Όλα τα είδη ξηρών καρπών για να διαλέξετε

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Influence:

65.000 τόνοι υπολογίζεται πως είναι οι ξηροί καρποί που έχουν καταναλωθεί στην Ελλάδα, με το 20-25%  να πωλείται τον μήνα Δεκέμβριο. Συσκευασμένοι ή ωμοί, σε λάδι, αλεύρι, ή σε γλυκό, είναι ένα μέρος της ημερήσιας διατροφής που συμβάλλει:

  • Στην προστασία της καρδιάς, χάρη στα λιπαρά οξέα.
  • Στην αποτοξίνωση του οργανισμού, άρα και σε προστασία και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Στην ταχύτερη επούλωση τραυμάτων.
  • Στην καλύτερη λειτουργία των αρθρώσεων.
  • Στην παραγωγή αντικαρκινικών κυττάρων.

Γευστικές προτάσεις, οφέλη και διαφορές.

Πολύς κόσμος ισχυρίζεται πως δεν τους καταναλώνει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε θερμίδες. Η επιστημονική κοινότητα όμως εξηγεί πως, εάν οι ξηροί καρποί καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες σε καθημερινή βάση, μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στην καλή πορεία της υγείας και της ευεξίας μας.

1.Καρύδια: Εκτός από σύμβολα της  διανόησης (καθότι το σχήμα τους μοιάζει με αυτό του ανθρώπινου εγκεφάλου) του γένους Juglan, αποτελούν και μία θρεπτική επιλογή, για μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς:

  • Περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
  • Περιλαμβάνουν λιπαρά οξέα (κατά 7%). Πιο συγκεκριμένα, τα λιπαρά ωμέγα-3 που έχουν τα καρύδια μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη (την επιβλαβή) και να αυξήσουν την HDL (την ‘’καλή’’), εφόσον καταναλώνονται τακτικά.
  • Συμβάλλουν στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και της νόσου της στεφανιαίας αρτηρίας.
  • Μειώνουν την πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου του μαστού (ενισχύουν τη δράση των φαρμάκων και προτείνονται συνδυαστικά με τη χημειοθεραπεία), του παχέος εντέρου και του προστάτη. Διατηρούν την πίεση του αίματος σε χαμηλά επίπεδα- και πάλι χάρη στα λιπαρά Ω-3, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και άλλες φυτικές ενώσεις, βοηθούν στην μη εκδήλωση νευρολογικών ασθενειών, φλεγμονών, ή πρόωρου γήρατος.

Όλα τα είδη ξηρών καρπών για να διαλέξετε

  • 6 ή 7 καρύδια ημερησίως, καταστέλλουν τις επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών στο σώμα.
  • Η βιταμίνη Ε, είναι λιποδιαλύτης και διαθέτει αντιοξειδωτικές ουσίες, επομένως είναι σύμμαχος στην καλή διατήρηση του δέρματος.
  • Τα μέταλλα που βρίσκονται στα καρύδια (ψευδάργυρος, χαλκός, σίδηρος, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο), παίζουν ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη του ατόμου.
  • Το λάδι καρυδιού, δρα ενυδατικά και προστατεύει το δέρμα.
  • Βοηθούν στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μισό φλιτζάνι καρύδια την ημέρα, μπορεί να συμβάλλει στην καλή ποιότητα του σπέρματος.
  • Μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης, είναι δηλαδή σύμμαχος των ατόμων που έχουν διαβήτη τύπου 2.
  • Οδηγούν στην απώλεια βάρους, και μάλιστα, προτείνονται στις δίαιτες, καθώς μικρή ποσότητα από τους ξηρούς καρπούς αυτούς, μειώνει την όρεξη.
  • Ενισχύουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
  • Ευνοούν την καλή διάθεση και δρουν ευεργετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης και διαφόρων ψυχικών νοσημάτων.
  • Η μελατονίνη που περιέχεται σε αυτά, συμβάλλει στην καλή ποιότητα του ύπνου.

Τα 100 καρύδια  έχουν θρεπτική αξία 655 Kcal. Δηλαδή τα 40 γραμμάρια που θα καταναλώσει κανείς ημερησίως, γύρω στις 200.

2. Αμύγδαλα: Τα 30 γραμμάρια αμυγδάλων, περιέχουν 130 θερμίδες περίπου. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 20 με 25. Τα οφέλη τους για την υγεία μας είναι πολλαπλά και είναι τα εξής:

  • Έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις, προστατεύοντας έτσι τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Είναι πλούσια σε Βιταμίνη Ε, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, άρα αποτρέπει την εκδήλωση ασθενειών.
  • Περιλαμβάνει μαγνήσιο, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθάει την σύνθεση πρωτεϊνών, την ομαλή λειτουργία των νευρικών και των μυϊκών κυττάρων και την μείωση της πίεσης στο αίμα. Προστατεύει επίσης τα οστά και συμβάλλει στη σωστή ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.
  • Οι πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις φλούδες), βοηθούν στην πρόληψη από την αθηροσκλήρωση και στην μείωση της επιβλαβούς χοληστερόλης, LDL.
  • Μειώνουν τις πιθανότητες για πέτρα στη χολή, σύμφωνα με έρευνες.
  • Πρόκειται για τροφή που προκαλεί κορεσμό, δηλαδή χορταίνουμε καταναλώνοντάς τα.

Προσοχή, θα πρέπει να θυμάστε, πως ναι μεν τα αμύγδαλα περιέχουν ασβέστιο, αλλά μια μερίδα έχει μόνο το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης κατανάλωσης ασβεστίου.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr