Ο μύθος για τις θερμίδες

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Influence:

Ο μύθος για τις θερμίδες

Αν έχετε μπει στη διαδικασία απώλειας βάρους μετά τις διακοπές, προσέξτε τα λάθη που γίνονται συχνά και σας οδηγούν σε μηδαμινά αποτελέσματα και τελικά σε απογοήτευση. Ένα από αυτά είναι και ο μύθος των μειωμένων θερμίδων. Πολλές δίαιτες εστιάζουν στη μέτρηση θερμίδων καθημερινά ώστε να λαμβάνεται μια συγκεκριμένη ποσότητα. Και ενώ την τηρείς ευλαβικά, βλέπεις ότι δεν έχεις την επιθυμητή απώλεια βάρους. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Θερμίδες και λίπος-Ποιά η σχέση;

Αυτό οφείλεται σε ένα μύθο που έχει επικρατήσει και τον οποίο πιστεύουν πολοί άνθρωποι ότι οι θερμίδες είναι υπέυθυνες για το λίπος  που δημιουργείται στον οργανισμό μας. Νομίζουν ότι για να χάσουν βάρος πρέπει να προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες. Ένα από τα πορίσματα της σύγχρονης διαιτολογικής βιοχημείας είναι ότι όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες για το ανθρώπινο σώμα. Έτσι, αν το ποσοστό λίπους στο σώμα σας είναι πολύ υψηλό, αυτό δεν οφείλεται στο ότι προσλαμβάνετε πολλές θερμίδες από υδατάνθρακες ή πρωτεϊνες. Έχετε πολύ σωματικό λίπος, κυρίως γιατί τρώτε πολύ λίπος. Δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό των θερμίδων που προσλαμβάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας προέρχεται από λιπαρά.

Κατανοώντας το σφάλμα του μύθου

Πριν από μερικά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι όλες οι θερμίδες είναι ίδιες, ανεξαρτήτως του αν προέρχονται από κοτόπουλο, μοσχάρι, θαλασσινά, μακαρόνια ή πατάτες. Αυτό είαι μεγάλο λάθος. Το σώμα δεν μετατρέπει εύκολα την ενέργεια από υδατάνθρακες ή πρωτεϊνες σε αποθηκευμένο λίπος. Προτιμά να χρησιμοποιεί την ενέργεια από υδατάνθρακες για να δίνει ενέργεια στον εγκέφαλο και τα μυικά κύτταρα και τις θερμίδες από λίπος για διατήρηση ή και αύξηση του κυτταρικού του ιστού. Όταν ακολουθούμε μια δίαιτα που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στη μείωση των θερμίδων, χωρίς την ελάττωση των προσλαμβανόμενων λιπαρών, είναι 100% βέβαιο ότι θα αποτύχουμε στο στόχο μας να χάσουμε λίπος. Είναι λάθος λοιπόν να μην τρώμε όλη μέρα για να απολαύσουμε το βράδυ 3-4 κομμάτια πίτσα.

Και τι μπορούμε να κάνουμε;

Όταν δεν λαμβάνουμε τις απαραίτητες θερμίδες ανα γεύμα, έχουμε πτώση της ταχύτητας του μεταβολισμού μας, λόγω της στέρησης θρεπτικών συστατικών, στην οποία ο οργανισμός μας αντιδρά με μείωση των απαιτήσεών του για ενέργεια. Οι βραδυνές λιπαρές θερμίδες είναι έτοιμες για αποθήκευση στον υποδόριο ιστό μας (λιποαποθήκες). Ο ισορροπημένος τρόπος διατροφής είναι επομένως η λύση στο πρόβλημα και όχι οι υποθερμιδικές δίαιτες.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.