Οι καλύτερες και χειρότερες χώρες να ζήσει ένας νέος

Συντάκτης: Χρήστος Σιδηρόπουλος

Κακά τα ψέματα, οι εποχές πλέον έχουν αλλάξει και δεν είναι όπως παλιά. Τότε που τα πράγματα ήταν πιο αθώα, υπήρχε η ανεμελιά που διακατείχε τους ανθρώπους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο και σε γενικές γραμμές η ζωή δεν είχε τις δυσκολίες που εμφανίζει στις μέρες μας. Οι διαφορές είναι εμφανείς σε πολλούς τομείς και κυρίως στη διαβίωση και στην επιβίωση των ανθρώπων καθώς με την μάστιγα της εποχής, την οικονομική κρίση, έχουν έρθει τα πάνω κάτω.

Οι δουλειές όλο και λιγοστεύουν, οι τιμές πολλών προϊόντων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, η υγεία των πολιτών πάει από το κακό στο χειρότερο και το κυριότερο όλων είναι ότι βλέπεις συνεχώς πρόσωπα σκυθρωπά, χωρίς όρεξη για το παραμικρό, χωρίς ένα χαμόγελο να σου δείξει ότι υπάρχει έστω και μια ελπίδα να αλλάξει αυτή η αρρωστημένη κατάσταση.  Είναι δυστυχώς μια θλιβερή πραγματικότητα, αλλά δεν παύει να είναι πραγματικότητα.

Η Ελλάδα δεν είναι πια θελκτική για τους Έλληνες. Τα ποσοστά ανεργίας που εκτοξεύονται, οι συνεχείς μειώσεις μισθών, το ευρύτερο δυσοίωνο περιβάλλον και, βεβαίως, το γεγονός πως οι νεώτερες γενιές έχουν μεγαλώσει με το Internet και την ελεύθερη πληροφορία από το εξωτερικό και γνωρίζουν αρκετά καλά ποιες συνθήκες επικρατούν στον υπόλοιπο κόσμο, κάνουν πολλούς, κυρίως νέους, να σκέφτονται σοβαρά τη μετανάστευση. Το να φύγει βέβαια κανείς από την πατρίδα του και να ζήσει αλλού δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα εγγυημένα.

Αν, ωστόσο, είστε από εκείνους που έχουν ξεκινήσει να σκέφτονται ότι το μέλλον τους ίσως να βρίσκεται εκτός ελληνικών συνόρων, καλό είναι να χτίζετε σιγά σιγά μια λίστα πιθανών προορισμών καθώς υπάρχουν πολλές χώρες που προσφέρουν τρομερή ποιότητα ζωής αλλά υπάρχουν επίσης και κάποιες που είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Μεταξύ των κριτηρίων ανάμεσα στις καλύτερες και τις χειρότερες χώρες για να ζήσει ένας νέος είναι το εισόδημα, η περιουσία, η συμμετοχή στις πολιτικές αποφάσεις, η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική συνοχή, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ακόμα και η γενικότερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Οι καλύτερες χώρες

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η καλύτερη χώρα στον κόσμο να ζει κανείς πετυχαίνει κορυφαίες επιδόσεις στην ποιότητα του περιβάλλοντος, τις υπηρεσίες υγείας, την κατοικία, την ασφάλεια, την εργασία, το εισόδημα, την εκπαίδευση (ανώτατη και τεχνική) και τη γενικότερη ευημερία.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η δεύτερη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο πετυχαίνει τον καλύτερο μέσο όρο στις περισσότερες κατηγορίες.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο στην ποιότητα του περιβάλλοντος και στους υπόλοιπους τομείς κοινωνικής προστασίας και εργασίας.

ΔΑΝΙΑ

Οι Δανοί έχουν την καλύτερη ισορροπία ζωής-εργασίας και είναι πρώτοι στον κόσμο στον τρόπο που αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις.

ΚΑΝΑΔΑΣ

Άλλη μια χώρα στην οποία όλοι οι δείκτες βρίσκονται σημαντικά πάνω από το μέσο όρο. Χαμηλή ανεργία, υψηλό εισόδημα, προσωπική ασφάλεια, κοινωνικές παροχές.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Οι Ελβετοί είναι πολύ ευχαριστημένοι από τη ζωή τους και αυτό φαίνεται από τον υψηλό  υποκειμενικό δείκτη ευημερίας – το πώς, δηλαδή, οι ίδιοι οι πολίτες κρίνουν την ποιότητα ζωής τους. Εξαιρετικές επιδόσεις, επίσης, στην εργασία και το εισόδημα.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Οι Αμερικανοί απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες, μάλιστα έχουν τις κορυφαίες θέσεις στην ποιότητα κατοικίας, το εισόδημα και τον πλούτο.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Η όγδοη καλύτερη χώρα δείχνει τον δρόμο στην ποιότητα εκπαίδευσης και την εξειδίκευση. Επιπλέον, όπως όλες οι σκανδιναβικές χώρες, έχει εξαιρετική ποιότητα ζωής και κοινωνικές παροχές.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Οι κάτοικοι εδώ απολαμβάνουν τη ζωή τους. Γι’ αυτό και έχουν υψηλό σκορ στην ισορροπία ζωής-εργασίας. Έχουν ποιοτική στέγη και εξαιρετική περίθαλψη.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Έχει από τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας του κόσμου και εξαιρετική κοινωνική συνοχή.

Οι χειρότερες χώρες

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, η Τζαμάικα, η Ισπανία, η Βραζιλία αλλά δυστυχώς και η χώρα μας θεωρούνται μερικές από τις πιο δύσκολες χώρες για να ζήσει κανείς. Η ανεργία και ο πληθωρισμός ήταν μερικοί από τους παράγοντες που ελήφθησαν υπόψιν.

Φυσικά σε περίοπτη θέση βρίσκονται χώρες όπως η Αγκόλα, το Σουδάν, η Υεμένη, η Συρία και χώρες της Αφρικής, όπως Τσαντ, Μπουρούντι, Κονγκό, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι συνθήκες είναι αποτρεπτικές κυρίως λόγω των πολέμων που επικρατούν σε πολλές εξ’ αυτών αλλά και της μηδαμινής οικονομίας και προστασίας των ανθρώπων.

Συντάκτης: Χρήστος Σιδηρόπουλος,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.