Οι καλύτερες τροφές για… μεγαλύτερες ηλικίες

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Όσο περνούν τα χρόνια, ο οργανισμός μας αρχίζει να έχει περισσότερες απαιτήσεις στα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνει. Τα σημάδια του χρόνου γίνονται σιγά σιγά  ορατά, τόσο στην εξωτερική μας εμφάνιση όσο και στη λειτουργία του σώματός μας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή, και ιδιαίτερα στην διατροφή μας, έτσι ώστε να λαμβάνουμε στον μέγιστο βαθμό όλα τα απαραίτητα συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Ποιες είναι όμως οι καλύτερες τροφές για τις γυναίκες που έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν;

Γάλα, ενισχυμένο με βιταμίνη D

Όσο μεγαλώνουμε, η επιδερμίδα μας δυσκολεύεται να παράγει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης D με την έκθεση στον ήλιο. Μάλιστα, ακόμα και η απορρόφηση αυτής της βιταμίνης γίνεται πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να απορροφήσουμε ικανοποιητικά ούτε το ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.  Συνεπώς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα οποία έχει προστεθεί βιταμίνη D είναι πολύ καλές και εύκολες επιλογές για να φροντίσουμε τον οργανισμό μας όταν το χρειάζεται.

Δημητριακά ολικής, με βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία των νεύρων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά βρίσκεται σε φυσική μορφή μόνο σε ζωικές τροφές. Ωστόσο,  ακόμα κι αν καταναλώνετε αρκετό κοτόπουλο ή ψάρι, οι πιθανότητες να μην λαμβάνετε αρκετή Β12 είναι πολλές, καθώς η απορρόφησή του γίνεται όλο και πιο δύσκολη με τα χρόνια. Η συνθετική Β12, όμως, όπως αυτή που βρίσκουμε να έχει προστεθεί σε δημητριακά ολικής άλεσης, απορροφάται πολύ εύκολα, χαρίζοντάς μας τα οφέλη της.

Σολωμός

Ο σολωμός είναι ένα πεντανόστιμο ψάρι, πλούσιο στα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, ω-3 λιπαρά οξέα. Παράλληλα, το ψάρι αυτό αποτελεί υπέροχη πηγή πρωτεΐνης, και συνδυάζεται τέλεια με λαχανικά, για ένα πολύ ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα. προσπαθήστε να το εντάξετε στη διατροφή σας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Πατάτες

Οι πατάτες είναι εξαιρετικά φθηνές και εύκολες να τις βρούμε, ενώ αποτελούν μία πλούσια πηγή καλίου, ενός μετάλλου που βοηθάει να χαμηλώσει η αρτηριακή μας πίεση. Ταυτόχρονα, μία βραστή ή ψητή πατάτα σε συνδυασμό με μία σαλάτα που περιέχει ελαιόλαδο, θα καρπωθούμε ακόμα περισσότερα οφέλη, χωρίς να αυξηθεί απότομα ο γλυκαιμικός δείκτης στο αίμα μας.

Λαχανίδα

Αυτό το πράσινο superfood είναι καλό να βρίσκεται στις σαλάτες μας, καθώς φροντίζει για την καλή υγεία των ματιών μας με δύο από τα φυτοχημικά συστατικά του, την λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη. Άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που πρέπει να καταναλώνετε συχνά είναι το σπανάκι, αλλά και το μαρούλι.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…