Οικολογικά προϊόντα που δεν φαντάζεστε ότι υπάρχουν

Συντάκτης: Ναταλία Αμιράλη

Influence:

Αν προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για την έννοια του όρου οικολογία θα πάμε πίσω στο 1866 που πρωτοεμφανίστηκε απο τον Γερμανό Βιολόγο Ερνστ Χέκκελ. O Χέκκελ όρισε την οικολογία ως το αποτέλεσμα δυο λέξεων, “οίκος και λόγος” και τοποθέτησε την οικολογία ως την επιστήμη των σχέσεων μεταξύ οργανισμών και περιβάλλοντος.

Το πρώτο εγχειρίδιο για την οικολογία όμως γράφτηκε το 1895 απο τον Δανό βοτανολόγο Warming, ο οποίος είναι ο θεμελιωτής της οικολογίας. Ως επιστήμη η οικολογία δεν μπορεί να υπαγορεύει ποιές πρακτικές είναι σωστές και ποιές όχι. Χάρη όμως στην επιστήμη της οικολογίας έγινε δυνατό να κατανοήσουμε τις περιβαντολλογικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κάθε δραστηριότητα των ανθρώπων.

Αν επιστρέψουμε στο σήμερα όμως θα δούμε ότι υπάρχει ένα μαζικό κίνημα προσπάθειας οικολογικού χαρακτήρα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Χρόνο με τον χρόνο η διαρκής ενημέρωση και έπειτα η κατανόηση ότι όλο αυτό αφορά εμάς τους ίδιους και είναι υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον κατάλληλο να επιβιώσουμε σωστά, μας έχει κάνει πιο δραστικούς και εύτοχους στο να βρίσκουμε νέους τρόπους ώστε να πηγαίνουμε ένα βήμα μπροστά.

Εδώ θα πρέπει να διαχωρίσουμε όμως και να μην συγχέουμε τα οικολογικά προιόντα με τα βιολογικά.

Τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν απλά μία – δύο διαφορές σε σχέση με τα οικολογικά, αλλά είναι δύο έννοιες που υποδηλώνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Τα βιολογικά προϊόντα είναι συνήθως τρόφιμα ή και άλλα προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε στον οργανισμό μας και πολύ απλά, θέλουμε να είναι όσο πιο υγιεινά γίνεται!
Οικολογικά προϊόντα είναι τα προϊόντα αυτά που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, είτε κατά τη χρήση τους, είτε κατά την απόρριψή τους (περιορίζουν τη ρύπανση στο ελάχιστο).

Πάμε να τα δούμε:

  • Όλοι μπορούν να συμμετέχουν στο κίνημα αυτό εποικοδομητικά με πρώτη και καλύτερη την επιλογή της χαρτικής σακκούλας απο το σούπερ μάρκετ έναντι της πλαστικής η οποία αποσυντίθεται πιο δύσκολα μακροπρόθεσμα όταν επιλέξουμε να την θάψουμε.

  • Οι πράσινες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, οπότε οι ρύποι της ΔΕΗ στην ατμόσφαιρα περιορίζονται.

  • Η ολοένα και περισσότερη εξάπλωση της χρήσης υβριδικών αυτοκινήτων που χρησιμοποιουν καύσιμα φιλικά προς το περιβάλλον.

  • Προιόντα που είναι κατασκευασμένα απο υλικά που ανακυκλώνονται και δεν καταλήγουν στα σκουπίδια.

  • Επίσης τα κεραμικά τούβλα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Είναι προϊόντα κατασκευασμένα από τη Γη, νερό και φωτιά. Δεν περιέχουν καμία επικίνδυνη ουσία. Είναι απόλυτα φυσικά προϊόντα, που επιτρέπουν στο σπίτι να αναπνέει, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Προσφέρουν άνεση διαβίωσης, φιλικότητα προς το περιβάλλον, ελαχιστοποίηση ενεργειακών απωλειών. Χαρακτηρίζονται από ιδανικό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, παρουσιάζοντας θερμομόνωση κρατώντας το σπίτι ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η ανάγκη χρήσης των ρυπογόνων συστημάτων θέρμανσης και ψύξης (καλοριφέρ, air – condition).

  • Το Φυσικό Αέριο είναι αέριο μείγμα κορεσμένων με μικρο αριθμο ατόμων άνθρακα Εξάγεται από υπόγειες κοιλότητες και εξαιτίας των ιδιοτήτων του θεωρείται οικολογικό καύσιμο γιαυτό και πολλοί άνθρωποι ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στα σπίτια τους,.

Ας πάμε όμως και στα προιόντα που έχουμε στα σπίτια μας και τα οποία επηρεάζουν και αυτά το περιβάλλον και έχουν αντίκτυπο και στην υγεία μας.

Οι διαφημίσεις στα προιόντα καθαρισμού κατακλύζουν κάθε μέρα την τηλεόραση και όλα τα μέσα. Πρέπει όμως να τα χρησιμοποιούμε; Μήπως πρέπει να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε οικολογικά προιόντα μόνοι μας; Ας δούμε μερικά.

Φυτικά υλικά, ακίνδυνα, οικονομικά και εύκολα να τα βρούμε.

Για καθαρά πατώματα και διάχυτη φρεσκάδα στην ατμόσφαιρα η λύση είναι μία και είναι πιο απλή από όσο φανταζόμαστε.

  • Άσπρο ξύδι, 1 κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων, λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 9 λίτρα ζεστό νερό.Τα μαγικό μείγμα θα απολυμάνει τα πατώματα από τα μικρόβια και ταυτόχρονα θα αφήσει μία πολύ ωραία μυρωδιά στο χώρο.

  • Το μαλακτικό είναι απαραίτητο για το πλύσιμο των ρούχων. Όχι μόνο κάνει τα ρούχα πιο μαλακά αλλά επιπλέον προστατεύει τα ευαίσθητα υφάσματα και τους προσφέρει ένα ευχάριστο άρωμα. Τα διαθέσιμα προϊόντα στην αγορά περιέχουν έντονα αρώματα που παραμένουν στα ρούχα για μέρες μετά το πλύσιμο. Μερικά από αυτά περιέχουν ουσίες γνωστές ως φθαλικές ενώσεις, που εκτός του ότι βοηθούν τα αρώματα να διαρκούν περισσότερο, μπορούν να προκαλέσουν και ορμονικές ανισορροπίες. Αν και απαιτείται περαιτέρω επιστημονική έρευνα για να αποδειχθούν οι αρνητικές επιδράσεις τους στο ανθρώπινο σώμα, μερικοί ειδικοί μας συμβουλεύουν να μην τα χρησιμοποιούμε. Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές συνταγές που χρησιμοποιούν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και δεν είναι τοξικά για την υγεία μας, μαλακώνουν τα ρούχα και τα καθαρίζουν σε βάθος. Είναι οικονομικά και φτιάχνονται εύκολα αρκεί να έχουμε υλικά όπως θειϊκό μαγνήσιο ή χοντρό αλάτι θαλασσινό, λεβάντα, μαγειρική σόδα και αιθέριο έλαιο χαμομηλιού.Το αλάτι επίσης είναι ένα φυσικό καθαριστικό που καθαρίζει απο το λερωμένο σίδερο, τις βρωμιές απο αυγό μέχρι να σβήσει τη φωτιά απο το τηγάνι.

Ο στόχος λοιπόν, είναι η προώθηση και η διάδοση των προϊόντων και των υπηρεσιών που φέρουν οικολογικά σήματα, καθώς οι επιδόσεις τους στο περιβάλλον είναι υψηλές. Τα κριτήρια που θεσπίζονται στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που φέρουν οικολογικά σήματα, είναι εύκολα, κατανοητά και εύχρηστα και βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που λαμβάνουν υπόψη τις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, έχουν δε ως γνώμονα την αγορά και υπολογίζουν τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων λαμβάνοντας υπόψη όλο τον κύκλο της ζωής τους, κατά τα στάδια της παραγωγής, της κατανάλωσης, αλλά και της αποικοδόμησής τους.

Στη σημερινή εποχή η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ζήτημα θεμελιώδους σημασίας. Η υπεύθυνη συμπεριφορά όλων μπορεί να βελτιώσει τη ποιότητα της καθημερινής ζωής, αλλά και την ευημερία των επερχόμενων γενεών.

Συντάκτης: Ναταλία Αμιράλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.