Παιδιά που παραλείπουν το πρωινό, κινδυνεύουν από υποσιτισμό

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Παιδιά που παραλείπουν το πρωινό, κινδυνεύουν από υποσιτισμό

Μία πολύ πρόσφατη μελέτη των επιστημόνων του King’s College του Λονδίνου, αποκάλυψε πως τα παιδιά τα οποία παραλείπουν το πρωινό γεύμα, είναι πολύ πιθανό να μη σιτίζονται σωστά καθ’όλη  τη διάρκεια της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά αυτά ενδεχομένως να μην καταναλώνουν στην απαιτούμενη ποσότητα όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται να λάβουν από το γεύμα τους για την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού τους. Αντίθετα, παιδιά που κατανάλωναν πρωινό καθημερινά, φάνηκε να έχουν ανώτερο θρεπτικό προφίλ σε σχέση με αυτά που δεν το έκαναν. Αν και η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση, τα παιδιά της δεύτερης κατηγορίας είχαν υψηλότερη καθημερινή πρόσληψη σημαντικών ουσών όπως φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο και ιώδιο σε σχέση με παιδιά που παρέλειπαν το πρωινό. Ας ρίξουμε μια ματιά στην μελέτη.

Η έρευνα και τα αποτελέσματα

Για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκαν 802 παιδιά 4 – 10 ετών και 884, ηλικίας 11 – 18 ετών.  Η έρευνα έδειξε ότι ποσοστό 6,5% από τα παιδιά  4 – 10 ετών παρέλειπε το πρωινό καθημερινά σε σύγκριση με σχεδόν 27% των παιδιών 11- 18 ετών. Τα στοιχεία επίσης έδειξαν ότι τα κορίτσια ήταν πιο πιθανό να παραλείπουν το πρωινό σε σχέση με τα αγόρια ενώ  το εισόδημα ήταν υψηλότερο στις οικογένειες παιδιών που έτρωγαν πρωινό καθημερινά.

Παιδιά που παραλείπουν το πρωινό, κινδυνεύουν από υποσιτισμό

Όσον αφορά την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα καθώς, ποσοστό 31,5% όσων παρέλειπαν το πρωινό δεν έφταναν ούτε στη χαμηλότερη συνιστώμενη πρόσληψη σιδήρου σε σύγκριση με μόνο 4,4% των παϊδιών που κατανάλωναν πρωινό. Για το ασβέστιο, το ποσοστό ήταν 19% σε σύγκριση με 2,9% των παιδιών που κατανάλωναν πρωινό, ενώ για το ιώδιο τα ποσοστά ήταν 21,5% και 3,3% αντίστοιχα.

Ακόμη, κανένα παιδί που κατανάλωνε πρωινό καθημερινά δεν είχε πρόσληψη φυλλικού οξέως κάτω από τη συνιστώμενη ποσότητα, σε σύγκριση με το ποσοστό 7,3% όσων παρέλειπαν το πρωινό γεύμα.

Όπως έδειξε η έρευνα, τα μικρότερα παιδιά, 4-10 ετών, τις ημέρες κατανάλωσης πρωινού είχαν υψηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέως, ασβεστίου, βιταμίνης C και ιωδίου, σε σύγκριση με μέρες που παρέλειπαν το πρωινό. Αντίθετα, για τα μεγαλύτερα παιδιά, μόνο η πρόσληψη ασβεστίου ήταν υψηλότερη σε μέρες που έτρωγαν πρωινό, αναφορικά με το σύνολο των θρεπτικών ουσιών που μελετήθηκαν.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Gerda Pot, «η έρευνα έδωσε ενδείξεις ότι το πρωινό είναι το κλειδί για τους γονείς ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται».

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…