Πάμε για καταδύσεις στην Κύθνο;

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Αν στις διακοπές σας αναζητάτε δράση και περιπέτεια πάρτε το πρώτο καράβι και βουρ για την Κύθνο. Το νησί ενδείκνυται για καταδύσεις, πεζοπορία, κολύμπι και φυσικά υποβρύχια φωτογραφία. Θα χρειαστείτε να έχετε αρκετές μέρες στη διάθεσή σας για να προλάβετε να πάρετε γεύση από την ομορφιά του. Ομορφιά τόσο υπέργεια, όσο και υπόγεια και για την ακρίβεια υποθαλάσσια.

Γιατί στην Κύθνο;

Το ταξίδι στο Αιγαίο είναι μισό αν δείτε τα νησιά μόνο. Ένας ολόκληρος κόσμος απλώνεται στον βυθό των Κυκλάδων, κόσμος πολύχρωμος και συναρπαστικός. Ο καλύτερος τρόπος για να τον γνωρίσετε είναι να βουτήξετε στα νερά της Κύθνου.

Ένα από τα ωραιότερα κυκλαδονήσια είναι η Κύθνος. Και οι καταδύσεις είναι εξαιρετική αφορμή για να ταξιδέψετε ως εδώ. Γιατί εδώ; Γιατί είναι νησί με 65 περίφημες αμμουδιές και πολύ ενδιαφέρουσα διαμόρφωση ακτών με ορμίσκους, κόλπους, ξέρες. Ο βυθός της Κύθνου είναι από τους εντυπωσιακότερους στο Αιγαίο με γιγαντιαία μονόπετρα και υφάλους γεμάτους ζωή και πολύχρωμα ψάρια.

Ευκαιρία για καταδύσεις

Στην Κύθνο μπορούν ακόμα και οι αμύητοι να γνωρίσουν την εμπειρία του βυθού και της υποθαλάσσιας ζωής. Αν δεν ξέρετε καταδύσεις, ιδού η ευκαιρία να μάθετε και σε περίφημο θαλάσσιο περιβάλλον μάλιστα. Στο νησί λειτουργεί ένα πολύ καλό καταδυτικό κέντρο στα Λουτρά, που διοργανώνει καταδύσεις κάθε επιπέδου και μαθήματα, σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες στο νησί (περίπου 30) με μεγάλη ποικιλία βυθών και υποθαλάσσιας ζωής. Είναι μάλιστα το μοναδικό καταδυτικό κέντρο στην Ελλάδα που προσφέρει μαθήματα καταδύσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Παραλίες και όμορφες βόλτες

Στην Κύθνο αξίζει να έχετε πολλές μέρες για να εξερευνήσετε το νησί. Αν δεν έχετε φέρει δικό σας αμάξι, νοικιάστε ένα σκουτεράκι για να επισκεφθείτε με ευκολία τις άπειρες παραλίες του νησιού. Ενδεικτικά βάλτε στο πρόγραμμά σας να φτάσετε στην Κολώνα, στον Μέριχα και στα Μαρτινάκια, στις αμμουδιές Καλό Λιβάδι, Άγιος Δημήτριος, Αντώνηδες, Γαϊδουρομάντρα, Σι Μου Σι, Φλαμπούρια, Άγιο Στέφανο στην Αλυκή, στο Στυφό, στην Πετούσα, στα Δίβλακα και στα Τρίβλακα.

Εννοείται θα πάτε για μια βόλτα στη Χώρα, έναν από τους ομορφότερους κυκλαδίτικους οικισμούς του Αιγαίου με κάτασπρα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια, ασβεστομένους τοίχους, λουλουδιασμένες αυλές και πολλές μικρές εκκλησίες και ανεμόμυλους. Διατηρεί πολύ καλά την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα καλντερίμια, τις στοές και τα πέτρινα σπίτια.

Και μετά τη βόλτα θα καθίσετε σε ένα καφενεδάκι στη Χώρα, να δροσίζεστε με το αεράκι και το παγωμένο ουζάκι και θα χαζεύετε με την παρέα σας στο λαπτοπ τις φωτό που τραβήξατε το πρωί στην τρύπα με τους μεγάλους σαργούς και  τους ροφούς.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας

Αν προτιμάτε να γνωρίζετε ένα νησί υπέργεια και όχι υποθαλάσσια ο καλύτερος τρόπος είναι η πεζοπορία. Στην Κύθνο προτείνονται δυο πολύ ωραίες διαδρομές. Η μία είναι ως το Κάστρο της Ωριάς. Βρίσκεται κοντά στο ακρωτήρι Κέφαλος, στα βορεια του ησιού γι’αυτό και λέγεται και Κεφαλόκαστρο. Είναι η παλιά πρωτεύουσα του νησιού και σήμερα σώζονται ερείπια σπιτιών κια δυο εκκλησιών.

Η δεύτερη πεζοπορία είναι ώς το Βρυόκαστρο όπου βρισκόταν η αρχαία πρωτεύουσα της Κύθνου. Η πόλη κατοικήθηκε από τον 10ο π.Χ. αιώνα ως τα βυζαντινά χρόνια. Θα δείτε λείψανα από την αγορά της πόλης, άδυτο αρχαϊκού ναού και τρεις σπηλιές-υδραγωγεία.

Αξιοθέατα

Ο άλλος γραφικόκατος οικισμός που πρέπει να δείτε είναι η Δρυοπίδα. Είναι γεμάτος στενά δρομάκια, ασβεστομένα πεζούλια, στεγάδια (στοές) και μικρά κυβικά σπιτάκια, τα οποία όμως διαφέρουν από τους άλλους οικισμούς αφού είναι διώροφα και σκεπασμένα με κεραμίδι.

Κοντά στο χωριό υπάρχει το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας, με μαγευτικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Μην ξεχάσετε να πάτε στο μοναδικό πευκοδάσος του νησιού στην Παναγία Κανάλα. Εδώ υπάρχει η ομώνυμη εκκλησία στην οποία φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, θαυμάσιο δείγμα μεταβυζαντινής τέχνης που φιλοτέχνησε ο Κρητικός ζωγράφος Αντώνης Σκορδίλης τον 17ο αιώνα. Η Κανάλα είναι μια από τις τρεις «αδερφάδες» Παναγίες που ευλογούν το νησί (οι άλλες δύο είναι η Στρατολάτισσα και η Φλαμπουριανή, όλες με μεταβυζαντινούς ναούς).

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.