Όσο σερφάρεις… μαθαίνεις

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου

Influence:

Updated article

Υπάρχουν εκφράσεις που γίνονται trendy και τις χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς να ξέρουμε ούτε από που προήλθαν, ούτε και την πραγματική τους σημασία. «Έφαγα χυλόπιτα», «αντίο», δίνω μπουρμπουάρ», «δίνω tip»- είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε τι σημαίνουν πραγματικά;

  1. Η φράση«έφαγε χυλόπιτα»προέρχεται από το παρασκεύασμα χυλού που έδιναν παλιά οι ψευτογιατροί για τον περιορισμό του καημού των ερωτευμένων!
  2. Η φράση«του πήρε τον αέρα»προέρχεται από την αρχαιότητα και την εκμετάλλευση του ανέμου κατά τις ναυμαχίες έναντι του εχθρού!
  3. Η γνωστή συνοικία των Αθηνών ονομάστηκε«Κολωνάκι»από ένα κολωνάκι που ήταν εκεί για παλούκωμα, όπως συνηθιζόταν κατά την Τουρκοκρατία!
  4. Στο γνωστό άθλο του Ηρακλή ταχρυσά μήλα των εσπερίδωνήταν… πορτοκάλια!
  5. Η ακριβής εξήγηση της φράσης«Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή καν’έλα»δεν έχει σχέση με κανέλα ή άλλα καρυκεύματα, αφού σημαίνει: «Έρχομαι από την Κωνσταντινούπολη και σε προσκαλώ να έρθεις στην κορυφή»!
  6. Όταν δίνουμε σε κάποιονπουρμπουάρ, η ακριβής του ερμηνεία είναι ότι του προσφέρουμε χρήματα για να πιει κάτι, δηλαδή, τον κερνάμε ένα ποτό. Ενώ το tip σημαίνει «to improve performance», δηλαδή για βελτίωση της απόδοσης, και δινόταν πάντα πριν από τις υπηρεσίες του υπαλλήλου.
  7. Οι οδηγοί των πρώτων αυτοκινήτων ατμού ονομάστηκαν«σοφέρ»,δηλαδή «θερμαστές», γιατί ζέσταιναν το νερό της μηχανής πριν ξεκινήσουν!
  8. Η γνωστή συνοικίαΠατήσιαονομάστηκε έτσι από την αντίστοιχη τούρκικη λέξη, που σημαίνει «τα κεκτημένα αγροκτήματα»!
  9. Όταν λέμε σε κάποιον«αντίο»,του λέμε κυριολεκτικά, σύμφωνα με την αντίστοιχη ισπανική φράση, ότι «θα τα πούμε στον άλλο κόσμο», δηλαδή, πρόκειται για αποχωρισμό!
  10. Στο γνωστό τραγούδι «…με τον καπετανάκη, που ‘χει ντούγκλας στο μουστάκι…» η λέξη«ντούγκλας»αναφέρεται σε ειδικό κερί περιποίησης για το… μουστάκι! Την εποχή που γράφτηκε το τραγούδι ήταν της μόδας το μακρύ μουστάκι των αντρών να κάνει μια μπούκλα προς τα πάνω. Έβαζαν λοιπόν ειδικά κεριά για να το κρατάνε. Το πιο δημοφιλές από αυτά τα κεριά ήταν ένα αμερικάνικο που λεγόταν «Douglas». Αλλά εκείνη την εποχή ήταν λίγοι αυτοί που ήξεραν να διαβάζουν αγγλικά και φυσικά οι Έλληνες το Douglas το ξαναβαφτίσαμε «ντούγκλας»!

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr