Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις χειρουργικές επεμβάσεις

Συντάκτης: Νικόλαος Μπερσής, Χειρουργός

Influence:

Το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης είναι κάτι που συνήθως φοβίζει τον κόσμο. Είτε μας φοβίζει όμως, είτε όχι, συχνά το χειρουργείο είναι απαραίτητο για να λύσουμε ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί ή που μας θέτει σε κίνδυνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με τι κριτήρια να αποφασίζουμε εάν πρέπει να υποβληθούμε σε χειρουργική επέμβαση ή όχι. Στην επιλογή αυτών των κριτηρίων μας βοηθάει ο συνεργάτης του flowmagazine.gr, κος. Νικόλαος Μπερσής, χειρουργός, ο οποίος μας δίνει τις απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχουμε.

Γιατί χρειάζομαι χειρουργική επέμβαση ή παρόμοια διαδικασία;

Ακούγεται σαν μια ανόητη ερώτηση, αλλά οι άνθρωποι συχνά δεν ξέρουν γιατί ο γιατρός τους έχει συστήσει χειρουργική επέμβαση ή μια παρόμοια διαδικασία.  Πιο σημαντικό, οι γιατροί προτείνουν μερικές φορές  χειρουργική επέμβαση  σε άτομα που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτή αλλά και που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν και  άλλες θεραπείες. Ορισμένες σχετικές ερωτήσεις που αξίζει να σκεφθούν είναι:

Υπάρχουν επιλογές εκτός από τη χειρουργική επέμβαση ή παρόμοια διαδικασία; 

Σε ορισμένες περιπτώσεις,  η χειρουργική επέμβαση  είναι  μία από διάφορες επιλογές θεραπείας.  Εάν έχετε μια επιλογή θεραπειών και η χειρουργική επέμβαση  είναι  μία μόνο επιλογή, θα πρέπει να αποφασίσετε – με εισήγηση του γιατρού σας – τι να κάνετε.  Οι άνθρωποι αποφασίζουν εάν θα κάνουν εγχείρηση ή μια παρόμοια διαδικασία βασιζόμενοι στα ακόλουθα

 • Πόσο τους ενοχλεί το πρόβλημα
 • Πόσο πιθανό είναι να βοηθήσει η χειρουργική επέμβαση
 • Πόσο ανησυχητικοί είναι οι σχετικοί κίνδυνοι
 • Εάν έχουν κάποιον στο σπίτι που μπορεί να βοηθήσει στη φροντίδα τους αργότερα
 • Ποιά μπορεί να είναι η περίοδος ανάρρωσης
 • Εάν η χειρουργική επέμβαση ή η διαδικασία θα ανακουφίσει τον πόνο που έχουν σήμερα
 • Πόσο πόνο μπορεί να προκαλέσει η χειρουργική επέμβαση ή η διαδικασία
 • Εάν θα έπρεπε να απομακρυνθούν και πόσο από τη δουλειά τους

Τι γίνεται αν δεν έχω εγχείρηση ή διαδικασία;

Πολλές διαφορετικές ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργικές επεμβάσεις. Μερικές από αυτές τις καταστάσεις επιδεινώνονται χωρίς θεραπεία, μερικές γίνονται καλύτερες και μερικοί παραμένουν οι ίδιες.  Εάν η χειρουργική επέμβαση  δεν είναι απολύτως απαραίτητη και τα συμπτώματά σας δεν σας ενοχλούν πάρα πολύ, μπορείτε να αποφασίσετε να δοκιμάσετε άλλες θεραπείες.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη χειρουργικών επεμβάσεων ή διαδικασιών που επιτυγχάνουν τον ίδιο στόχο;  

Μερικές φορές μια ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερες από μία μεθόδους.  Ρωτήστε το γιατρό σας ποιες επιλογές έχετε και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους.  Παρακάτω παρατίθενται παραδείγματα μερικών από τις κύριες επιλογές χειρουργικών  επεμβάσεων και επεμβατικών διαδικασιών.

 • Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση – Για ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός κάνει μια περικοπή αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να εργάζεται άμεσα στα μέρη του σώματος.
 • Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση – Για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός κάνει μικρότερες περικοπές και χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία που εισέρχονται στο σώμα σας. Τα εργαλεία μπορούν να ελέγχονται από έξω με τη βοήθεια κάμερας.
 • Διαδερμικές διαδικασίες – Για τις διαδερμικές διαδικασίες, ο χειρουργός ή άλλος γιατρός που ονομάζεται «επεμβατικός» αποκτά πρόσβαση σε ένα μέρος του σώματος μέσω του δέρματος.  Αυτός ή αυτή εισάγει ένα ειδικό εργαλείο και το ωθεί στην περιοχή με το πρόβλημα.  Ένας τύπος διαδερμικής διαδικασίας ονομάζεται «ενδοαγγειακή χειρουργική επέμβαση». Για αυτό, ο γιατρός μπαίνει μέσα από ένα αιμοφόρο αγγείο στο πόδι ή το χέρι για να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλο μέρος του αιμοφόρου αγγείου ή της καρδιάς. Ειδικά εργαλεία και συσκευές μπορούν στη συνέχεια να προωθηθούν μέσω του αιμοφόρου αγγείου στην περιοχή με το πρόβλημα.
 • Ενδοσκοπικές διαδικασίες – Για ενδοσκοπικές διαδικασίες, ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα λεπτό σωλήνα με μια μικρή κάμερα στην άκρη. Ο σωλήνας εισέρχεται σε ένα από τα φυσικά ανοίγματα του σώματος, όπως το στόμα, η ουρήθρα (όπου βγαίνουν τα ούρα) ή ο κόλπος. Αυτές οι διαδικασίες  χρησιμοποιούνται για να εξετάσουν ή να θεραπεύσουν τις καταστάσεις του στομάχου ή των εντέρων («γαστρεντερική ενδοσκόπηση»), κύστη («κυστεοσκόπηση») ή μήτρα («υστεροσκόπηση»).

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Νικόλαος Μπερσής, Χειρουργός

Influence:

Ο Νικόλαος Μπερσής είναι χειρουργός, απόφοιτος Ιατρικής Σχολής ΠανεπιστημίουΤιμισοάρας…