Ο κόσμος των Startup

Συντάκτης: Άννα Μοραγλή

Πολλοί νέοι θα ακούσουν για startup εταιρίες και νεανική επιχειρηματικότητα, αλλά λίγοι θα καταλάβουν και θα ενθουσιαστούν. Startup  σημαίνει – εκτός από το προφανές: νεοφυής επιχείρηση – ρίσκο, καινοτομία, φαντασία, δημιουργικότητα, σκληρή δουλειά και πολλά ακόμα.

Λένε πως όσο πιο νέος είσαι, τόσο καλύτερα για να ασχοληθείς με την επιχειρηματικότητα. Έχεις την όρεξη για δουλειά και η δημιουργικότητά σου,καθώς και οι ιδέες σου  είναι αφιλτράριστες, γιατί ακόμα δεν έχεις εργασιακές εμπειρίες, δεν έχεις ευθύνες να σε πιέζουν – δεν έχεις βολευτεί! Ανυπομονείς να ζήσεις την επόμενη “περιπέτεια” που θα σε κάνει λίγο πιο σοφό, λίγο πιο έμπειρο και τελικά θα σε μετατρέψει σε επαγγελματία .

Μια νεοφυής επιχείρηση εκτός από μια καλή ιδέα απαιτεί και πολύ δουλειά και χρόνο!  Έχεις αναρωτηθεί πως θα ήταν η καθημερινότητά σου, αν δούλευες σε μια startup; Τι χρειάζεται για να πετύχει η ιδέα σου; Μπορούν όλοι να γίνουν επιχειρηματίες; Κάθε ιδέα μπορεί να μετατραπεί σε επιχείρηση;

Είναι ερωτήσεις που απασχολούν πολλούς νέους όταν έρχεται στη συζήτηση η προοπτική του “να κάνω τη δική μου επιχείρηση”.

Αυτές τις απαντήσεις και ακόμα περισσότερες έρχεται να δώσει το ThinkBiz , ο 1ος φοιτητικός σύλλογος επιχειρηματικότητας με το projectShadow an Entrepreneur”.

Πώς θα σου φαινόταν να μπορούσες να γίνεις η σκιά ενός επιχειρηματία για μια ημέρα;

Σε συνεργασία με το μοναδικό καλοκαιρινό σχολείο επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, μαθητές Λυκείου με συνοδεία μελών του ThinkBiz, με το πρόγραμμα “Shadow an Entrepreneur“ επισκέπτονται κορυφαίες startup από διαφορετικούς τομείς. Έρχονται σε επαφή με τον ιδρυτή και τα μέλη της, ώστε να ζήσουν βιωματικά την καθημερινότητα, τις δυσκολίες και τα εμπόδια ενός τέτοιου εγχειρήματος . Στο τέλος κάθε επίσκεψης πραγματοποιείται ένα διαδραστικό workshop, στο οποίο οι μαθητές δουλεύουν σε ένα πραγματικό case. 

Θα σας μεταφέρω την εικόνα αυτής της εμπειρίας που βίωσα η ίδια προσωπικά συμμετέχοντας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα…

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου  παραλάβαμε τους μαθητές – πιθανούς μελλοντικούς επιχειρηματίες και αφού τους χωρίσαμε σε ομάδες των 8-10 ατόμων αναχωρήσαμε για τον τελικό μας προορισμό. Έτσι λοιπόν, γίναμε για λίγες ώρες σκιές των  E-satisfaction , Funk Martini, Forky, 100mentors, GrowthRocks και Blueground και ζήσαμε μια ξενάγηση, διαφορετική από όλες τις άλλες.

Το πρόγραμμα ξενάγησης ήταν κοινό για όλες τις εταιρίες, όμως κάθε εταιρία είχε να προσφέρει κάτι μοναδικό και διαφορετικό σε κάθε ομάδα, γιατί είναι διαφορετική η φιλοσοφία της.

Η συνομιλία με τον ιδρυτή μιας startup, αναμφίβολα εμπνέει, δίνει κίνητρα, καθώς και μια άλλη οπτική για τα πράγματα! Παράλληλα, σου δίνει την ευκαιρία να δεις συνολικά τις λειτουργίες μιας επιχείρησης, καθώς και το πως ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει προβλήματα και απαιτήσεις – ερωτήσεις των πελατών. Συνοψίζοντας το “Shadow an Entrepreneur” ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία, τόσο για εμάς που είχαμε το ρόλο του συντονιστή, αλλά και για τους ίδιους τους μαθητές. Αυτές οι επισκέψεις ήταν ίσως ο καλύτερος τρόπος για να έρθουν νέα παιδιά  σε επαφή με πραγματικές καταστάσεις της μελλοντικής επαγγελματικής τους ζωής,

Τελικά είναι δύσκολη η καθημερινότητα σε μια startup; Δεν θα σου δώσω έτοιμες απαντήσεις, θα σε προτρέψω όμως να μπεις και να γνωρίσεις τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, μέσα από διαδραστικά σεμινάρια ή άλλες δράσεις, γιατί η αλήθεια είναι ότι όσο πιο νέος είσαι, τόσα περισσότερα έχει να σου προσφέρει και να σου μάθει! Σε μπέρδεψα;

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Καμία δουλειά δεν είναι τέλεια – καμία δουλειά δεν είναι εύκολη!  Startup = δυνατή ιδέα = σκληρή δουλειά = δεμένη ομάδα.  Όταν αποφασίζεις να ασχοληθείς με την επιχειρηματικότητα και τον κόσμο των startup ένα νέο ταξίδι ξεκινάει και το σίγουρο είναι ότι αξίζει να το ζήσεις. Όποια κι αν είναι η κατάληξη, θα είσαι κερδισμένος γιατί θα έχεις ζήσει την εμπειρία που μπορεί να μετουσιωθεί σε γνώση.. 

Συντάκτης: Άννα Μοραγλή,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.