Ο Κήπος βλέπει: Μία έκθεση σύγχρονης τέχνης στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής αποτελούσε ανέκαθεν μία όαση στο πολύβουο κέντρο της πόλης και ένα χώρο που φιλοξενούσε και συνεχίζει να φιλοξενεί κάποιες από τις πιο ωραίες εκδηλώσεις. Ένα προστατευμένο και φυλασσόμενο καταφύγιο ιδιαίτερους φυσικού κάλλους, που υποδέχεται κάθε χρόνο πλήθος κόσμου και προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ανεπανάληπτων εμπειριών.

Στις 6 Ιουλίου εγκαινιάζεται η έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο Ο Κήπος βλέπει (τίτλος δάνειο από τη μία εκ των τριών ενοτήτων της συλλογής Τρία Ποιήματα με σημαία ευκαιρίας του Οδυσσέα Ελύτη) που θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση που αποτελείται από εγκαταστάσεις, γλυπτά, κείμενα-γλυπτά, βιντεοεγκαταστάσεις και ηχητικά έργα, φιλοξενείται σε 90 σημεία του Κήπου, αλλά και στην Υπηρεσιακή Αυλή, το στεγασμένο χώρο που βρίσκεται κάτω από την επιφάνειά του και χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο βιομηχανικό στυλ. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Διευθύντρια του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών του ΜΜΑ, Άννα Καφέτση.

26 διεθνώς αναγνωρισμένοι αλλά και νεότεροι καλλιτέχνες έχουν προσφέρει έργα τους στην έκθεση, τα οποία θα παρουσιάζονται τη μέρα, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου και έως αργά τη νύχτα, σε διάφορες γωνιές του Κήπου δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επισκέπτες να τις εξερευνήσουν.

Αρχική ιδέα της έκθεσης αποτέλεσε ο ίδιος ο Κήπος, ως ένα φυσικό περιβάλλον αποκομμένο και κρυμμένο από τη φυσική του συνέχεια στον υπόλοιπο δημόσιο χώρο. Η έκθεση αναζητά τη σύνδεση του Κήπου με τον κοινωνικό χώρο και την πόλη. Τα φυσικά του όρια καταργούνται, ο Κήπος συνδέεται με το δημόσιο χώρο και μεταμορφώνεται σε τόπο εικόνων. Κεντρική ιδέα της έκθεσης και συνδετικός ιστός όλων των έργων της είναι η άγρα φωτός, μία αναζήτηση μέσα από την οποία ο επισκέπτης θα βιώσει διαφορετικά τον περίπατό του στον Κήπο του Μεγάρου.

Καθώς τα έργα συνομιλούν με το φυσικό περιβάλλον του Κήπου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία αναζήτησης που εκτείνεται σε πραγματικό και φανταστικό επίπεδο.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Zbyněk Baladrán, Matthew Barney, Ναταλί Γιαξή, Jorge Galindo & Santiago Sierra, Douglas Gordon, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Amar Kanwar, William Kentridge, Φάνος Κυριάκου, Ανδρέας Λόλης, Τζένη Μαρκέτου, Κώστας Μπασάνος, Shirin Neshat, Tim Noble και Sue Webster, Ελένη Πανουκλιά, Νίκος Παπαδόπουλος, Ρένα Παπασπύρου, Ράνια Μπέλλου, Pipilotti Rist, Δανάη Στράτου, Μαρία Τζανάκου, Μαρία Τσάγκαρη, Nari Ward, Maaria Wirkkala

Ο Κήπος βλέπει

Επιμέλεια: Άννα Καφέτση

Χώρος: Κήπος του Μεγάρου και Υπηρεσιακή Αυλή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Εγκαίνια: 6 Ιουλίου 2017, 20.30

Διάρκεια έκθεσης: 7 Ιουλίου με 17 Σεπτεμβρίου 2017-07-06

Ώρες λειτουργίας: 12:00-24:00

Είσοδος ελεύθερη

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…