Ο πλήρης κήπος σε τρία βήματα

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Δημιουργείστε έναν παραδεισένιο κήπο όπου θα μπορείτε να απολαμβάνετε όλη την ημέρα. Ο κήπος θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το σπίτι σας. Καθώς με την κατάλληλη διακόσμηση και τοποθέτηση επίπλων στον χώρο αυτό, τα γεύματα ακόμα και οι ώρες χαλάρωσης θα ήταν απόλαυση για σας, αλλά και για την οικογένειά σας.

Οι πόροι που θα μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε από τον κήπο σας, είναι ικανοποιητικοί και θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή σας. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τον ελεύθερο χρόνο σας για να καλλιεργήσετε με την οικογένειά σας λαχανικά και  φρούτα.

Δείτε τι μπορείτε να βάλετε

Αρωματικά φυτά: ο βασιλικός, η ρόκα, ο μαϊντανός, ο άνηθος είναι φυτά που σπέρνονται όλο τον χρόνο. Ο καρπός τους αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Λαχανικά και φρούτα: ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες, πεπόνια κ.λπ. θα τα προμηθευτείτε από φυτώρια μικρά και έτοιμα για μεταφύτευση. Όπως και για τα χειμερινά λαχανικά.

Μην ξεχνάτε: συχνό πότισμα και λίπανση με ακίνδυνο φυτοφάρμακο. Αποφεύγοντας έτσι τις ασθένειες των φυτών αλλά και την μικρή παραγωγή.

Πώς να επιπλώσετε τον κήπο σας

Υπάρχουν διάφορες λύσεις για την επίπλωση του κήπου σας. Πέρα από το να είναι χρηστικός με τις καλλιέργειές σας, πάνω από όλα θα πρέπει να μπορείτε να απολαμβάνετε τις ώρες χαλάρωσης που περνάτε με τους δικούς σας. Τα αναπαυτικά, καλόγουστα έπιπλα είναι το στοιχείο που κάνει τη διαφορά. Υπάρχουν διαφόρων ειδών για να επιλέξετε με βάση το υλικό τους και καθένα έχει διαφορετικά υπέρ και κατά. Δείτε και αποφασίζετε…

Πλαστικά έπιπλα: οικονομικά, αλλά ίσως «κακόγουστα» οπτικά. Ικανοποιητικά ως μια πρόχειρη λύση.

Μεταλλικά έπιπλα: ανθεκτικά, αλλά δύσκολα όσον αφορά την αποθήκευσή τους.

Ξύλο: η προτίμηση των αρχιτεκτόνων κήπων (κυρίως σουηδικό εμποτισμένο, τικ, λουστραρισμένη οξιά κ.λπ.).

Ψάθα, μπαμπού, ρατάν: άνετα μεν, αλλά ανθεκτικά όχι ιδιαίτερα.

Όσον αφορά την συντήρηση των επίπλων ξύλου καλής ποιότητας, μπορείτε μία φορά τον χρόνο να τα περνάτε με ειδικό βερνίκι  αδιαβροχοποίησης και αντιμηκυτιακό λάδι. Με αυτόν τον τρόπο θα επαναφέρετε το χρώμα των επίπλων, αλλά και θα μεγαλώσετε τον χρόνο ζωής τους.

Προσοχή: Οι πέργκολες που θα επιλέξετε  να είναι κατασκευασμένες από ανθεκτική εμποτισμένη ξυλεία για να μην διαβρωθούν και να μην χρειαστούν καμία συντήρηση. Αποφύγετε τις κλασσικές σιδερένιες, καθώς το σίδερο ζεσταίνεται το καλοκαίρι και καταστρέφει το φυτό.

Μπάρμπεκιου στην αυλή σας

Αν επιθυμείτε να χτίσετε μπάρμπεκιου στην αυλή σας μην ξεχνάτε πως η κατάλληλη θέση είναι κοντά στην κουζίνα σας. Μην το τοποθετήσετε στον βορρά γιατί θα σας φάει η κάπνα και η μυρωδιά κατά τη χρήση του. Αν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο να χτίσετε, μπορείτε να αγοράσετε ένα οικονομικό μπάρμπεκιου.

Προσοχή: κοντά στην ψησταριά  να έχετε κάποιο λάστιχο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο κήπος μπορεί να σας προσφέρει με κατάλληλη φροντίδα και περιποίηση, ομορφιά και μαγεία με τα χρώματα του, αλλά και υγιεινή διατροφή για την οικογένειά σας. Εκμεταλλευτείτε τον!

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr