Τα παλαιοπωλεία της Αθήνας

Συντάκτης: Καλλιόπη Σαρρή

Influence:

Τα παλαιοπωλεία της Αθήνας αποτελούν αναμφισβήτητα έναν ζωντανό κύτταρο του κέντρου της πόλης και αναδεικνύουν ένα μέρος του παρελθόντος της.

Περιδιαβαίνοντας κανείς στα σοκάκια του Ψυρρή και στο Μοναστηράκι με χαρακτηριστικότερο σημείο την πλατεία Αβησσυνίας, σίγουρα θα νιώσει πως κάνει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και πως ζει σκηνές από την παλιά Αθήνα. Παρότι ο χρόνος κυλάει ακάθεκτος θα αισθανθεί, πως κάποια πράγματα παραμένουν τα ίδια για αυτό το κομμάτι της πόλης που έχει και αυτό μια ξεχωριστή ιστορία να διηγηθεί.

Το 1863 ο εβραϊκής καταγωγής Νώε Γιουσουρούμ ήρθε από την Σμύρνη και εγκαταστάθηκε ως παλαιοπώλης με την οικογένεια του αλλά και μαζί με άλλους ομόθρησκους του στην πλατεία Αβησσυνίας. Το 1922 ιδρύεται το σωματείο παλαιοπωλών «οι Αγ. Απόστολοι» με πρόεδρο τον απόγονο του Νώε Γιουσουρούμ και η περιοχή ονομάζεται πλέον Γιουσουρούμ. Στα εβραϊκά Γιεσουρούμ θα πει «ο άνθρωπος του Γιαχβέ».

Πρόκειται για έναν από τους πιο παλιούς κλάδους επαγγελμάτων που διατηρούνται στο χρόνο. Στην αρχική του μορφή ο παλαιοπώλης ήταν ο γυρολόγος, ο πραγματευτής, ο παλιατζής. Ο διαχωρισμός με τον παλιατζή αρχίζει όταν δημιουργούνται μαγαζιά και οι συναλλαγές γίνονται πλέον στο κατάστημα. Ωστόσο πρόκειται για ένα επάγγελμα που περνά από γενιά σε γενιά.

Ο Βαγγέλης 27 χρόνων που διατηρεί παλαιοπωλείο στου Ψυρρή μας λέει πως είναι 5η γενιά και όλα ξεκίνησαν από τον προπάππου του, που με ένα τρίκυκλο πουλούσε και αντάλλασε την πραμάτεια του. Εκείνο που άλλαξε μέσα στα χρόνια όπως μας εξηγεί ο Βαγγέλης είναι ότι παλιά αναγκάζονταν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό Γαλλία, Ιταλία κτλ, για να προμηθευτούν ιδιαίτερα αντικείμενα, κάτι που σήμερα δεν χρειάζεται, καθώς υπάρχει υπερπροσφορά.

Χιλιάδες αντικείμενα βρίσκονται αραδιασμένα πάνω στους πάγκους και περιμένουν τον νέο τους ιδιόκτητη. Η γκάμα πραγμάτων είναι πραγματικά ανεξάντλητη από ρετρό τηλέφωνα – τηλεοράσεις, παλιά έπιπλα, μαχαιροπήρουνα, συλλεκτικές φωτογραφικές, πικάπ, μέχρι έργα τέχνης κ.α.

Αναρωτιέται κανείς πως βρέθηκαν εκεί τόσα αντικείμενα ξεχωριστής αισθητικής που δεν υπάρχουν πια στο εμπόριο. Όπως μας εξηγούν οι παλαιοπώληδες της περιοχής τα περισσότερα είναι από κληρονομιές που οι νέοι ιδιόκτητες τα θεώρησαν σκουπίδια. Δικαίως λοιπόν εδώ παίρνει σάρκα και οστά η φράση «το σκουπίδι του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου». Ωστόσο η κρίση σήμερα οδηγεί πολλούς περισσότερους σε σχέση με παλιότερα να πωλήσουν μέχρι και οικογενειακά κειμήλια ή ακόμα παλιοί συλλέκτες να πουλάνε τις συλλογές τους.

Όπως μας είπε ο κύριος Γιώργος, παλαιοπώλης στην Αβησσυνίας «Σήμερα εύκολα αγοράζουμε, δύσκολα πουλάμε». Στην ερώτησή μου εάν ένας πίνακας γνωστού έλληνα ζωγράφου είναι αυθεντικός, μου απάντησε πως δεν γνωρίζει «Εγώ δίνω περίπου 2000 ευρώ για να αγοράσω ότι έχει μέσα ένα σπίτι».

Όπως όλα τα επαγγέλματα έτσι και αυτό περνάει την δική του κρίση, εντούτοις αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να αγοράσει εξαιρετικά αντικείμενα σε πολύ καλές τιμές σε σχέση με παλαιότερα.

Η ανάγκη των ήμερων προστάζει να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο. Η μαγική λέξη είναι η μεταποίηση. Όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι να μην υπάρχουν πια. Τα οφέλη είναι αρκετά, ανακυκλώνουμε, κάνουμε οικονομία αξιοποιούμε τα ήδη υπάρχοντα. Αλλάζοντας για παράδειγμα την ταπετσαρία ενός καναπέ από ξύλο καρυδιάς που μπορεί να τον αγοράσετε μόνο 100 ευρώ, θα έχετε στο χώρο σας ένα μοναδικό έπιπλο φτιαγμένο και ραμμένο στα γούστα σας. Οι ιδέες και οι λύσεις είναι πραγματικά αμέτρητες, λίγη φαντασία χρειάζεται και το προσωπικό σας γούστο.

Παράλληλα κάνοντας βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, θα παρατηρήσετε ότι πολλά από τα πιο γνωστά μπάρ-καφέ της πόλης που είναι δημοφιλή για την εσωτερική τους διακόσμηση, έχουν χρησιμοποιήσει έπιπλα και αντικείμενα από τα παλαιοπωλεία για να προσδώσουν μια ξεχωριστή αισθητική. Δεν έχετε λοιπόν, παρά να κάνετε τα ψώνια σας να ανακαλύψετε τους προσωπικούς σας θησαυρούς και να απολαύσετε τον καφέ σας στις στοές της Ερμού ανάμεσα στις αντικερί και τα παλαιοπωλεία.

Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της Καλλιόπης Σαρρή.

Συντάκτης: Καλλιόπη Σαρρή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.