Οι δυσκολίες της εποχής

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Η εποχή που ζούμε μπορεί να χαρακτηριστεί με πολλές και διαφορετικές έννοιες. Σε κάποιους  φαίνεται δύσκολη και σε άλλους μάλλον εύκολη, καθώς πολλά πράγματα είναι περισσότερο προσιτά από ότι παλιά. Κάποιοι μπορεί να τη θεωρούν εύκολη, για άλλους όμως μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη. Πώς επηρεάζει αυτή η εποχή, όμως, τον συναισθηματικό τομέα, τις σχέσεις και τους ανθρώπους της;

Όσον αφορά το συναισθηματικό τομέα, λοιπόν, έχουν δημιουργηθεί διάφορα θέματα που έχουν διχάσει τους ανθρώπους. Καταρχάς, έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων όσον αφορά αυτό το κομμάτι. Τείνουν να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο με τον οποίο θα εντυπωσιάσουν άμεσα και προσωρινά το ταίρι τους, ξεχνώντας ότι αυτό δεν αποτελεί την πραγματική ουσία. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα υλικά πράγματα και όχι στα πραγματικά συναισθήματα που νιώθει κάποιος. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται πιο δύσκολο να εξωτερικεύσει κανείς αυτά που αισθάνεται, αφού όταν πιστεύει ότι δεν θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία, αδυνατεί να βρει έναν άλλο καλό λόγο για να το κάνει. Έτσι, σιγά σιγά  χάνεται η ξεχωριστή ομορφιά του να εκφράζεις τα συναισθήματά σου και αυτά να εκτιμώνται.

Έπειτα, είναι η ιδιοτέλεια που υπάρχει και βασανίζει τόσες και τόσες σχέσεις. Όλοι έμαθαν να ενεργούν για τον εαυτό τους και ξεχνάνε ότι δίπλα τους έχουν ένα άτομο που τους νοιάζεται και οφείλουν να το νοιάζονται. Και χρησιμοποιώντας τη λέξη «οφείλουν», δεν εννοείται η υποχρέωση, αλλά η θέληση που είναι καλό να υπάρχει. Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει μία οποιαδήποτε σχέση που δεν περιέχει αμοιβαία στοιχεία. Ο εγωισμός και η έλλειψη κατανόησης που επικρατούν πλέον, τις μετατρέπουν σε δύσβατους δρόμους.

Χαρακτηριστικό της εποχής αποτελεί και η αδιαφορία για τα ουσιώδη και σημαντικά. Έχουμε δώσει τόση σημασία στα επείγοντα που έχουμε ξεχάσει τι ακριβώς είναι αυτό που θέλουμε. Σπαταλάμε όλη μας την ενέργεια σε ανούσια πράγματα, μεγαλοποιούμε προβλήματα στο μυαλό μας και δυσχεραίνουμε περισσότερο καταστάσεις, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να είμαστε φορτισμένοι, κουρασμένοι και, ενίοτε, στεναχωρημένοι.

Θα βοηθούσε ιδιαίτερα αν βάζαμε σωστές προτεραιότητες, βασισμένες στις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες μας, αντί για παροδικά καπρίτσια. Θα ήταν πολύ ωφέλιμο για εμάς, αν δίναμε περισσότερη από την ενέργειά μας και τον χρόνο μας για να ικανοποιούμε και τις επιθυμίες του ανθρώπου μας. Έτσι θα ήταν δύο άνθρωποι ευτυχισμένοι, τόσο εκείνοι όσο και εσείς. Και, τέλος, θα είχε εξαιρετικά αποτελέσματα αν αφήνατε τον εαυτό σας να εκφράζεται συχνότερα. Μια μικρή δοκιμή ίσως σας πείσει!

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…