Όταν ο θυρεοειδής μας χτυπά την πόρτα

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Influence:

Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας, βάρος λίγο μεγαλύτερο από ένα βερίκοκο και βρίσκεται στη μέση του λαιμού μας. Παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες Τ3 και Τ4 που έχουν άμεση επίδραση στη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού, στην ωρίμανση του σκελετού, στο βάρος του σώματος, στην έμμηνο ρύση, στη σύλληψη και στη φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Παράγει ορμόνες που ελέγχουν την ταχύτητα του μεταβολισμού σας.

Τυχόν διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν το μεταβολισμό μεταβάλλοντας την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς. Όταν τα επίπεδα των ορμονών αυξηθούν ή μειωθούν πάρα πολύ, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Συμπτώματα του θυροειδούς:

Αυξομείωση του σωματικού βάρους

Ένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα του θυροειδούς είναι η ανεξήγητη και απότομη αλλαγή στο βάρος. Η αύξηση του βάρους μπορεί να σημαίνει χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς, μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Αντίθετα, εάν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από τις ανάγκες του σώματος, μπορεί να χάσετε βάρος απροσδόκητα. Αυτό είναι γνωστό ως  υπερθυρεοειδισμός.

Πρήξιμο στο λαιμό

Ένα πρήξιμο ή διόγκωση στο λαιμό είναι μια ορατή ένδειξη ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά με το θυρεοειδή σας. Η βρογχοκήλη μπορεί να συμβεί είτε με υποθυρεοειδισμό, είτε με υπερθυρεοειδισμό.

Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και μπορεί να επηρεάσουν και το πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρήσουν τον καρδιακό τους ρυθμό να είναι πιο αργός από ό,τι συνήθως. Ο υπερθυρεοειδισμός από την άλλη μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδίες και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Αλλαγές στην ενέργεια ή τη διάθεσή σας

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο επίπεδο της ενέργειας και τη διάθεσή σας. Ο υποθυρεοειδισμός τείνει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι, με αργές αντιδράσεις και με συμπτώματα κατάθλιψης. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος, προβλήματα στον ύπνο, ανησυχία και ευερεθιστότητα.

Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι άλλο ένα σημάδι ότι οι θυρεοειδικές ορμόνες μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός, όσο και ο υπερθυρεοειδισμός, μπορεί να προκαλέσουν πτώση των μαλλιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υγεία των τριχών θα επανακάμψει όταν αντιμετωπιστεί η διαταραχή του θυρεοειδούς.

Αίσθημα ότι κάνει πάρα πολύ κρύο ή πάρα πολύ ζέστη

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να αυτορυθμίζει τη θερμοκρασία του. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορεί να αισθάνονται ότι κρυώνουν πιο συχνά απ’ ότι συνήθως. Ο υπερθυρεοειδισμός τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας υπερβολική εφίδρωση και ένα αίσθημα μεγάλης ζέστης (εξάψεις).

Άλλα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού:
-Ξηρό δέρμα και εύθραυστα νύχια
-Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια
-Δυσκοιλιότητα
-Ακανόνιστη έμμηνο ρύση στις γυναίκες

Άλλα συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού:

-Μυϊκή αδυναμία ή τρέμουλο στα χέρια
-Προβλήματα όρασης
-Διάρροια
-Ακανόνιστη έμμηνο ρύση στις γυναίκες

Η θεραπεία

Για τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού ο προσδιορισμός των θυρεοειδικών ορμονών και της ΤSH σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς είναι αρκετά. Θεραπευτικά η θυροξίνη χορηγείται συνήθως διά βίου. Ο ορμονικός έλεγχος αρχικά επαναλαμβάνεται στις 6 εβδομάδες γιατί η δόση υποκατάστασης μπορεί να χρειάζεται αναπροσαρμογή σε σχέση με την αρχική.

Από τη στιγμή που η δόση σταθεροποιείται ο ετήσιος έλεγχος είναι απαραίτητος.

Αν και οι πιο πολλοί γνωρίζουμε για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τις διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας, πολλές φορές τα συμπτώματα αργούν να γίνουν αντιληπτά. Επομένως, ο έλεγχος του θυρεοειδούς από ενδοκρινολόγο πρέπει να είναι επιτακτικός, ιδίως όταν υπάρχει και άλλο άτομο στην οικογένεια με θυρεοειδοπάθεια.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…