Οι διαφορές του κοινού κρυολογήματος από την γρίπη

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Influence:

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν το κοινό κρυολόγημα το οποίο  είναι μια ήπια λοίμωξη, με τη γρίπη.  Πρόκειται όμως για διαφορετικούς ιούς. Το να διαχωρίσει κανείς τα συμπτώματα του κρυολογήματος από εκείνα της γρίπης μερικές φορές να είναι δύσκολο. Ας τα αναλύσουμε.

Τι είναι το κοινό κρυολόγημα:

Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται  από 200 διαφορετικούς ιούς, οι οποίοι μεταλλάσσονται ελαφρώς κάθε χρόνο. Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται με τα σταγονίδια υγρού που παράγονται όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Τα  συμπτώματα είναι συνάχι, φτέρνισμα, πονόλαιμός, ενώ θα βήχετε, δίχως όμως να έχετε φλέγματα (μη παραγωγικός βήχας). Αν είστε κρυολογημένοι, πιθανώς θα αισθάνεστε ότι μπορείτε να εργάζεσθε και δεν χρειάζεται να παραμείνετε στο κρεβάτι. Η κύρια διαφορά του απλού κρυολογήματος είναι η απουσία υψηλού πυρετού (θερμοκρασία  χαμηλότερη από 38 βαθμούς Κελσίου). Σε 3 έως 4 μέρες, ή μια εβδομάδα το πολύ, τα συμπτώματά σας θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Τι είναι γρίπη:

Υπάρχουν δύο κύριοι ιοί που προκαλούν γρίπη, ο ιός της γρίπης Α και ο Β. Με το πέρασμα των χρόνων, οι ιοί μεταλλάσσονται ελαφρώς και έτσι παρασκευάζεται κάθε χρόνο διαφορετικό εμβόλιο γρίπης. Είναι  μια λοίμωξη της μύτης, του λάρυγγα, των βρόγχων και των πνευμόνων. Και αυτή μεταδίδεται με το βήχα και το φτέρνισμα. Είναι τελείως διαφορετική. Συνήθως εισβάλλει ξαφνικά. Ο πυρετός, τα ρίγη, ο πονοκέφαλος και η έντονη κόπωση εμφανίζονται απότομα και σχεδόν ταυτοχρόνως. Ο πυρετός συχνά είναι υψηλός – πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου – και συνήθως διαρκεί έως τρεις ημέρες. Είναι επίσης πολύ πιθανό να αισθάνεστε πόνους στους μυς, κυρίως της πλάτης, των χεριών και των ποδιών, καθώς και να αισθάνεστε εξαντλημένοι, με συνέπεια να μην μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Η κούραση ενδέχεται να επιμείνει για αρκετό καιρό έπειτα από την ανάρρωση από τα αρχικά συμπτώματα. Η ασθένεια από απλή γρίπη διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες.  Επιπλοκές όπως η πνευμονία μπορεί να συμβούν σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να τα θυμάστε:

Ο χρόνος επώασης, δηλαδή ο  χρόνος που μεσολαβεί από την είσοδο του ιού στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων τόσο της γρίπης όσο και του κοινού κρυολογήματος είναι 1-3 ημέρες. Ο ασθενής μπορεί να κολλήσει κάποιον άλλο  3 με 7 ημέρες μετά την εμφάνιση των δικών του συμπτωμάτων.
Μπορούν  να προληφθούν μόνο με την τήρηση κανόνων υγιεινής, πχ καθαρά χέρια, αποφυγή βήχα ή φτερνίσματος χωρίς χαρτομάντιλο, κ.α. Εμβόλιο για το κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχει. Αντίθετα για τη γρίπη υπάρχει εμβόλιο το οποίο είναι αποτελεσματικό στο 75% των περιπτώσεων.

Τις περισσότερες φορές και η γρίπη και το κρυολόγημα περνούν χωρίς να χρειασθεί κάποια ιδιαίτερη αγωγή. Άλλες φορές απαιτείται κάποια ανακουφιστική θεραπεία για να αμβλύνουμε τα συμπτώματα, πχ  αντιβηχικά για το βήχα, αντιπυρετικά για τον πυρετό, αποσυμφορητικά της μύτης για το μπούκωμα και το τρέξιμο της μύτης, παυσίπονα για τον πονοκέφαλο και τους πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς.  Η ξεκούραση, το ελαφρύ φαγητό και τα ζεστά πχ χαμομήλι, γάλα κ.α. τις περισσότερες φορές αρκούν για να ανακουφισθεί το άτομο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά αντενδείκνυται η χορήγηση ασπιρίνης ως αντιπυρετικού, αλλά συνιστάται η παρακεταμόλη.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στις δύο αυτές περιπτώσεις, γιατί  χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς.

Μπορείτε  να καλέσετε το γιατρό σας:

-Εάν έχετε κρυολόγημα που διαρκεί περισσότερο από 10 μέρες

-Εάν έχετε πόνο στο αυτί ή εάν τρέχει υγρό από το αυτί

-Σε περίπτωση που έχετε σοβαρό πόνο στο πρόσωπο ή στο μέτωπό σας

-Σε περίπτωση που έχετε ψηλό πυρετό (ψηλότερο από 39 βαθμούς Κελσίου)

-Δυσκολία στην αναπνοή

-Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει μια βραχνάδα, μια φαρυγγίτιδα ή βήχας που δεν φεύγουν

-Εάν έχετε δύσπνοια.

Σε  γενικές γραμμές, τα άτομα με γρίπη αρρωσταίνουν πιο ξαφνικά, φαίνονται πολύ πιο άρρωστα και αισθάνονται πολύ μεγαλύτερη εξασθένηση από εκείνα με ένα κοινό κρυολόγημα. Έχουν υψηλότερο πυρετό, πόνους στο σώμα, κόπωση και ξηρό βήχα. Από την άλλη, η καταρροή ή η βουλωμένη μύτη είναι τα πιο συχνά συμπτώματα στο κοινό κρυολόγημα. Περαστικά να είναι!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr