Ο πόνος μας κάνει καλύτερους ανθρώπους!

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Ουκ ολίγες φορές με έχει προβληματίσει η ύπαρξη του πόνου στη ζωή. Γιατί να πονάμε τόσο πολύ, σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά; Πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να είμαι οργισμένη για τον πόνο που έχω δει συνάνθρωποί μου να βιώνουν και ανέκαθεν προσπαθούσα να βρω την αιτία. Δε διαπνεόμουν πότε ιδιαίτερα από θρησκευτική πίστη, οπότε δεν αισθανόμουν και την ανάγκη να κατηγορήσω κάτι εκεί ψηλά για την ύπαρξη της θλίψης.

Άρχισα λοιπόν να φέρνω στο μυαλό διάφορες στιγμές όπου είτε εγώ χρειάστηκα βοήθεια, είτε κάποιος δικός μου άνθρωπος. Ασυναίσθητα τότε, αισθάνθηκα πως βρήκα το λόγο που ίσως να επιτρέπει την ύπαρξη τόσο μεγάλου πόνου: και αυτός ήταν το γεγονός πως γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, πιο ευαίσθητοι, ερχόμαστε κοντά στους άλλους και προσπαθούμε να βρούμε μαζί λύση σε ένα πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί και τους δυσχεραίνει τη ζωή.

Οι άνθρωποι μέσα από τον πόνο ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλον, καλλιεργούμε το αίσθημα της αλληλεγγύης που είναι απαραίτητο για την ευδοκίμηση της κοινωνίας και οξύνουμε παράλληλα την ικανότητά μας στο να βγαίνουμε αλώβητοι και δυνατότεροι από τις δυσκολίες που υπάρχουν στη ζωή μας.

Ας θυμηθούμε πόσο παρηγορούσαμε ο ένας τον άλλον στο σχολείο όταν κάποιος συμμαθητής αισθανόταν στεναχώρια επειδή απέτυχε  σε ένα διαγώνισμα ή την ενθάρρυνση που δεχόμασταν και εμείς από τους άλλους στις δικές μας σχολικές αποτυχίες. Αυτή η έμφυτη διάθεση που έχουμε για βοήθεια είναι εγγενής στην ανθρώπινη φύση και συνέβαλε στην εξελικτική μας πορεία, όταν προσπαθήσαμε να χτίσουμε πολιτισμό και να συνεργαστούμε με άλλα άτομα. Αυτό το ένστικτο της συμπόνιας υπάρχει και συναντάται και στο ζωικό βασίλειο με αξιοθαύμαστο τρόπο. Αγέλες και ομάδες ζώων διαπνέονται από αίσθημα αδικίας όταν κάποιος στερείται ή θέλουν να βοηθούν ένα ζώο που απειλείται η ζωή του.

Ο πόνος δεν είναι τιμωρία, δεν υπάρχει για μη μας αφήνει να χαρούμε τη μοναδική ζωή μας αλλά για να μας κάνει καλύτερα άτομα με διάθεση βοήθειας στο συνάνθρωπο. Βοηθώντας ο ένας τον άλλον στη δύσκολη στιγμή, βοηθάμε και την ίδια την κοινωνία να γίνει περισσότερο ανθρώπινη και δίκαιη.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…