Παιδικά βιβλία με αξίες για τη ζωή

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Τα βιβλία είναι τα καλύτερα δώρα για τα παιδιά σας. Είναι ευχάριστα, διασκεδαστικά και έχουν υπέροχη εικονογράφηση ώστε να ψυχαγωγούν τα παιδιά σας ακόμα κι όταν τα ξεφυλλίζουν. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν βιβλία με βαθιά νοήματα που διδάσκουν στα παιδιά ιστορία, αρχές καλής συμπεριφοράς και αξίες για τη ζωή. Αν θέλετε να διαλέξετε τέτοια βιβλία για τα παιδιά σας, δεν έχετε παρά να επιλέξετε από την παρακάτω λίστα.

1) Μάγκας, Πηνελόπη Δέλτα, εκδόσεις Μίνωας

Ένα βιβλίο για την αγάπη, την αφοσίωση, τη φιλία και την αυτοθυσία. Το αριστούργημα της Πηνελόπης Δέλτα σε διασκευή για παιδιά από τη Μαρία Δασκαλάκη.

2) Όρνιθες του Αριστοφάνη, εκδόσεις Διάπλαση

Μια αλληγορία για την απληστία των ανθρώπων, τη δίψα για εξουσία και την ευτυχία. Δείχνει πόση δύναμη μπορεί να αποκτήσει ένας άνθρωπος με πειθώ. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.

3) Ειρήνη του Αριστοφάνη, εκδόσεις Διάπλαση

Πόλεμος και ειρήνη, το δίδυμο που βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ποιός θα υπερτερήσει τελικά; Μια εξαιρετική προσπάθεια μύησης των παιδιών στο λόγο του Αριστοφάνη.

4) Το μυστικό του βασιλιά Λεωνίδα, εκδόσεις Μίνωας

Ένα ταξίδι στο χρόνο που επιμελείται ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης. Πρωταγωνιστής της ιστορίας ο Πλείσταρχος, γιος του βασιλιά Λεωνίδα. Άραγε πόσο μπορούν να ταυτιστούν τα νέα παιδιά με τα αγόρια που εκπαιδεύονταν στα στρατόπεδα της αρχαίας Σπάρτης; Ανδρεία, πατριωτισμός, δύναμη, ανθεκτικότητα, περηφάνια, αγάπη για την οικογένεια, πίστη και φιλία. Πόσο απαραίτητες αξίες για τη ζωή μας και σήμερα και πόσο δυσεύρετες φαίνονται στα νέα παιδιά που μεγαλώνουν αποχαυνωμένα μπροστά σε ένα κουτί! (τηλεόρασης, κινητού, tablet ή υπολογιστή. Εδώ το μέγεθος δεν έχει σημασία!)!

5) Πώς βγαίνουν τα χρήματα, εκδόσεις Μίνωας

Η αξία της αποταμίευσης και του προγραμματισμού ως απαραίτητες για την εκπλήρωση των αναγκών μας. Τι καλά που θα ήταν να διδάσκονταν τα παιδιά από μικρή ηλικία σωστή διαχείριση του χρήματος. Έτσι και θα κατάφερναν να γίνουν αυτάρκη και αυτοδύναμα μεγαλώνοντας, καλύπτοντας τις ανάγκες τους με τα δικά τους χρήματα, αλλά και δεν θα δημιουργούσαν παράλογες προσδοκίες σε σχέση με τη ζωή. Όπως για παράδειγμα ότι τα χρήματα φυτρώνουν στα δέντρα, άρα είναι ανεξάντλητα. Ή ότι μπορείς να αποκτάς ό,τι θέλεις χωρίς να κοπιάζεις. Κι όμως τα σημερινά παιδιά αυτό φαίνεται να πιστεύουν.

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…