Οδηγός αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Η ουρολοίμωξη είναι μία από τις πιο συχνές παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ο οργανισμός μας τόσο στην ενήλικη ζωή, όσο και στην παιδική ηλικία. Ο πιο συχνός παράγοντας που ευθύνεται για την εμφάνιση ουρολοίμωξης, είναι το εντεροβακτήριο E.Coli, το οποίο αποτελεί φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου μας. Κάτω όμως υπό συγκεκριμένες συνθήκες (ανεπαρκής υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, αδύναμο ανοσοποιητικό κ.α.) μπορεί να προσβάλει το ουροποιητικό σύστημα προκαλώντας λοιμώξεις.

Είναι γεγονός, πως η συγκεκριμένη μόλυνση «αγαπάει τις γυναίκες», μιας και το 50% περίπου του γυναικείου πληθυσμού θα περάσει ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Φυσικά, πρόκειται για μία ιάσιμη ασθένεια η οποία καταπολεμάται πλήρως με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Πώς όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με φυσικό τρόπο την εκδήλωση αυτής της ενοχλητικής ασθένειας αλλά και να προστατευτούμε μακροχρόνια ώστε να μην ξαναμολυνθούμε; Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Οδηγός αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης

Υλικά από τη φύση…

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, τα κράνμπερις (ή κράνες) φαίνεται να μας προστατεύουν από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος χάρη στις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες. Τα συστατικά τους δρουν ως φυσικό αντισηπτικό, αποτρέποντας την προσκόλληση βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Μπορούμε να τα βρούμε σε σουπερμάρκετ, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή φαρμακεία σε διάφορες μορφές (φρέσκοι ή κατεψυγμένοι καρποί, χυμός, κάψουλες).

Επιπλεόν, ιδιαίτερα βοηθητικός είναι και ο χυμός λεμονιού, ο οποίος περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Η ουσία αυτή κάνει τα ούρα πιο όξινα, δημιουργώντας έτσι ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια.

Ακόμη, κάποια άλλα προϊόντα που βοηθούν πολύ στην ουρολοίμωξη είναι το ξινόγαλο και το πρόβειο γιαούρτι. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν γαλακτοβακίλους, βακτήρια πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό, καθώς αποτρέπουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων στον κόλπο.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…