Οι Πανελλαδικές προ των «πυλών»

Συντάκτης: Σπυρούλα Πρεσβέλου

Ο Μάιος φέτος πρωτοτύπησε και δεν είχε την αγωνία των Πανελλαδικών εξετάσεων. Έδωσε τη θέση του στον Ιούνιο για πρώτη φορά μετά από χρόνια και  οι εξετάσεις για την είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα πραγματοποιηθούν αυτό το μήνα. Συγκεκριμένα θα ξεκινήσουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ με το μάθημα της Έκθεσης στις 6 Ιουνίου, θα ακολουθήσουν την επόμενη μέρα με το ίδιο μάθημα οι μαθητές των Γενικών Λυκείων και στο σύνολό τους όλες οι δοκιμασίες θα ολοκληρωθούν περίπου στο τέλος του ίδιου μήνα.

Για την χώρα αυτή η εξεταστική διαδικασία σχεδόν τριάντα χρόνια είχε ιδιαίτερη σημασία διότι μέσα από όλη αυτή την πιεστική κατάσταση που ζούσαν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί εξαρτιόταν η επαγγελματική πορεία των παιδιών και δοκιμαζόταν  η δυναμική των οικογενειών σε συναισθηματικό, οικονομικό  και κοινωνικό επίπεδο.

Η αξία που είχε δοθεί στις συγκεκριμένες εξετάσεις από όλους ήταν υπερβολική, παρόλο  που  όλοι αντιλαμβάνονταν ότι είχε διαφορετική σημασία και βαρύτητα για τον καθένα που εμπλέκονταν σε αυτήν. Για μια χώρα ωστόσο που προσπαθούσε να στηρίξει την μελλοντική ευημερία της στο όνειρο και τη διάθεση των γονιών να «μορφώσουν και να σπουδάσουν» τα παιδιά τους, οι Πανελλαδικές ήταν ο μοναδικός δρόμος να το πετύχουν.

Η  οικονομική κρίση ωστόσο  που χτύπησε την χώρα εδώ και επτά  περίπου χρόνια, αλλοίωσε και τη δυναμική αξία των εξετάσεων, αλλά και τις προσδοκίες που είχαν από  αυτές παιδιά και γονείς. Αντιλαμβανόμενη πια η κοινωνία πως το πτυχίο των  σχολών  της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι  το βασικό προσόν για την επαγγελματική αποκατάσταση, άρχισε να επαναπροσδιορίζει την άποψή της για αυτές.

Παρόλα αυτά όμως η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την χώρα μας αποτελεί ακόμα την πρώτη επιλογή των νέων για τις σπουδές τους. Άλλωστε δεν είναι εύκολο ηθικά και συνειδησιακά η κοινωνία να ανατρέψει το σκεπτικό της τόσο γρήγορα.

Έτσι λοιπόν θα υποδεχτούμε και φέτος τις εξετάσεις και το χτυποκάρδι τους!!

Οι οδηγίες κάθε χρονιά από ειδικούς και γνώστες της διαδικασίας μιλάνε για την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα που οφείλουν  να έχουν οι διαγωνιζόμενοι καθώς θα κρατούν στα χέρια τους τα αδιάφορα χρωματικά τετράδια των Πανελλαδικών εξετάσεων. Εννοείται ότι η χιλιοειπωμένη αυτή παρότρυνση είναι η  μια σημαντική πρακτική για την αρχή της προσπάθειας του  μαθητή, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ιδιαιτερότητα του κάθε υποψηφίου η οποία τον κάνει μοναδικό στο πως διαχειρίζεται αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσει. Σημασία έχει το κάθε παιδί να έχει δουλέψει με τον εαυτό του, τα θέλω του, τις δυναμικές και τις προσδοκίες του πριν μπει στο εξεταστικό κέντρο.

Αν το έχει κάνει αυτό μαζί με την ψύχραιμη στήριξη του περιβάλλοντός του σε όλη την προσπάθειά του, είναι σίγουρο ότι θα  έχει κερδίσει μεγάλο μέρος του εγχειρήματος.

Άρα δεν υπάρχουν συνταγές στην πορεία της ζωής, παρά μόνο διάθεση, πίστη και στόχοι ικανοί να κατακτηθούν και φυσικά αγάπη για τον ίδιο τον εαυτό μας και τις προσδοκίες που έχουμε  από αυτόν.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!!!

Συντάκτης: Σπυρούλα Πρεσβέλου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.