Πώς να οργανώσεις τα υλικά μέσα στο ψυγείο σου

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Ένα καλά οργανωμένο ψυγείο μπορεί να κάνει το μαγείρεμα πολύ πιο εύκολο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να κρατήσει το φαγητό σας φρέσκο και ασφαλή για κατανάλωση. Για να γίνει αυτό, η οργάνωση όπου θα πρέπει να επιλέξετε, είναι με βάση την θερμοκρασία των τροφίμων.

Σε πρώτο βήμα καθαρίστε το ψυγείο, πετάξτε τα λαχανικά και το κρέας που έχουν χαλάσει, τις σος και τις κονσέρβες που έχουν λήξει και ό,τι άλλο πιάνει άδικα χώρο.

Προμηθευτείτε πλαστικά καλαθάκια και γεμίστε μ’ αυτά το ψυγείο. Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, βάλτε ετικέτες στην εξωτερική τους πλευρά που θ’ αναγράφουν το περιεχόμενό τους.

Ας δούμε ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να τοποθετούμε τα πράγματά μας στο ψυγείο:

  • Αρχικά τα πράγματα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα για να είναι ασφαλή για κατανάλωση (όπως προπαρασκευασμένες τροφές ή τα περισσεύματα) τοποθετούνται στην κορυφή, όλα τα άλλα είναι οργανωμένα προς τα κάτω.
  • Άνω Ράφια: ποτά, και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (όπως το γιαούρτι, το τυρί και αλλαντικά). Το γάλα επίσης θα πρέπει να αποθηκεύεται στο πάνω και πίσω μέρος όπου η θερμοκρασία είναι πιο ψυχρή.
  • Μεσαίο ράφι: τα αυγά να τα φυλάσσετε στο μεσαίο ράφι γιατί η θερμοκρασία είναι πιο κατάλληλη και όχι στην αυγοθήκη.
  • Το βούτυρο και τα μαλακά τυριά δεν πρέπει να είναι πολύ κρύα, για να μπορούν να ζουν στο διαμέρισμα των γαλακτοκομικών προϊόντων (το θερμότερο μέρος του ψυγείου). Τοποθετήστε τα μαλακά τυριά, όπως το κατσικίσιο τυρί, σε ένα αεροστεγές δοχείο μετά το άνοιγμά τους.
  • Κάτω Ράφια: τοποθετείστε τα μαγειρευτά πιάτα. 
  • Πόρτα: Η πόρτα του ψυγείου είναι το θερμότερο μέρος του ψυγείου, έτσι ώστε μόνο τα καρυκεύματα να πάνε εκεί. Έτσι, κέτσαπ, μαγιονέζα και σάλτσα σαλάτας είναι ωραία στην πόρτα. Το ίδιο ισχύει και για τα τουρσιά και βάζα σάλτσας. Αλλά έλαια ξηρών καρπών, όπως το σουσάμι και καρύδι, ανήκουν στο ψυγείο, και στην πόρτα.
  • Μην βάζετε τα αυγά ή το γάλα στην πόρτα γιατί χρειάζονται ένα ψυχρότερο μέρος του ψυγείου. Χυμός πορτοκαλιού μπορεί επίσης να αποθηκευτεί στην πόρτα, εφόσον αυτό είναι παστεριωμένο. (Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε  χυμούς, νερά, και το βούτυρο στα πλαϊνά συρτάρια, αν δεν έχετε χώρο).
  • Κάτω Συρτάρια: Δεδομένου ότι έχουν σχεδιαστεί για να κρατήσουν τα προϊόντα σε συγκεκριμένες υγρασίες, είναι λογικό να αποθηκεύουν τα φρούτα και τα λαχανικά εκεί. Αλλά είναι συνήθως στο κάτω μέρος του ψυγείου, έτσι κινδυνεύουμε να μολύνουν τα φρέσκα λαχανικά μας, αν βάλουμε το κρέας στο ράφι πάνω.
  • Υλικά  που ευδοκιμούν σε χαμηλότερη υγρασία περιλαμβάνουν πολλά φρούτα, όπως τα μήλα, το αβοκάντο, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, και τα αχλάδια. Λαχανικά, όπως τα πράσινα κρεμμύδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, σε υψηλότερα επίπεδα υγρασίας.

Συμβουλή: Αφήστε τα λαχανικά και τα φρούτα άπλυτα μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Το νερό μπορεί να προκαλέσει μούχλα και να βοηθήσει τα βακτήρια να αναπτυχθούν.

Αν έχετε δύο συρτάρια διαχωρίστε τα, ένα για τα λαχανικά και το άλλο αποκλειστικά για ωμό κρέας.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr