Οι αναγνώστες για την ανάγνωση…

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Influence:

Αν κανείς επισκεφθεί τα Μέσα μαζικής μεταφοράς της Αγγλίας, θα μπορέσει να απολαύσει δωρεάν την εμπειρία της ανάγνωσης. Σε κάθε σταθμό του μετρό, αλλά και σε stands σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, οι επισκέπτες προμηθεύονται εφημερίδες και περιοδικά άνευ κόστους, για έναν σκοπό: για να διαβάσουν στα ΜΜΜ, μέσα στα οποία μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, περνούν ώρες ολόκληρες.

Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έφερε τις συνήθειες του εξωτερικού και στη χώρα μας. Ο δωρεάν Τύπος μπορεί να μην βρίσκεται στα καλύτερά του, όμως οι Έλληνες διαβάζουν βιβλία της επιλογής τους, τα οποία κουβαλούν παντού μαζί τους.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε σε μερικούς η συνήθεια της ανάγνωσης μέσα στο μετρό, στο λεωφορείο, στο τρένο. Ξύπνησε ο ρεπόρτερ μέσα τους, και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα «Τι διαβάζουν οι άνθρωποι στο μετρό και το λεωφορείο» στο facebook. Οι παρατηρητές αλλά και οι αναγνώστες, είναι όλοι επιβάτες. Οι επισκέπτες της σελίδας, παίρνουν ιδέες για το τι να διαβάσουν στην επόμενη μετακίνησή τους, ενημερώνουν τους φίλους της ανάγνωσης για τα δημοφιλή βιβλία και περιοδικά, η ζητούν μια δεύτερη γνώμη για κάποιο ανάγνωσμα που τους ενδιαφέρει.

Η κοινότητα αυτή θυμίζει φιλικές συναντήσεις, αφού εμπεριέχει ανταλλαγή απόψεων, ενημέρωση και ψυχαγωγία.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, οι φίλοι του βιβλίου θα αναζητήσουν σελίδες και ομάδες στα social media, οι οποίες ειδικεύονται στις πωλήσεις και ανταλλαγές εντύπων, πολλές φορές σπάνιων.

Αλλά και για όσους δεν έχουν ακόμα μυηθεί στις διαδικτυακές μεθόδους, έχουμε καλά νέα.

Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την επαρχία «ανθίζουν» τα τελευταία χρόνια χώροι που θυμίζουν έναν συνδυασμό βιβλιοθήκης, γραφικού καφέ και κέντρου τύπου.

Τα λεγόμενα καφέ-παλαιοβιβλιοπωλεία, που πολλές φορές λειτουργούν και ως αναγνωστήρια, έχουν αποκτήσει κοινό από όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Κοινό τους χαρακτηριστικό η αγάπη για το διάβασμα, την οποία κουβαλούν μαζί τους σε τρένα, πλατείες, παραλίες, υπηρεσίες, χειμώνα καλοκαίρι.

Μαζί με το αγαπημένο τους βιβλίο.

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr