«Όποιος ντρέπεται, κακά ζει». Πώς η ντροπαλότητα είναι εμπόδιο στην επίτευξη στόχων;

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Influence:

Πώς μπορεί να ξεπεραστεί η ντροπή; Τί ρόλο παίζει η ανατροφή στην ανάπτυξη του αισθήματος αυτού;

Το ότι αισθάνεται κανείς ντροπή προκύπτει από την πεποίθηση πως δεν είναι αγαπητός, αποδεκτός, μέλος μιας ομάδας. Η ντροπή δεν καταπολεμάται, μπορεί όμως να γίνει πιο ήπια, και να επισκιασθεί από περισσότερο θετικά συναισθήματα.

Το αίσθημα της ντροπής, μπορεί να προκύψει από τον τρόπο που μεγαλώνει κανείς. Η ανατροφή, παίζει ρόλο στην ανάπτυξη συναισθημάτων που πιθανώς να ακολουθούν το άτομο και στη μετέπειτα πορεία του.

Υπάρχουν τέσσερα είδη συμπεριφορών από τους γονείς, που ωθούν τα παιδιά στο να γίνουν ντροπαλά:

  • Η απορριπτική συμπεριφορά: Το να μην ενδιαφέρεται η οικογένεια για τα επιτεύγματα ή τα λάθη του παιδιού, το να μην αναπτύσσεται μια σχέση κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη της, μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές απομόνωσης και δυσκολίας στην επικοινωνία.
  • Η χειριστική συμπεριφορά: Όταν οι γονείς επιβάλλουν απόψεις στα παιδιά τους, όταν δεν τους αφήνουν το περιθώριο της απόφασης ή της επιλογής σε πολλές περιστάσεις, τότε εκείνα πολλές φορές τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους.

  • Η έλλειψη κανόνων και προσωπικού χώρου: Όταν δεν είναι σαφή τα όρια της ελευθερίας κάθε ατόμου μέσα στην οικογένεια, εκείνο είτε προσκολλάται  στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, εστιάζοντας στη δική τους ζωή και παραμελώντας τους δικούς του στόχους, είτε  παθαίνει σύγχυση, διότι τα υπόλοιπα μέλη δεν του αφήνουν προσωπικό χώρο. Τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε εσωστρέφεια και ντροπαλότητα.
  • Η επιθετική συμπεριφορά: Είτε πρόκειται για συναισθηματική, είτε για σωματική, είτε για σεξουαλική επίθεση, είναι επίθεση. Είτε είναι προσβολή, είτε βία, είτε μη σεβασμός στα όρια κάθε ανθρώπου, μπορεί σε κάθε περίπτωση να πληγώσει και να οδηγήσει σε ντροπή.

Όταν λέμε πως ένα άτομο είναι ντροπαλό, σημαίνει πως παρουσιάζει:

  • Δυσκολία προσαρμογής σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις.
  • Απομόνωση και απομάκρυνση από τις παρέες.
  • Περισσότερες επιτυχίες σε ατομικό επίπεδο και δυσκολία στην όποια συνεργασία.
  • Μια τάση για ανεξαρτησία, μια προσπάθεια για επίλυση προβλημάτων για πολλή ώρα ατομικά, πριν ζητήσει βοήθεια.
  • Αυτοεξυπηρέτηση, δυσκολία ενεργής συμμετοχής σε κοινές δραστηριότητες.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr