Οικολογικά παιχνίδια

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά

Το παιχνίδι, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένδειξη ψυχικής υγείας και ανάπτυξης, καθώς το παιδί αναπτύσσει τη σκέψη του, μαθαίνει να ανταπεξέρχεται σε δυσκολίες, οξύνεται η κρίση του, εξερευνά τον κόσμο, ζει σε φανταστικούς κόσμους που τους κατασκευάζει όπως θέλει, εκφράζει όλων των ειδών τα συναισθήματα. Οι παραπάνω λειτουργίες του παιχνιδιού είναι ενδεικτικές καθώς υπάρχουν αμέτρητες ευεργετικές λειτουργίες.

Σήμερα, βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από πλήθος διαφημίσεων, ειδικά σε εορταστικές περιόδους, που η πλειοψηφία των παιχνιδιών που »προτείνονται» και προβάλλονται για τα παιδιά είναι είτε βιντεοπαιχνίδια και κονσόλες είτε πλαστικά όπλα, φανταστικοί ήρωες που μάχονται εναντίον του »κακού» είτε κούκλες πλαστικές που εμμέσως περνάνε υποσυνείδητα μηνύματα στα παιδιά για πρότυπα ομορφιάς και »επιτυχημένης» νέας. Σπάνια θα δούμε να προβάλλονται διαφημίσεις για την προώθηση εκπαιδευτικών και οικολογικών παιχνιδιών. Αναρωτηθήκατε αλήθεια οι νέοι γονείς πόση σημασία έχει αυτό για το δικό σας παιδί; Κι όμως…

Η άλλη πλευρά του παιχνιδιού, του εναλλακτικού και του οικολογικού, σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί τεράστιος θησαυρός για το παιδί σας. Στην Ελλάδα,από το 1991, δραστηροποιείται στον τομέα του οικολογικού παιχνιδιού η Plan Toys, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο 150 σημείων πώλησης των οικολογικών παιχνιδιών σε όλη την χώρα. Η φιλοσοφία της PlanToys βασίζεται στην εκπαίδευση, την οικολογία, την υγεία και την ψυχαγωγία για «καλύτερα παιδιά για έναν καλύτερο κόσμο».

Η PlanToys αγκαλιάζει και σέβεται τη μητέρα φύση. Επιλέγει οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, ενώ έχει καθιερώσει τη χρήση ξύλου ειδικά επεξεργασμένου χωρίς βακτήρια και μικροοργανισμούς.

Για την συναρμολόγηση των παιχνιδιών χρησιμοποιείται μη τοξική κόλλα χωρίς φορμαλδεΰδη και μη τοξικές βαφές με βάση το νερό χωρίς βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, υδράργυρος κ.ά.

Σε όλες τις εκτυπώσεις χρησιμοποιείται μελάνι σόγιας και μελάνι που έχει ως βάση το νερό. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η PlanToys, από το 2008, προσφέρει δωρεάν σε Κρατικά Ιδρύματα και Ειδικά Σχολεία παγκοσμίως την πρώτη σειρά οικολογικών παιχνιδιών που απευθύνονται σε παιδιά με ειδικές ικανότητες, όλα κατασκευασμένα από 100% φυσικά υλικά, τηρώντας αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Τα παιχνίδια της αποτελούν υπόδειγμα στη βιομηχανία παιχνιδιού, ενώ η εκπαιδευτική τους αξία έχει αναγνωριστεί από τους πιο αξιόλογους διεθνείς οργανισμούς βραβείων. Η εταιρεία εξελίσσει τις πράσινες αξίες της σε αξίες βιώσιμου παιχνιδιού. Το βιώσιμο παιχνίδι προάγει το νου και τη δημιουργικότητα και φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στη φύση. Έτσι μεγαλώνουν με τη γνώση και τις κατάλληλες αξίες ώστε να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν τους φυσικούς πόρους για τις μελλοντικές γενιές.

Η PlanToys έχει αποκτήσει αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τη φιλοσοφία της και τα όμορφα ξύλινα παιχνίδια της. Με την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και καινοτομιών στο σχεδιασμό και στη δημιουργία παιχνιδιών, η PlanToys δεν είναι μόνο γνωστή ως η πρώτη εταιρεία που κατασκευάζει ξύλινα παιχνίδια από καουτσουκόδεντρο χωρίς συντηρητικά, αλλά και ως μια ηγετική εταιρεία που έχει δημιουργήσει ένα νέο υλικό και μια διαδικασία η οποία έχει στόχο τα μηδενικά μας απόβλητα. Η εταιρεία αυτή επιτρέπει στα παιδιά να παίζουν, να μαθαίνουν και να είναι πιο κοντά στη φύση. Αυτή είναι η αυστηρή πολιτική τους για μια Βιώσιμη Πράσινη Επιχειρηματικότητα.

  • Τα παιχνίδια είναι κατασκευασμένα από φυσικό ξύλο καουτσούκ που δεν παράγει πλέον λατέξ. Για να διατηρηθεί το ξύλο καθαρό δεν προστίθενται καθόλου λιπάσματα τρία χρόνια πριν κοπεί το δέντρο.

  • Διαδικασία Ξήρανσης χωρίς Χημικά. Για την ενίσχυση του ξύλου ακολουθούν μια διαδικασία ξήρανσης χωρίς χημικά Planwood. Το PlanWood είναι ένα άλλο υψηλής ποιότητας, ασφαλές και βιώσιμο υλικό που χρησιμοποιούν στην παραγωγή παιχνιδιών. Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρμονικά με το μασίφ ξύλο καουτσουκόδεντρου.

  • Κόλλα χωρίς Φορμαλδεΰδη. Χρησιμοποιούν μια πιστοποιημένη E-ZERO κόλλα χωρίς φορμαλδεΰδη αντί της παραδοσιακής τοξικής ξυλόκολλας.

  • Οργανικά Χρώματα. Δεσμεύονται να βρούν τα καλύτερα υλικά, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Το οργανικό χρώμα δεν είναι μόνο καλό για τα παιδιά αλλά και για το περιβάλλον.

  • Βαφές με Βάση το Νερό. Δεν χρησιμοποιούν χημικές βαφές που περιέχουν μόλυβδο ή άλλα βαρέα μέταλλα.

  • Μελάνι σόγιας και Ανακυκλωμένο χαρτί. Για το έντυπο υλικό τους χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο χαρτί και μελάνι σόγιας. Το μελάνι σόγιας είναι βιοδιασπώμενο και μπορεί να ανακυκλωθεί πιο αποτελεσματικά από το κλασσικό χημικό μελάνι.

Τέλος,αξίζει να σημειωθεί για την μοναδική αυτή εταιρεία ότι είναι πιστοποιημένη στην κατηγορία της FSC (forest stewardship council-Συμβούλιο επιστασίας των δασών)αλυσίδα φύλαξης (CoC). Η βεβαίωση αυτή πιστοποιεί τα υλικά σε όλη τη διαδικασία παραγωγής- από το δάσος μέχρι τον καταναλωτή- και περιλαμβάνει την επεξεργασία, την μεταμόρφωση, την κατασκευή και τη διανομή.

Καταστήματα Plan Toys

Αθήνα
Ιπποκράτους 10 – 12
10679 Αθήνα
Ελλάδα
210 36 34 772
athens@plantoys.gr

Καρδίτσα
Καραϊσκάκη 25
43100 Καρδίτσα
Ελλάδα
24410 254 43
24410 279 59
kourkakis@plantoys.gr

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.