Οι πιο εξτριμ φοβίες (μέρος Β)

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Influence:

Σχεδόν όλοι μας έχουμε κάποιο φόβο. Αυτό το δυνατό συναίσθημα έχει τους πιο παράξενους τρόπους να εκδηλωθεί. Στο δεύτερο μέρος του άρθρου για τις πιο εξτρίμ φοβίες, ανακαλύπτουμε φόβους που ίσως δεν θα φανταζόμασταν ποτέ ότι υπάρχουν, αλλά πολλοί ζουν με αυτούς καθημερινά.

Είμαστε δέσμιοι των συναισθημάτων μας, των παιδικών βιωμάτων μας. Τότε που η τρυφερή ηλικία, σε συνδυασμό με νεαρό και μικροκαμωμένο κορμάκι μας, με το αγνό βλέμμα μας, πολλά γύρω μας, μας φάνταζαν τεράστια, ανυπέρβλητα!

Παιδιοφοβία (φόβος για τις κούκλες)

Η πάθηση αφορά φόβο για όλες τις κούκλες και δε σχετίζεται με τον φόβο στα παιδιά. Ο Φρόυντ πίστευε πως αυτή η φοβία πηγάζει από το φόβο της κούκλας που έρχεται στη ζωή μέσω της ρομποτικής, αφού για πολλούς τα ρομπότ θεωρούνται αποκρουστικά.

Κατοπτρωφοβία (φόβος για τους καθρέφτες)

Είναι ο φόβος για τους καθρέφτες με την ευρεία έννοια. Όπως, κάποιος φοβάται ότι θα τεθεί σε επαφή με τον πνευματικό κόσμο, μέσω ενός καθρέφτη ή πως το σπάσιμο του καθρέφτη θα φέρει γρουσουζιά, ακόμη πολλοί δεν κοιτάζουν τον καθρέφτη για να μην δουν κάτι πίσω τους.

Δαιμονοφοβία (φοβία για τους δαίμονες)

Αυτοί πάσχουν από την επίμονη φοβία στις κακές οντότητες. Πιστεύουν ότι περιφέρονται ελεύθερες και μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη. Τους πιάνει τρόμος στις υπερφυσικές συζητήσεις, δε μπορούν να βρεθούν μόνοι τους σε σκοτεινά μέρη και τους είναι αδύνατο να παρακολουθήσουν ταινίες με δαιμονική κατοχή ή εξορκισμό.

Καθισοφοβία (φόβος για το καθισιό)

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις οφείλεται σε σωματική κακοποίηση, τραυματισμό από αιχμηρό αντικείμενο ή κάποιο επώδυνο ατύχημα. Πιο απλά, φοβούνται να κάτσουν για να μην πονέσουν. Οι περισσότεροι που αντιμετωπίζουν την καθισοφοβία δεν το ξέρουν καν. Συνοδεύεται από εφίδρωση, βαριά αναπνοή και άγχος όταν βρεθούν στη θέα μιας καρέκλας ή ενός καναπέ.

Φαγοφοβία (φόβος του να καταπίνεις)

Ο φόβος του να καταπιείς συνήθως προέρχεται από κάποιο ήπιο πνιγμό σε μικρή ηλικία από φαγητό. Ο φαγοφοβικός καταπίνει μόνο μαλακή τροφή και υγρά. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις αρνείται να φάει και φτάνει στην απώλεια βάρους ή ακόμα και σε νευρική ανορεξία. Παραπονιέται για πόνους στο λαιμό, οι οποίοι δεν εξηγούνται επιστημονικά, ούτε μετά από ιατρική εξέταση. Το πρόβλημα είναι στο μυαλό.

Φόβος για τον αριθμό 13

Είναι μια προληπτική φοβία που πολλοί πάσχουν από αυτήν, χωρίς να έχει συγκεκριμένη εξήγηση. Ποιος δε λούζεται από κρύο ιδρώτα ή έστω δεν αντιμετωπίζει μια ανησυχία, μόλις συνειδητοποιήσει πως στο ημερολόγιο δείχνει Τρίτη και 13. Το αντίστοιχο στην Αμερική είναι Παρασκευή και 13, ενώ στην Ασία είναι το 4. Όπως και να έχει, είναι μια προκατάληψη τρομακτική.

 Φόβος για το γράψιμο σε δημόσιο χώρο

Η φοβία για το δημόσιο γράψιμο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντέχουν ούτε στην ιδέα του να γράψουν το όνομά τους.

Φόβος για τα λουλούδια (ανθοφοβία)

Μπορεί τα λουλούδια για πολλούς να είναι ρομαντικά, μα σίγουρα όχι για αυτούς που πάσχουν από ανθοφοβία. Και μόνο στη θέα των λουλουδιών ή των πετάλων, όσοι υποφέρουν από αυτή τη φοβία αγχώνονται, ιδρώνουν και αντιδρούν.

Κουμποφοβία (φόβος για τα κουμπιά)

Η κουμποφοβία, όπως οι περισσότερες φοβίες, σχετίζονται με την παιδική ηλικία και μπορεί να διαφέρει δραματικά μεταξύ των παθόντων. Το πιο σύνηθες είναι να φοβούνται κάποια συγκεκριμένη υφή των κουμπιών ή να τα θεωρούν βρώμικα. Χρησιμοποιούν έτσι ρούχα με φερμουάρ και χωρίς κουμπιά.

Φοβοφοβία (φόβος για τον φόβο)

Ο παράδοξος και πολυδιάστατος αυτός φόβος του να φοβάσαι τις φοβίες είναι συχνό φαινόμενο. Ο μεγαλύτερος φόβος του παθών είναι να μην αναπτύξει κάποια φοβία με αποτέλεσμα να φοβάται τα πάντα. Συνδέεται με το άγχος και εκδηλώνεται με κρίσεις πανικού και απομόνωση. Το άτομο αυτό βρίσκεται πάντα σε ανησυχία και δε μπορεί να βρίσκεται με κόσμο.

Αυτές ήταν μερικές από τις εντυπωσιακές και λιγότερο ακουστές φοβίες των ανθρώπων. Υπάρχουν εκατοντάδες άλλες. Το θέμα είναι πάντα να νικάς τους όποιους φόβους σου. Βήμα το βήμα, βάζοντας τον πήχη όλο και πιο ψηλά!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr