Οι θεραπευτικές ιδιότητες των κρουστών

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Influence:

Σύμφωνα με έρευνες, η μουσική στην εκπαιδευτική διαδικασία συμβάλλει στην πολύπλευρη ανάπτυξη των μαθητών, καθώς δεν ενισχύει μόνο τις κινητικές δεξιότητές τους, αλλά και τον τρόπο που σκέπτονται, τη μνήμη τους και τη στάση τους απέναντι στις μαθησιακές προκλήσεις.

Επιπλέον, βελτιώνει την οργάνωση και διατύπωση λέξεων και φράσεων, τη μαθηματική σκέψη τη χρήση της γλώσσας στην καλλιτεχνική έκφραση.

Τέλος, εφοδιάζει τα παιδιά με δεξιότητες όπως η αφοσίωση σε έναν στόχο, η συνέπεια, η δημιουργικότητα, η αυτοεκτίμηση και η προσήλωση στη μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσω της αλληλεπίδρασης με τη μουσική, αναπτύσσεται το μέρος του εγκεφάλου που ενισχύει την λεπτή κινητικότητα και τον συντονισμό, εφόδια δηλαδή που χρησιμεύουν και σε άλλους τομείς της δραστηριοποίησης ενός ανθρώπου.

Ήδη από τα αρχαία χρόνια, η μουσική ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης. Όπως είχε πει ο Πρωταγόρας «Οι δάσκαλοι μουσικής, ωθούν τις ψυχές των παιδιών στην οικειοποίηση ρυθμών και αρμονιών της μουσικής, έτσι ώστε να γίνουν άνθρωποι ήρεμοι και χρήσιμοι στη θεωρία και την πράξη.». Είναι επομένως πολύ σημαντικό ένας δάσκαλος μουσικής να έχει τις γνώσεις που απαιτούνται, προκειμένου να επιτελέσει το έργο του. Ιδιαίτερα ο δάσκαλος μουσικοκινητικής.

Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μαθήματα κρουστών, το όφελος δεν είναι μόνο η ψυχαγωγία σας. Ο ρυθμός υπάρχει σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης έκφρασης και δραστηριότητας. Από την αναπνοή ως τον χορό, από το περπάτημα ως  τις ομαδικές δραστηριότητες. Μέσω αυτού, το άτομο αλλά και η ομάδα κατακτά την αρμονία. Μέσω της έκφρασης δια του ρυθμού, μειώνεται η υπερκινητικότητα, ενισχύονται η μνήμη και η συγκέντρωση, δημιουργούνται στον εγκέφαλο νέες συνάψεις, αυξάνεται η πίεση του αίματος αλλά και η εγκεφαλική δραστηριότητα, ενώ κατακτώνται από το άτομο γνωστικές δεξιότητες, όπως ο έλεγχος των παρορμήσεων και των καταστάσεων στρες. Επίσης, ενισχύονται οι εξωγλωσσικοί επικοινωνιακοί τρόποι και η έκφραση συναισθημάτων και το άτομο μαθαίνει έννοιες όπως η σειρά, η στοχοθεσία, η αλληλεπίδραση.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των κρουστών

Η ενασχόληση με τα κρουστά μουσικά όργανα (τύμπανο, καστανιέτες, ξύστρα , τύμβαλα, τυμπάνια, καμπάνες κ.α) μάς μαθαίνει να ακούμε, να έχουμε πειθαρχία, να σκεπτόμαστε και να δρούμε δημιουργικά.

  • Σύμφωνα με έρευνες, ενισχύει τη φυσική, νοητική και πνευματική υγεία.
  • Η θεραπεία μέσω του ρυθμού, προωθεί τα θετικά συναισθήματα και ανακουφίζει σε περιπτώσεις συναισθηματικών τραυμάτων.
  • Δρα θεραπευτικά σε περιπτώσεις αυτισμού, εθισμού, άγχους, χρόνιου πόνου, ψυχικών ασθενειών, ημικρανιών, καρκίνου, εγκεφαλικού, περιπτώσεων υπερκινητικότητας ή ασθενών με Πάρκινσον, καθώς:

-προκαλεί χαλάρωση, μειώνοντας την πίεση του αίματος.

  • Με τον τρόπο αυτό, καταπολεμάται το στρες, το οποίο έχει ως συνέπεια την επιδείνωση όλων των παραπάνω περιπτώσεων, αλλά και την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

-βοηθάει στον έλεγχο του χρόνιου πόνου, αφού παράγονται ενδορφίνες.

-ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει θεραπευτικές ιδιότητες- σύμφωνα με τον ειδικό επί του θέματος B.Bittman και έναντι των καρκινικών κυττάρων, αφού με τη δραστηριότητα αυτή παράγονται αντι-καρκινικά κύτταρα.

-συγχρονίζει τα ημισφαίρια του εγκεφάλου, τα οποία λειτουργούν αρμονικά. Το λογικό και το δημιουργικό κομμάτι, δρουν ταυτόχρονα μέσω του ρυθμού. Η όραση, η ακοή, η ομιλία, το ίδιο.

  • «Όσο πιο πολλά μέρη του εγκεφάλου αξιοποιούνται ταυτόχρονα, τόσο πιο πιθανό είναι να ελέγχονται ασθένειες νευρολογικού τύπου, όπως εγκεφαλικά, ή Πάρκινσον.», τονίζει ο ερευνητής επί του θέματος M.Thant.
  • Επιπλέον, μεταβάλλει τα κύματα του εγκεφάλου από το στάδιο της συγκέντρωσης, σε αυτό της ηρεμίας, και έτσι ευνοείται η ανάπτυξη αισθημάτων ευφορίας.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr