Όταν η αντικαταθλιπτική αγωγή γίνεται ανάγκη

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Influence:

Η κατάθλιψη είναι μία ψυχική πάθηση από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχει το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού, δηλαδή περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα στα 10 άτομα θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του.

Η κατάθλιψη σαν ασθένεια έχει συμπτώματα που σχετίζονται με τα συναισθήματα και τις σκέψεις, αλλά μπορεί να εμφανιστούν συχνά και σωματικά συμπτώματα. Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης γίνεται με φαρμακευτική αγωγή, με αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και στην ομαλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν την εκδήλωση τόσο των σωματικών όσο και των ψυχολογικών συμπτωμάτων.

Τα αντικαταθλιπτικά δεν μπορούν να ανακουφίσουν, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες του περιβάλλοντος που προκαλούν την κατάθλιψη. Μπορούν όμως να επιτρέψουν με τις δραστικές ουσίες που περιέχουν, να ανακουφιστούν τα συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης έτσι ώστε το άτομο να μπορέσει να επωφεληθεί στον μεγαλύτερο βαθμό, σε συνδυασμό βέβαια με αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στον τρόπο ζωής του, αλλά και με τη συνεργασία του με ομάδες υποστήριξης.

Όταν η αντικαταθλιπτική αγωγή γίνεται ανάγκη

Ο μύθος των αντικαταθλιπτικών

Πολλή συζήτηση γίνεται για το αν τα αντικαταθλιπτικά χάπια είναι εθιστικά, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνεται η αντικαταθλιπτική αγωγή για να αποφεύγεται ακριβώς αυτό. Όμως πρόκειται για ένα μύθο. Τα αντικαταθλιπτικά χάπια δεν είναι εθιστικά, σε αντίθεση με άλλα χάπια που πολλές φορές οι ασθενείς ή το περιβάλλον τους συμβουλεύει και λαμβάνουν για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Τέτοια φάρμακα είναι τα υπνωτικά χάπια και ορισμένα αγχολυτικά.

Πώς λειτουργούν τα αντικαταθλιπτικά

Όταν ένας ασθενής λαμβάνει αντικαταθλιπτική αγωγή θα πρέπει να γνωρίζει τόσο  ο ίδιος όσο και το περιβάλλον του, πως θα πρέπει να ακολουθεί πιστά την αγωγή του σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και να μην σταματά ή διακόπτει την αγωγή αυτή με δική του πρωτοβουλία καθώς είναι βέβαιο ότι αυτή η ξαφνική διακοπή θα επαναφέρει με μεγαλύτερη συχνότητα και έκταση τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr