στην ποσότητα των σωματιδίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέθηκαν με αύξηση της τάξης 3% των συνολικών θανάτων και την προβλεπόμενη αύξηση κατά 10% του θανάτου από καρδιακές παθήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα μικροσκοπικά χημικά σωματίδια που αναπνέουμε εισβάλλουν στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…