Οδηγός υγείας: Ήρθε η ώρα να κόψεις το κάπνισμα!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η νικοτίνη είναι ένα από τα πιο εθιστικά, επιβλαβή και ευρέως διαθέσιμα νόμιμα ναρκωτικά στον κόσμο. Το κάπνισμα είναι μια κακή συνήθεια και άκρως ενοχλητική και επιβλαβής στους μη καπνιστές και ιδιαίτερα στα παιδιά που εκτίθενται σε αυτό παθητικά. Τα τσιγάρα είναι υπεύθυνα για περίπου 4,9 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Μάθε για παράδειγμα τι μπορείς να κάνεις μετά το φαγητό, κατά τη διάρκεια του καφέ και ενώ οδηγείς. Βάλε τέλος στη θανατηφόρα προέκταση του χεριού σου.

Τελειώνοντας ένα γεύμα. Σηκωθείτε από το τραπέζι αμέσως. Ξεπλύνετε το στόμα σας με στοματικό διάλυμα ή βουρτσίστε τα δόντια σας. Παράλληλα, μπορείτε να ξεκινήσετε μια ευχάριστη δραστηριότητα. Δοκιμάστε μια βόλτα ή ένα νέο χόμπι.

Πίνοντας καφέ. Αλλάξτε τον τρόπο που πίνατε μέχρι πρότινος τον καφέ σας: τον τόπο ή την κούπα, όλα όσα κάνατε όταν καπνίζατε. Επίσης, περιμένετε μέχρι να φτάσετε στη δουλειά για να πιείτε τον πρωινό καφέ σας.

Μιλώντας στο τηλέφωνο. Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο σε ένα διαφορετικό δωμάτιο, όταν είστε στο σπίτι. Κρατήστε το τηλέφωνό σας με το χέρι που καπνίζετε. Περπατήστε όπως μιλάτε ή καθίστε σε μία καρέκλα.

Μεταξύ των καθηκόντων. Αντί να καπνίσετε ένα τσιγάρο πριν προχωρήσετε στο επόμενο έργο σας, δοκιμάστε να κάνετε έναν περίπατο ή να διαβάσετε μία εφημερίδα ή ένα κεφάλαιο από ένα μυθιστόρημα που απολαμβάνετε.

Μετά από μία διαφωνία, απογοήτευση ή κάποιο αρνητικό γεγονός. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε θυμωμένοι ή αναστατωμένοι, περπατήστε με ζωηρό βηματισμό γύρω από ένα κτήριο.

Στο αυτοκίνητο. Αφαιρέστε το σταχτοδοχείο από το αυτοκίνητό σας ή γεμίστε το με ποτ πουρί ή με μικροσκοπικές λωρίδες χαρτιού στις οποίες έχετε καταγράψει τους λόγους που δεν θέλετε να καπνίζετε πια. Επιπλέον, μπορείτε να αλλάξετε τις συνήθειες στην οδήγησή σας. Ακολουθήστε μια νέα διαδρομή προς την εργασία, δοκιμάστε έναν διαφορετικό ραδιοφωνικό σταθμό και οδηγήστε με τα παράθυρα ανοιχτά ή κλειστά.

Βλέποντας ένα πακέτο τσιγάρα. Μερικές φορές βλέποντας ένα πακέτο τσιγάρα ή βλέποντας κάποιον να καπνίζει, ξυπνάει η επιθυμία σας για τσιγάρο. Μεριμνήστε εκ των προτέρων. Όταν η επιθυμία σας αυξηθεί, τραβήξτε από την τσέπη σας μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή μία μέντα.

Διαλείμματα εργασίας. Αποφύγετε τους χώρους καπνιζόντων κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Αναζητήστε συνεργάτες που δεν καπνίζουν και περάστε το διάλειμμά σας μαζί τους.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…