Όποιος είναι βίαιος στα ζώα, θα είναι και στους ανθρώπους

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Είναι γεγονός πως μαθαίνουμε πολλά για το χαρακτήρα κάποιου από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα. Τα ζώα είναι και αυτά ζωντανές υπάρξεις, είναι πλάσματα του κόσμου και τους αξίζει σεβασμός και αγάπη.

Γιατί μερικοί άνθρωποι φέρονται με βία απέναντι στα ζώα;

Η βιαιότητα απέναντι στα ζώα προέρχεται τις περισσότερες φορές από άτομα που είναι εξίσου βίαια και με τους ανθρώπους. Δεν είναι διόλου παράξενο το γεγονός πως μεγάλοι εγκληματίες στα πρώτα τους βήματα και στις πρώτες τους εγκληματικές ενέργειες, εκδήλωναν βιαιότητα στα ζώα με το να βάζουν φωτιά σε αυτά, να τα κακοποιούν ή να τα εγκαταλείπουν υποσιτισμένα.

Τα ζώα είναι και αυτά πλάσματα με αισθήματα, όποιος θεωρεί τον εαυτό του πολιτισμένο οφείλει να τα σέβεται και να τα τιμάει. Εάν ένα παιδί ή οποιοσδήποτε  άνθρωπος αντλεί χαρά με το βλέπει το οποιοδήποτε ζώο να κακοποιείται, αυτό δεν είναι δείγμα ψυχικής υγείας. Οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να κακοποιούν ή να συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο σε ένα ζώο μπροστά στο παιδί, διότι και το ίδιο μαθαίνει να μιμείται αυτή τη συμπεριφορά. Τα ζώα είναι πλάσματα που προσφέρουν πολλά στον άνθρωπο, συμβάλλουν στην προστασία και τη συντροφιά του, οπότε αξίζουν μόνο σεβασμό και εκτίμηση.

Όποιος είναι βίαιος στα ζώα, θα είναι και στους ανθρώπους

Πρέπει να τονιστεί η διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που αντλούν ευχαρίστηση μπροστά στη θέα ενός κακοποιημένου ζώου, από εκείνους που εργάζονται σε μέρη που εκτρέφουν ζώα τα οποία προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου. Οι άνθρωποι αυτοί εκτελούν τη δουλειά τους η οποία μπορεί να μην τους είναι ευχάριστη και μάλιστα, υπάρχει και μία προετοιμασία των ζώων πριν τη σφαγή ώστε να μη βάλλονται διαρκώς από αγωνία με κάποιο ηρεμιστικό. Οποιοσδήποτε διαπράττει εγκληματική ενέργεια εις βάρους του οποιουδήποτε πλάσματος, αυτό είναι ένα δείγμα ενός ψυχικά ασταθούς ανθρώπου.

Πώς συμπεριφέρομαι όταν γίνω μάρτυρας μίας κακοποίησης ζώου;

Αν γίνω μάρτυρας οποιασδήποτε κακοποιητικής συμπεριφοράς απέναντι σε ζώο, δε μένω απαθής. Κάνω παρατήρηση στο άτομο και καταγγέλλω το περιστατικό είτε στη φιλοζωική εταιρία της περιοχής μου, είτε στο αστυνομικό τμήμα. Η κακοποίηση ζώων είναι αδίκημα που τιμωρείται από το νόμο και, μάλιστα, η φροντίδα και η προσφορά φαγητού και νερού, είναι επιβεβλημένη όταν τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής.

Ο Μαχάτμα Γκάντι κάποτε το είχε θέσει σωστά και σκωπτικά: Ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα.’’

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…