Οι πιο εξτρίμ φοβίες (μέρος Α)

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Influence:

“Οι δειλοί φοβούνται, οι πολεμιστές τον αγνοούν και οι ηλίθιοι τον προκαλούν”.

Με τον όρο «φοβία» νοείται η υπερβολική ανησυχία-τρόμος ενός ατόμου, ο οποίος συνεχίζει να υφίσταται, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αληθινός κίνδυνος.

Γενικά όλες οι φοβίες μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο με την ψυχανάλυση, όσο και με τη θεραπεία της συμπεριφοράς. Και οι δύο επιχειρούν να απευαισθητοποιήσουν το άτομο από το φοβικό αντικείμενο, ιεραρχώντας τις παιδικές εμπειρίες και προσπαθώντας να κατανοήσουν την ψυχική ζωής του κάθε ατόμου.

Υπάρχουν πάρα πολλές μορφές φοβίας. Κάποιοι άνθρωποι όμως  υποφέρουν από διαφορετικές, πιο σπάνιες, που ίσως δεν είχατε ξανακούσει, ούτε καν είχατε φανταστεί ότι υπάρχουν τέτοιου είδους φοβίες. Δείτε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές.

Εφηβοφοβία

Κάποιοι άνθρωποι μεγαλώνοντας νιώθουν τρόμο για τους νεότερους. Κύριος λόγος είναι η αρνητική εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα ΜΜΕ για τους νέους σήμερα. Παιδιά που πίνουν, που μιλάνε άσχημα και που είναι έτοιμοι ακόμα και να χειροδικήσουν εναντίον μεγαλύτερων έχουν δημιουργήσει μια «φοβία» σε πιο ηλικιωμένους.

Φόβος της ποίησης

Όταν η ποίηση αντί να σας ανατριχιάζει, σας τρομάζει. Ο λόγος για μια τέτοια κατάσταση συνήθως προκύπτει από το πώς γνώρισαν αρχικά τη λογοτεχνία και κατά πόσο πιστεύουν ότι η ποίηση είναι για ακαδημαϊκούς, για την υψηλή κοινωνία και άρα δεν θα μπορέσουν να την καταλάβουν.

Φόβος των ανοικτών ματιών

Κι όμως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που φοβούνται να διατηρήσουν τα μάτια τους ανοιχτά. Ο φόβος αυτός συνήθως προκαλείται έπειτα από μια τραυματική εμπειρία, όπως για παράδειγμα το να δει κάποιος ένα μοιραίο δυστύχημα, να δει κάτι πραγματικά τρομακτικό.

Μαγειροφοβία

Η φοβία αυτή είναι όταν κάποιος φοβάται να μαγειρέψει. Οι πάσχοντες  μπορεί να αισθάνονται εκφοβισμό από ανθρώπους ικανούς στην μαγειρική και νιώθουν ανεπαρκείς μπροστά τους. Αυτός ίσως είναι και ο βασικός λόγος ύπαρξης αυτής της διαταραχής.

Φόβος του ύπνου (υπνοφοβία)

Ο καλός, ποιοτικός νυχτερινός ύπνος είναι αυτός που θα μας χαρίσει ξεκούυραση και θα διατηρήσει την πνευματική και σωματική μας υγεία. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους ο ύπνος μπορεί να αποτελέσει βάσανο, φοβούμενοι τους εφιάλτες ή το να τους συμβεί κάτι κακό όσο κοιμούνται.

Φόβος του σαγονιού

Πρόκειται για το φόβο να κοιτάξουμε ή να ακουμπήσουμε αυτό το μέρος του σώματος, είτε αυτό ανήκει σε εμάς, είτε σε κάποιον άλλο.

Φόβος των χρωμάτων (χρωμοφοβία)

Όσοι πάσχουν από φοβίες αισθάνονται τρόμο, τους κόβεται η ανάσα και ιδρώνουν όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το αντικείμενο ή την κατάσταση που τις πυροδοτεί. Μερικοί φόβοι, όπως π.χ. ο φόβος για τις αράχνες, δεν παραλύει τόσο το άτομο όσο άλλου είδους φοβίες, όπως η χρωμοφοβία. Όσοι πάσχουν από αυτή μπορεί να υποφέρουν στη θέα όλων των χρωμάτων ή μερικών.

Γεφυροφοβία

Είναι ο φόβος που έχει κάποιος να διασχίσει μία γέφυρα, όσο ψηλή ή χαμηλή και αν είναι. Φοβάται δηλαδή πως θα καταρρεύσει ή κάτι θα γίνει και δεν θα φτάσει στην άλλη άκρη της γέφυρας.

Φόβος των καθρεφτών

Αυτοί που φοβούνται τους καθρέφτες δεν έχουν κανέναν στο σπίτι τους. Η φοβία αυτή αφορά και όλες τις επιφάνειες που αντανακλούν και μπορεί να εκδηλώνεται είτε ως φόβος να δούμε το είδωλό μας στον καθρέφτη, είτε ως φόβος μην το σπάσουμε κι έχουμε κακή τύχη.

Φόβος της δουλειάς (εργοφοβία)

Όσοι πάσχουν από αυτή παρουσιάζουν υπερβολικά αυξημένα επίπεδα άγχους όσον αφορά τη δουλειά, είτε βρίσκονται σε χώρο εργασίας, είτε τους ζητείται να κάνουν κάποια δουλειά και φαίνεται πως η φοβία αυτή περικλείει και διάφορες άλλες, όπως τη φοβία να μιλήσουν δημόσια, το φόβο της αποτυχίας κ.ο.κ.

Η λύση στις φοβίες είναι κατά περίπτωση διαφορετική, όμως η αρχή για την επίλυσή τους είναι η διαπίστωση ότι υπάρχουν και η διάθεση να ξεπεραστούν. Ας μην ξεχνάμε ότι τις φοβίες τις δημιουργεί ο ίδιος ο άνθρωπος.

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr