Ο αυθεντικός εαυτός και η χαρά!

Συντάκτης: Μιχάλης Καρπαθίου, Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Influence:

Η ανθρώπινη σκέψη, όπως πολλοί γνωρίζουμε, είναι κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη από διάφορους παράγοντες. Οι πιο εμφανείς είναι η θρησκεία, η διαπαιδαγώγηση, η τηλεόραση, τα διάφορα κοινωνικοπολιτικά πρόσωπα και οι αξίες που πρεσβεύουν και όλα αυτά, τα οποία έχουμε μάθει να κυνηγάμε, διότι μέσα από αυτά θεωρούμε ότι θα βρούμε την εσωτερική μας πληρότητα και την ελευθερία. Εκπαιδευτήκαμε, όπως και τα ζώα, με το φόβο της τιμωρίας και το φόβο της ανταμοιβής, όπως και μέσα από τον μιμητισμό.

Μέσα από αυτή την εκπαίδευση γινόμαστε κάτι που δεν είμαστε πραγματικά, χάνουμε τον αυθεντικό μας εαυτό, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε τα θέλω που πρεσβεύει το σύστημα. Το σύστημα σε θέλει υπό τον έλεγχό του και αυτό το καταφέρνει μέσα από τον φόβο για πόνο, και τον φόβο του θανάτου. Ένα νεογέννητο παιδί είναι αρμονικά συνδεδεμένο με τη φύση και είναι ένα ελεύθερης ροής ενέργειας άτομο. Ως ενέργεια, εννοούμε τη δύναμη της ζωής που μας οδηγεί από τη σύλληψη στο θάνατο και η οποία πηγάζει από ένα πολύ μυστηριακό πεδίο μέσα μας και περιβάλλει τα πάντα.

Στην Κίνα, αυτή η ενέργεια ονομάζεται «τσι», στην Ινδία «πράνα», στην Ιαπωνία «κι» και στην αρχαία Ελλάδα τη συναντάμε ως «έρως» ή «αιθέρα». Ο Μέσμερ την ονόμασε «ζωτικό μαγνητισμό», ο Φρόιντ «λίμπιντο» και ο Ράιχ «οργόνη». Η ενέργεια αυτή δεν αποτελεί μία μεταφυσική υπόθεση. Από το 1960 άρχισε ένας νέος κλάδος έρευνας, ο οποίος μελετούσε την βιοηλεκτρική ενέργεια. Σύντομα έγινε κοινώς αποδεκτό ότι το σώμα μας είναι ένα βιοηλεκτρικό πεδίο και αυτό το πεδίο επηρεάζεται από τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, τον αέρα, το νερό που πίνουμε και το φαγητό που τρώμε. Όταν κάποιος μπορέσει να διατηρήσει το βιοηλεκτρικό του πεδίο σε καλή κατάσταση, τότε η ζωή του θα είναι ευτυχισμένη, γεμάτη ευεξία και υγεία.

Είναι πλέον κατανοητό στις μέρες μας ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από διάφορα ηλεκτρομαγνητικά φορτισμένα υλικά. Κάθε κύτταρο του οργανισμού μας είναι κάτι σαν ηλεκτρική μπαταρία, η οποία μπορεί να αποθηκεύσει ηλεκτρικό φορτίο. Ολόκληρο το σώμα μας είναι επί της ουσίας μια μεγάλη μπαταρία και αποτελείται από εκατομμύρια μικρές και όλες αυτές οι μπαταρίες μαζί αποτελούν το ανθρώπινο ηλεκτρικό μαγνητικό πεδίο. Είναι πλέον τεκμηριωμένο στις μέρες μας, από πολλές έρευνες ότι αν διατηρήσουμε τα κανάλια που ονομάζουν στην κινεζική ιατρική μεσημβρινούς και που εκεί μέσα εισέρχεται στο σώμα και ρέει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια σε καλή κατάσταση αυτό έχει εξαιρετικά θετική επίπτωση στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου.

Ένα μικρό παιδί δεν γνωρίζει τίποτα από τρόπους και κανόνες συμπεριφοράς. Λειτουργεί και εκφράζεται αυθόρμητα και απολίτιστα: όταν είναι δυστυχισμένο, κλαίει, όταν είναι χαρούμενο, γελά, όταν έχει ενέργεια, παίζει, όταν είναι κουρασμένο, κοιμάται και ζητά το θηλασμό, δίχως να λέει ευχαριστώ ή παρακαλώ. Σιγά σιγά όμως έρχεται η εκπαίδευση και αρχίζει να συγκρατείται η αυθόρμητη συμπεριφορά του παιδιού. Η εκπαίδευση έχει άμεση επιρροή στη φυσική ροή του ανθρώπινου όντος και το προσαρμόζει στα κοινωνικά «πρέπει». Καθορίζει πότε πρέπει να φάει, πότε πρέπει να παίξει, πότε πρέπει να κοιμηθεί. Όλα αυτά τα «πρέπει», οι περιορισμοί, οι απαγορεύσεις και η πρόταξη των ηθικών αρχών δημιουργούν βλάβες στο ενεργειακό σύστημα του παιδιού – ακόμη και αν είναι για το καλό του, όπως μία υποχρεωτική εισαγωγή σε νοσοκομείο για ιατρική επέμβαση, η οποία θα του σώσει τη ζωή. Σε ένα παιδί, αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει κατανοητό και θα το βιώσει ως τραύμα. Έτσι, σιγά σιγά, ο άνθρωπος προγραμματίζεται από παιδί να λειτουργεί ενάντια στη φύση του και αυτό δημιουργεί ένα βασικό σχίσμα που φαίνεται να συμβαίνει στον καθένα.

Τα δύο πεδία, στα οποία ο προγραμματισμός επενεργεί πιο επώδυνα είναι η σεξουαλικότητα και τα συναισθήματα. «Μη γελάς, μην κλαις, μη θυμώνεις, μην είσαι λυπημένος». Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε να κρύβουμε τα συναισθήματά μας και να γινόμαστε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε. Ακριβώς ίδια εκπαίδευση λαμβάνουμε και για τη σεξουαλική ενέργεια και λειτουργία. Φράσεις όπως: «Μην ακουμπάς τον εαυτό σου», «Μην έχεις σεξουαλικές σκέψεις», «Το σεξ είναι κάτι βρώμικο», «Μην αυνανίζεσαι, θα πας στην κόλαση», μας στοιχειώνουν και απωθούν τη φυσική ροή της ενέργειας αυτής στα σκοτεινότερα μπουντρούμια του ασυνειδήτου μας. Μακριά από την κοινή θέα. Η καταπιεσμένη παρόρμηση ξεχειλίζει, γίνεται συναίσθημα, το συναίσθημα πάθος, το πάθος τρέλα. Αυτή η καταπίεση το αποτέλεσμα που έχει πάνω στον ψυχισμό ενός παιδιού είναι να αναπτύξει άμυνες. Το παιδί ταυτίζει την ηδονή και τη χαρά, με την ενοχή και την αμαρτία. Αυτή είναι η βασική αίτια που έχουμε τόσο φόβο για τη χαρά και την ευμάρεια.

Μιχάλης Καρπαθίου

Εργάζεται συνθετικά με κεντρικό άξονα την στην Σωματική ψυχοθεραπεία , ειδικά εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος στην άσκηση N.L.P. & Life Coaching, στη Βιοθεραπεία και τη Θεραπεία Gestalt. Είναι σύμβουλος ζευγαριών με το Διαγενεαλογικό και το Ψυχογενετικό Σύστημα, σύμβουλος και εκπαιδευτής θεραπευτών στην Σεξουαλική Αλχημεία, ReikiMaster, έχει εκπαιδευτεί σε πολλά αρχαία, και νέα ενεργειακά συστήματα αυτογνωσίας, και θεραπείας από διαφορετικές κουλτούρες, καθώς και στη Συστημική Αναπαράσταση κατά Bert Hellinger. Μετεκπαιδεύεται στην ομοιοπαθητική, και στην κινεζική ιατρική, και σαν επόπτης στην συμβουλευτική ψυχοθεραπεία. Έχει γράψει τα βιβλία, Σεξουαλική αλχημεία, Η επιλογή του ερωτικού συντρόφου, Ονειρική επίγνωση, Θεραπεία ζεύγους, Διαλογισμός μικρές τομές σε ένα μεγάλο ζήτημα. Ο δρόμος του ανώτερου άνδρα. Το μυστικό της επιτυχίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site: mihail-karpathiou.gr

Συντάκτης: Μιχάλης Καρπαθίου, Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Influence:

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στην Σωματική ψυχοθεραπεία, ειδικά εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος στην άσκηση N.L.P. & Life Coaching…